Graficianul Dan Perjovschi despre pancartele protestelor Rosia Montana: Vai de mine si de miner! Interviu

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 12:12
6895 citiri
Graficianul Dan Perjovschi despre pancartele protestelor Rosia Montana: Vai de mine si de miner! Interviu
Foto: arhiva personala

Grafician si caricaturist, artist prezent in multe galerii ale lumii, Dan Perjovschi este si una din sursele de material grafic pentru manifestantii de la protestele impotriva proiectului Rosia Montana.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Dan Perjovschi vorbeste despre ideile si pancartele folosite de oamenii care se strang in piata, despre cine sunt acestia si despre ce-i deosebeste de manifestantii din ianuarie 2012 sau din 1990.

"E o generatie tanara care face pancarte pentru Facebook, si asta nu o spun critic, o spun admirativ. Face pancarte care vor fi pe urma distribuite la nivel global, ca de aia le scriu si-n engleza. Stiu sa se exprime, au printre ei multi tipi din zona publicitara sau sunt artisti si stiu sa le formuleze", a aratat Dan Perjovschi.

Ai fost pe la demonstratii?

E un raspuns in doua etape pentru ca eu am fost si la Rosia Montana. Stiu mai mult de problema pentru ca am colaborat cu unul dintre grupurile care fac afisele, Mindbomb, si sunt cumva implicat in povestea asta mai demult.

Altminteri s-a intamplat sa fiu plecat din Bucuresti si nu am fost decat doua zile pe strada, dupa demonstratiile alea mari cand doar se asculta muzica simfonica. Dar sunt alaturi de ei din prima clipa. M-a deranjat foarte tare felul in care media prezinta evenimentul de parca s-ar fi intamplat acum.

Rosia Montana e veche de 15 ani, sunt oameni care si-au dedicat timpul, nervii si banii de ani de zile. Nu s-a trezit intr-o dupa-masa lumea hipstereasca sa se lupte cu dictatura corporatiilor.

Si motivele tale care sunt? De ce esti alaturi de protestanti?

Unu la mana, eu nu vreau exploatare cu cianuri. Si daca exista ceva in clipa de fata, si ce exista ar trebui blocat. Dincolo de povestea ecologica, ar trebui sa ne pese la toti ce se intampla cu locul, planeta asta, si peste doua sute de ani, nu acum.

In afara de asta mie nimeni, in Romania, nu-mi poate garanta ca o lucrare tehnica se executa la standard. Am reusit sa transformam una din cele mai serioase companii care construieste autostrazi, Bechtel, intr-o companie total neserioasa. In Romania un metru de asfalt nu-i turnat corect.

Eu cred ca dupa ce se exploateaza acolo, pentru ceea ce ramane dupa vom plati cu totii. Si eu nu as da 4 munti pe 20 de tone de aur. Nu vreau in mijlocul Romaniei un desert, pur si simplu. Si ma mai opun dintr-un motiv. Am fost acolo si e absolut ridicol, e ca in filmele americane.

E un oras din Romania cumparat de o firma privata. Peste tot scrie Gold Corporation. Fiecare fir de iarba are o stampila cu Gold Corporation. E mult prea mult ca eu sa accept asta ca cetatean al Romaniei. Am fost in foarte multe locuri si nu am vazut asta nicaieri in lume.

Ai vazut multitudinea de pancarte, afise, foi simple pe care oamenii au scris diferite lucruri. Fiecare om tinde sa se exprime intr-un fel anume.

Nu e de acuma, ci din 2012. Eu cu demonstratiile din ianuarie 2012 nu am simpatizat 100%, am fost acolo cu cei de la fantana de la Universitate. Ce se intampla pe partea cu Teatrul National, de unde se transmitea in direct, nu ma interesa. Acolo am vazut ca partea asta grafica a fost foarte creativa.

E o generatie tanara care face pancarte pentru Facebook, si asta nu o spun critic, o spun admirativ. Face pancarte care vor fi pe urma distribuite la nivel global, ca de aia le scriu si-n engleza.

Stiu sa se exprime, au printre ei multi tipi din zona publicitara, sau sunt artisti si stiu sa le formuleze, dar chiar daca sunt scrise de oameni simpli pe mine, ma bucura pentru ca e o limba romana de foarte multe ori foarte misto.

Oricum, in ianuarie 2012 am remarcat prima data fenomenul. Se leaga. E generatia Facebook-Internet, care e foarte vizuala si care poate explica, ca si la Twitter, in cateva cuvinte lucruri mai complexe.

Ai vazut mesaje si desene interesante?

Am vazut, insa nu pot spune unul acuma. Am o problema cu faptul ca sunt incurcat de propriile mele creatii. De multa vreme comentez evenimentele poitice de orice fel, chiar din lume, si se intampla ca oameni sa le foloseasca pentru protestul lor.

Mi s-a intamplat si de data asta, oamenii mi-au downloadat si au pus desenele pe tricouri, sau si-au facut pancarte din ele. Treaba aia cu "Presa pres" eu am facut-o. Am incercat sa formulez in expresii foarte scurte care sa mearga si-n engleza, si-n romana, si multa lume din piata a facut la fel. Dar nu numai aici, ci si-n Berlin, New York, am vazut poze si din Nairobi.

Dar multe din afisele si simbolurile despre Rosia Montana care circula sunt facute dinainte de graficienii din Cluj care lucreaza la Rosia Montana. Afisele cu "Lingou" sau "Lingoule" sunt facute de ei. E un grup grafic compact si de buna calitate acolo, iar lumea a downloadat multe din ele.

Ce deosebeste manifestarile de acest tip, care se exprima de un mesaj grafic, sau de un slogan, de cele din anii '90?

Nu eram asa de creativi pentru ca nu aveam cum. Pe atunci, lumea era, si nu o spun cu rautate, un pic mai brutala, mai directa. "Jos ala", "Jos alalalt", "Libertate". Acuma se fac jocuri de cuvinte, se introduce engleza, tot felul de idei, inovatii, lumea e un pic mai libera.

Si lumea e mai libera sa le spuna in nume personal, nu mai vor sa acopere neaparat toata manifestatia. Pe vremuri lumea incerca niste slogane generale totale. "Ole, ole, Ceausescu nu mai e!", ca pe stadion. Intre timp si stadioanele au devenit mai complexe, au coregrafii, au imagini, fac vizual.

Noi nu am avut experienta, acum exista experienta, multi oameni lucreaza cu imagini. Povestea asta cu lovitul pet-ului mi se pare geniala. In '90, mie imi placea sa ma duc in Piata si pur si simplu sa stau acolo. Acum oamenii astia stau in fund si lovesc in pet-uri.

Ce sa le faci? E un ritm, vuieste lumea, daca esti guvernant, asculta-l si baga la cap, invata ceva. Iar lumea are un numitor comun, treaba asta cu Rosia Montana, dar spectrul e mult mai larg si asta le face totul mai divers.

Cine sunt acesti oameni? Difera ei de manifestantii de alta data sau sunt doar copiii manifestantilor de alta data?

Cred ca difera. Multi dintre ei au job, au bani, nu traiesc o viata rea. Nu sunt acolo pentru ca o duc rau. Ei sunt acolo pentru ca guvernarea e proasta. A guverna nu inseamna ca esti calare pe oameni, ci esti in slujba cetateanului.

Oamenii sunt acolo pentru un ideal, si lor nu mai poti sa le dai in plus 100 de euro ca sa ii calmezi. Cu TVA-ul redus la paine nu poti calma lumea care vrea o tara mai solida, care vrea natura, care vrea o guvernare transparenta.

Sunt de fapt tot o elita, chiar daca o elita cu bani?

Eu am primit imagini din toata lumea si le-am distribuit. Din ce vad in fotografii, oamenii sunt studenti, sau au mici cariere, sau sunt la doctorate. Nu sunt o clasa de mijloc, ci o clasa de mijloc a instructiei. Cunosc artisti care merg la proteste, si stiu ca traiesc de pe o zi pe alta.

Nu au siguranta zilei de maine. Am vazut oameni acolo care, dupa echipamentele de pe ei, biciclete, cotiere, genunchere, aratau instariti. Si ce-i cu asta?! Foarte bine. Mi s-a parut penibil cum presa clasica a incercat sa dea diferite explicatii: ba ca Soros, ba ca isi permit sa stea in piata. Lucruri care nu conteaza. Asculta ce spune omul!

Daca ii era asa de bine, putea sa stea in Centrul Vechi pe terasa. Ce l-a facut pe omul ala sa iasa in strada si nu o zi, ci trei saptamani? Sigur ca pot fi o parte care nu au problema zilei de maine. Eu stiu unii care o au. De fapt, sunt foarte multi oameni normali si asta e cel mai inspaimantator pentru putere.

Corporatisti, hipsteri, urbani, generatia Internet?

Sunt toate categoriile, sunt si unele care imi dau frisoane, pentru ca am vazut si pancarte cu Maica Domnului, sunt si oameni care au bentite tricolore, cazuri de nationalism ridicol romanesc, dar protestele sunt destul de tolerante si sunt inghitite toate cazurile acestea.

Am observat un lucru interesant: lumea analistilor, care in general sunt de dreapta, s-a frisonat la pancartele care au ideea "Jos capitalismul!". Lumea ar trebui sa fie mai relaxata. Acuma sunt oameni care se nasc in capitalism si cu asta se bat, asa cum noi ne-am batut 50 de ani cu comunismul. Cu sistemul de acum au probleme. Lumea trebuie sa inteleaga ca oamenii tineri sunt nemultumiti de problemele societatii in care traiesc.

Aceste mesaje raman in cercul stramt al Facebook-ului sau ajung si la marea masa a populatiei?

Daca acum trei saptamani 2% din populatie stia despre ce-i vorba, acum stiu 20% sau poate chiar mai mult. Eu am intrat in conflict cu tinerii care protestau in ianuarie 2012, pentru ca foarte multi din tinerii aceia au simpatizat cu televiziunile care au fost de partea lor atunci, recte cu Antena 3.

Antena 3 e acea parte de media care a facut praf si pulbere zona culturala in care lucrez eu, cea cu cazul Poneiului Roz. Si eu incercam sa le explic: bai frate, cei de la Antena 3 sunt cei care v-au facut niste chestii teribile. Acum, cu Rosia Montana, o mare parte dintre ei s-au lamurit, multi dintre cei care lucreaza in zona creativa au rupt-o cu aceste media care au manipulat groaznic.

Ai vazut afise pe care ai fost invidios?

Nu invidios, dar m-am gandit ca pe unele le puteam si eu face. De cate ori vad o chestie inteligenta si interesanta in spatiul public romanesc, eu ma bucur. Iar foarte multe din desenele si textele mele le-am dat la liber. Ultima pe care am facut-o e asta: "Vai de mine si de miner!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dan Perjovschi proteste Rosia Montana pancarte, #Perjovschi protestanti slogane Rosia, #Perjovschi mesaje slogane Rosia , #protest