Sociolog, despre proteste: De ce nu scade USL dar scad demonstratiile - Interviu

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:57
7126 citiri
Sociolog, despre proteste: De ce nu scade USL dar scad demonstratiile - Interviu

Sociologul Barbu Mateescu a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre efectele protestelor de strada pe teme de mediu - Rosia Montana si gazele de sist - in principal in plan politic, dar si despre faptul ca acestea scad in amploare.

Mateescu spune ca USL nu a fost afectat in sondaje de prosteste datorita faptului ca demonstrantii nu sunt votanti PSD si nici alte partide nu au capitalizat intentia de vot a acestora.

Intrebat care sunt cauzele pentru care demonstratiile anti-Rosia Montana au scazut considerabil in ultimele saptamani, sociologul a vorbit despre faptul ca protestatarii nu au reusit sa treaca subiectul lor ca subiect de interes pentru o masa mai larga, dar si despre faptul ca miscarea de protest e prinsa intre teama de deturnare si atingerea altor subiecte.

Mateescu e de parere ca, deocamdata, efectele politice ale protestelor nu se prea vad.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de sociologul Barbu Mateescu:

Protestele fata de exploatarea de la Rosia Montana s-au mai "stins" in ultimele saptamani, au mult mai putina amploare, mult mai putin impact. Care credeti ca sunt cauzele?

Intotdeauna cand ai un protest, intrebarea care se adreseaza e in ce masura esti capabil sa treci de subiectul initial, cel de interes pentru cei care protesteaza, cum il treci de la cateva mii de oameni la cateva sute de mii de oameni. Aici nu s-a facut asta foarte eficient.

E o tensiune foarte mare intre a permite altor subiecte sa fie atinse si a te pomeni deturnat, ca tematica.

Au izbucnit proteste serioase si pe gaze de sist, fracturare hidraulica, in conditiile in care acest gen de exploatari exista deja in Romania, pentru alte rezerve. Cum de a izbucnit subiectul asta acum si de ce proteste fata de Chevron, nu si fata de Gazprom, care foloseste aceeasi tehnologie la noi?

Intrebarea asta le trebuie adresata, la propriu, protestatarilor. Rosia Montana si gazele de sist sunt asociate de mai mult timp. La protestele din ianuarie 2012 erau cuplate. Aparent, e ceva oarecum asemanator.

Sebastian Ghita, despre proteste, implicarea Rusiei si media iresponsabila

In aproape toate sondajele publicate in perioada asta, USL nu pare sa fi fost afectat de proteste, nu a scazut, ba chiar in unele a crescut. Asta in conditiile in care liderii sai au facut gafe de imagine, s-au razgandit, iar protestele au fost foarte numeroase. Exista vreo explicatie pentru faptul ca n-au scazut sau nu sunt sondaje de incredere?

Explicatia e foarte simpla - pentru a scadea in sondaje, trebuie sa fie unul din doua lucruri. Primul - oameni care intentionau sa voteze cu tine nu mai voteaza cu tine, ci cu altcineva. Al doilea - daca oamenii care nu aveau o intentie de vot, acum s-au sucit sa voteze. Nu a avut loc niciunul din aceste doua fenomene.

Au fost doua partide care s-au opus RMGC, PNL si PDL, dar nu au facut-o intr-un mod care sa placa Pietii sau Piata nu e destul de influenta la nivelul natiunii. Nu sunt sute de mii sau milioane care urmaresc protestele si le sustin implicit.

Un alt lucru foarte important - oamenii care participa la proteste sau cei care, eventual, sustin aceste proteste din fata televizorului, nu par a fi fosti votanti PSD. Daca nu sunt fosti votanti PSD, nici nu au cum sa plece la un alt partid.

Nu s-a capitalizat din punct de vedere politic de catre cineva optiunea celor care acum o luna sau doua erau nehotarati sa voteze.

Cei care protesteaza sunt oameni care nu merg la vot?

Este extrem de complicat sa faci o analiza de genul acesta, dar, din multe puncte de vedere, sunt antonimul votantilor PSD. Ca or fi votanti, ca nu or fi votanti, e un lucru care trebuie analizat.

Cum se explica faptul ca pe subiectul Rosia Montana apar niste sondaje foarte ciudate, nu vezi pe nicaieri intrebarea 'vreti sa se faca proiectul de la Rosia Montana?' sau ceva care sa scoata un raspuns lipsit de echivoc, ci vezi doar intrebari precum 'vreti sa decida Parlamentul sau Guvernul?'

Intrebarea directa a existat intr-un sondaj din septembrie, facut de Sociopol (firma purtatorului de cuvant al Guvernului, Mirel Palada - n.red), dar probabil ca este extrem de dificil.

Din nefericire, foarte multi politicieni din Romania se uita in primul rand la sondaje. Ca sa fiu putin cinic, aici se vede cat de utila e ideologia, sa cunosti ideologia partidului, pentru ca te poate salva de banii necesari unui sondaj, te ajuta sa te orientezi in lume, in spatiu.

Exista si o oarecare temere de a se publica intrebari directe.

Vedeti un moment de varf al protestelor in perioada urmatoare, in contextul in care se pare ca se va merge mai departe cu proiectul de la Rosia Montana?

Orice protest de strada are 4 optiuni: fie se stinge, fie mesajele sale sunt preluate macar partial de o forta politica ce devine o 'voce a protestelor' - direct sau fara o intelegere scrisa, fie sa se formeze o forta politica in urma acestor proteste, fie are lor o revolutie.

Este de vazut care e modul in care va reactiona. Riscurile care exista sunt foarte diferite. S-ar putea sa se si ajunga, in 2-3 pasi, la 200.000 de oameni in strada.

Este o miza in care s-a investit foarte mult din punct de vedere emotional.

Intotdeauna, ca la orice protest din Romania, conteaza mult mai mult cei care sunt in fata televizoarelor, cei care aud de proteste, decat cei care participa la proteste. Cei care participa la proteste sunt putini, intr-o tara in care se afla aproximativ 16 milioane de adulti.

Una din mizele protestului a fost nu numai de a-si mari participarea, ci si audienta favorabila. Marele subiect, chiar mai important decat ce se va intampla cu protestele daca legea se adopta, este ce efecte va avea asta in plan politic. Deocamdata, efectele nu prea se vad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Barbu Mateescu proteste Rosia Montana, #USL scadere sondaje proteste , #protest