Ziare.com

Corespondenta din Paris: A 9-a saptamana de proteste Rosia Montana

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 09:15

   

Corespondenta din Paris: A 9-a saptamana de proteste Rosia Montana
"Uniti, salvam, Rosia Montana" a strigat vocea diasporei romanesti, la unison cu cea a compatriotilor din tara, pentru a 9-a saptamana consecutiva.

La Paris, protestatarii si-au demonstrat consecventa prin inca o duminica petrecuta impreuna scandand, cantand sau discutand cu trecatorii.

Continuand initiativa de a isi face vocea auzita in cele mai importante si intens frecventate locuri ale capitalei franceze, manifestantii s-au adunat de aceasta data in Place de la Bastille.

Locul este recunoscut ca fiind un adevarat epicentru al miscarilor de protest din Franta, cel in care prin daramarea inchisorii Bastilia populatia franceza a incheiat capitolul tiraniei monarhice si a inceput un altul, cel al democratiei.

Intr-un loc cu o astfel de simbolistica, circa 50 protestatari au venit cu afisele, megafoanele si indarjirea la purtator pentru a scanda inca o data impotriva proiectului RMGC.

"Non au cyanure, oui a la nature", "Unis, sauvons, Rosia Montana" sau "UNESCO, reveille-toi, patrimoine pour Rosia" au fost refrenele care s-au auzit cel mai des in piata, dar protestatarii au tinut sa isi exprime si indignarea fata de actualii lideri politici prin scandari precum "Ponta, n'oublie pas, Roumanie n'es pas a toi".


Foto: Demian Nelu

Parca mai mult decat de obicei, numerosi turisti si parizieni s-au oprit, au discutat si au empatizat cu protestatarii. Cativa trecatori chiar au cerut flyere pentru a le da mai departe cunoscutilor. De asemenea, manifestantii au afisat si de aceasta data mesaje de sustinere a protestatarilor impotriva gazelor de sist de la Pungesti.


Foto: Daniela Oancea

Cu forte noi si multa determinare, grupul de protestatari din Paris isi anunta un program incarcat in continuare: urmatoarea miscare este programata pentru joi 31 octombrie, in fata Asamblee Nationale (una dintre cele doua camere ale Parlamentului francez), manifestantii dorind astfel sa solicite sprijinul deputatilor din Franta atat in problema gazelor de sist dar si in cea a Rosiei Montane.

Mentionam ca Franta este printre primele tari europene care au interzis exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Protestatarii vor continua sa organizeze miscari de protest atat in diverse locuri reprezentative ale Parisului cat si langa sediul UNESCO, cu ocazia celei de-a 37 Conferinte Generale a organizatiei. Astfel, manifestantii vor cauta sa atraga atentia delegatilor prezenti la conferinta cu privire la includerea Rosiei Montane in Patrimoniul Cultural Mondial.

Mai multe informatii pot fi gasite pe grupul Facebook Rosia Montana Paris.

Corespondenta din Parid de la Bogdan Capatina

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2472 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romani de peste hotare, au trimis in mai putin de 2 ani...

Mai multe miliarde decat plateste RMGC sa distruga 4munti
cu paduri si animale, sa cianureze zilnic 40T,si sa distruga o cultura existenta de 2000 ani.
Asta vrea Guvernul plagiatorului numai pentru "spaga"
primita.NU uitati sa il votati.

 

Subscriu. Bine, zici, Schmit!

Este admirabila tenacitatea dumitale intru apararea avutiei din Apuseni.

Ponta a si patidul lui a ajuns la putere fiindca a promis ca va apara avutia mineralelor si ca va salvgarda frumusetea neasemuita a naturii Apusenilor.

Pentru salvarea patrimoniului cultural, pentru salvarea curateniei mediului, pentru agricultura, zootehnie si pmicultura moderna (biologica) si pentru inflorirea turismului.

La gunoiul istoriei cu clanul Ponta-Sarbu si cu toti politicienii corupti si tradatori ai intereselor neamului romanesc!

propaganda si erorile de logica

nu e nicio tenacitate, doar repeta propaganda opozantilor, probabil ca asta e job-ul lor. oricum, sa spui ca cineva care cere pastrarea unei zone in saracie, somaj si poluare o "apara" e o mare eroare de logica

Corect Schmit. Complet de acord. Vreo reactie guvenamentala la

proteste din diaspora? Nimic!
Ei bine, diaspora va sti cum sa voteze, o sper sincer.

Si eu cu cine votez?

Sincer nu stiu! Ai vreo propunere, caci din cate vad toti sunt la fel....

tu nu prea gandesti, nu?

de fapt nu o sa se distruga niciun munte, si in cultura si istorie o sa se investeasca la Rosia. si se vor crea locuri de munca in tara. stii, in felul asta nu o sa mai plece oamenii, sa ramanem cu tara goala

aberatia de weekend

astia au plecat din tara, s-au dus la salarii mai mari si o viata mai buna si acum se apuca sa protesteze impotriva celor care vor sa aiba o viata mai buna la ei acasa? mi se pare aberant! zece oameni in Paris cer oprirea proiectului minier duminica. Oamenii din Rosia Montana cer de ANI DE ZILE pornirea proiectului minier, iar ei locuiesc acolo!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor