Daca justitia nu e esentiala, atunci ce e?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:01
2864 citiri
Daca justitia nu e esentiala, atunci ce e?
Foto: Facebook

Daca duminica seara manifestatia privind Rosia Montana ar fi devenit una si impotriva incalecarii justitiei si de sustinere a DNA as fi renuntat la suspiciunea ca ne aflam in fata unui protest manipulat inclusiv de interesele rusesti impotriva gazelor de sist, adica impotriva unei mai mari independente energetice a Romaniei.

Nu suspectam si nu suspectez in continuare ca oamenii din strada sunt platiti de "agenturi". Sunt in marea lor majoritate oameni onesti, exasperati de proasta guvernare, pe care insa lideri abili, precum dl. Craciun, bine antrenat, ii imping in directia dorita si ii tin la distanta de temele cele mai neplacute pentru Guvernul Ponta.

Ei bine, in loc sa imi spulbere aceasta suspiciune, evolutia protestelor a transformat-o in certitudine. De ce? Pentru ca un autentic protest fata de un act de proasta guvernare precum proiectul Rosia Montana in varianta Ponta nu avea cum sa evite chestiunea coruptiei. Dimpotriva.

Probabil ca la un moment dat si acest caz va deveni un dosar de coruptie. Asa cum va deveni probabil si privatizarea CFR Marfa, nu pentru ca asa se asteapta Traian Basescu, ci pentru ca prea se tem toti ca de apa clocotita sa semneze documentele oficiale din aceasta chestiune.

Protestatarii pentru salvarea Rosiei Montane ar fi trebuit asadar sa aiba tot interesul ca DNA sa fie o institutie libera si puternica, care sa sanctioneze sever toate actele de coruptie, inclusiv cele care atenteaza la pomisor si ierbuta.

Cand colo, ce sa vezi? Protestarii in favoarea Rosia Montana, bine dotati cu recuzita colorata ca orice protestar spontan care se respecta, au preferat sa execute figuri artistice la guvern, dar au evitat chestiunea justitiei.

Cei mai multi, e drept, au cerut DNA sa ancheteze Rosia Montana, dar au existat si alte scandari necontrazise: "DNA protejeaza mafia" si "Justitia apara coruptia. Sluga basista, o baschetbalista". Nu am auzit pe nimeni sa strige pentru independenta justitiei, sa ceara "mainile jos de pe DNA". Nicio referire la evolutiile care au scandalizat ambasada americana intr-un mod fara precedent de vara trecuta incoace. Nimic. Doar basmalute rosii si verzi.

Mi-e greu sa inteleg ca oameni care cer DNA sa ancheteze Rosia Montana nu inteleg ca prima conditie pentru ca solicitarea sa le fie satisfacuta este ca DNA sa fie liber cu adevarat. Cine le-a explicat contrariu pare a fi dl. Claudiu Craciun, liderul mai mult sau mai putin informal al protestelor, care a explicat exact cum sta treaba pe pagina sa de Facebook:

"DNA-ul merita sustinuta cand va fi intr-adevar independenta si va incepe sa dezvaluie marea coruptie de la Rosia Montana si nu cand se ascute lupta lui Ponta cu Basescu pentru controlul ei. Le doresc amandurora niste dosare groase, cu inceperea urmaririi penale. Iar celor de la DNA sa nu mai asculte ordine politice, de oriunde ar veni ele, ci sa inceapa sa isi faca treaba".

Adica DNA e controlat politic, nu merita nici crezut, nici sustinut, probabil ca si dosarul Dragnea e politic, nu? Si dosarul Nastase?

Protestele fata de Rosia Montana se vor opri la un moment dat. In opinia mea nu in functie de proiectul Rosia Montana, oricum marginal intr-o tara in care respectul pentru mediu este la cote extrem de scazute, ci atunci cand organizatorii "spontaneitatii" isi vor fi atins scopul privind gazele de sist.

Si dupa ce vor fi disparut si basmalutele si pancartele, dupa ce dl. Craciun isi va fi incasat recompensa pentru serviciile prestate, ma refer desigur la eterna recunostinta publica nu la altceva, noi vom ramane cu coruptia noastra, cu DNA-ul nostru care lupta nu numai cu coruptia la cel mai inalt nivel, ci si cu o perceptie publica grav manipulata.

Si asta pentru ca inca ne incanta mai mult margelutele si basmalutele, decat fondul problemelor, sursa lor. Pentru ca pomisorul este mai important decat principiul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest Rosia Montana, #protest DNA , #protest