Jurnalistii romani, despre Rosia Montana in presa din SUA: Este ceva putred la Bucuresti, protestele devin politice

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 22:52
3922 citiri
Jurnalistii romani, despre Rosia Montana in presa din SUA: Este ceva putred la Bucuresti, protestele devin politice

Protestele de la Bucuresti fata de proiectul de la Rosia Montana continua sa genereze interes pentru presa de peste ocean, unde jurnalistii romani scriu ca protestele au devenit politice.

Intr-un articol cu titlul "Este ceva putred in Bucuresti: protestele devin politice in Romania", jurnalistii independenti de la Casa Jurnalistului scriu pentru Global Post despre manifestatiile de strada care au demarat la inceputul lunii septembrie impotriva planurilor de a deschide cea mai mare mina de aur din Europa.

"Toamna romaneasca" si schimbarea istoriei exploatarilor aurifere

Demostratiile se transforma intr-o miscare tot mai mare impotriva ineficientei guvernamentale. Si furia publica este atat de mare incat atunci cand un negociator s-a apropiat de un grup de protestatari a fost pentru a-si exprima solidaritatea: "As putea chiar sa ma alatur voua in timpul meu liber".

CNN, despre protestele pentru Rosia Montana: Toamna Romaneasca - un model de demonstratie pasnica

Extragerea aurului din Muntii Apuseni dateaza inca din antichitate, insa ingrijorarile ecologistilor ii determina pe multi romani sa vrea sa schimbe cursul istoriei. Mii de oameni s-au strans in fiecare seara, in mod regulat, pentru mitinguri antiminerit, in Bucuresti. Romanii au blocat strazi aglomerate ale Capitalei si ale altor orase importante, strigand "Uniti salvam Rosia Montana".

Protestatarii sunt de parere ca au lansat miscarea pe care au numit-o "Toamna romaneasca", dupa modelul primaverii arabe si verii turcesti, miscari foarte mari de proteste, care au avut loc in anul 2011, respectiv 2013.

Principala tinta a celor iesiti pe strazi este compania canadiana Gabriel Resources, care planuieste extragerea a 300 de tone de aur de la Rosia Montana. Proiectul de doua miliarde de dolari este in centrul unui program de investitii guvernamentale, dezvaluit in luna iulie. Cu toate ca firma canadiana a castigat licenta de exploatare, fara licitatie, in anul 2000, obtinerea permisului necesar exploatarii a durat 14 ani.

Presa externa, despre Rosia Montana: Proiect respins pe fondul protestelor din Bucuresti

Proiectul ar urma sa genereze mai mult de 2.000 de locuri de munca intr-o perioada in care tara se zbate sa sa-si reconstruiasca economia. Acestea ar avea insa un cost ecologic urias, potrivit activistilor: patru munti si un sit arheologic din epoca romana distrusi, dar si 12.000 de tone de cianura care ajung in sol in fiecare an.

Romania are o istorie neagra legata de cianura: in urma cu 13 ani, o scurgere care s-a petrecut in orasul Baia Mare a contaminat Dunarea si alte patru rauri care curgeau prin trei tari. Temeri de dezastre similare sunt un motiv principal pentru proteste.

The Guardian, despre Rosia Montana: Romanii sunt gata sa lucreze inca o data la democratia reala

Protestele castiga in intensitate, discutiile se poarta la cel mai inalt nivel, Gabriel Resources pierde la bursa

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca manifestatiile au crescut si s-au transformat dintr-o miscare ecologica intr-un loc de intalnire pentru romanii care vor sa-si reverse frustrarile din cauza performantelor Guvernului.

Executivul condus de Victor Ponta a aprobat un proiect de lege, in luna august, care ar permite proiectului sa mearga inainte. De atunci, insa, furia cauzata de ce pare o foarte buna afacere pentru o companie straina a ajutat la alimentarea revoltelor. Chiar si presedintele Traian Basescu, un fost sustinator al proiectului, crede ca legea ar urma sa favorizeze in mod necinstit consortiul canadiano-roman, apreciind ca o asemenea initiativa legislativa va fi respinsa de Curtea Constitutionala.

Huffington Post, despre protestele anti RMG: Miscarea, mai mare decat Rosia Montana insasi

Saptamana trecuta, insa, Rosia Montana Gold Corporation a respins acuzatiile ca ar fi favorizata in acest proiect: "Potrivit politicilor si practicilor RMGC de a preveni coruptia, contributiile pentru partidele politice sau candidatii politici sunt interzise".

Actiunile companiei Gabriel Resources de la Bursa de Schimb din Toronto au scazut, de la demararea prostestelor. Romania este insa doar una dintre problemele companiei, dupa ce autoritatile elvetiene au efectuat un raid in Geneva, la locuinta pricipalului actionar al firmei, miliardarul israelian cu afaceri in industria diamantelor, Beny Steinmetz, in baza unor acuzatii de mita in exploatarea miniera a fierului din Guineea.

Inapoi in Romania, cei care sunt contra protestelor au contribuit la sentimentul de haos, insa manifestantii anti-proiect nu renunta, iar un studiu recent arata ca 32 la suta dintre romani se opun exploatarii de la Rosia Montana. Proportia corespunde cresterii unei clase de familii tinere, educate si calificate care se satura de esecurile Guvernului de a crea locuri de munca si de a imbunatati serviciul public.

Pe masura ce protestele continua, soarta proiectului ramane nesigura. Parlamentul a constituit o comisie speciala pentru a investiga proiectul legislativ si pentru a facilita o decizie a alesilor, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca "proiectul produce o dezbinare semnificativa in societatea romaneasca". Totodata, liderul liberal crede ca proiectul de lege ar trebui sa fie respins.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste Rosia Montana, #manifestatii Rosia Montana, #protestatari Bucuresti Rosia Montana, #proteste politice Rosia Montana, #reactii protest Rosia Montana, #comisie proiect Rosia Montana , #protest