Deputat PSD, catre protestatari: In migdale, concentratia de cianura e de trei ori mai mare decat la Rosia Montana

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 21:55
3601 citiri
Deputat PSD, catre protestatari: In migdale, concentratia de cianura e de trei ori mai mare decat la Rosia Montana

Aproximativ 15 persoane, unele dintre acestea mentionand ca au protestat in Piata Universitatii, au sustinut, joi, la comisia speciala pentru Rosia Montana, oprirea exploatarii, spunand ca cei care manifesteaza in strada doresc retragerea acestui proiect.

Aceste persoane au venit in nume personal la comisia parlamentara Rosia Montana dupa ce s-au inscris pe site-ul comisiei.

"Nu ma astept la compasiune din partea voastra. Am venit pentru a arata un profil de protestatar. Nu-i meseria noastra sa stam pe strazi. Nu va puteti bate joc de noi", a spus unul dintre cei care au vorbit in comisia parlamentara.

"Strada vrea ca proiectul de la Rosia Montana sa fie retras, vointa strazii este ca proiectul sa fie retras", a precizat o alta persoana prezenta la lucrarile comisiei.

De asemenea, persoanele care au venit sa sustina retragerea proiectului Rosia Montana au aratat ca nu exista argumente pro-exploatare, ca "cianura nu se duce niciodata" sau ca "dupa 16 ani firma care exploateaza va da faliment si va lasa gunoiul" in tara.

Majoritatea celor prezenti la comisie a sustinut ca zacamantul de la Rosia Montana este de importanta strategica, intreband cum a putut fi acordata o licenta de exploatare in 1999 fara licitatie.

Altii s-au aratat in general nemultumiti de clasa politica si de faptul ca politicienii din comisie nu le raspundeau la intrebari.

"Nu ni se raspunde la intrebari. Puteam sa ne raspundem intre noi pe Facebook", a apreciat unul dintre protestatarii veniti la comisie.

Parlamentarii din comisia pentru Rosia Montana au sustinut ca nu au luat nicio decizie, ca asculta toate punctele de vedere si ca vor face un raport pana pe 20 octombrie.

Rosia Montana Manescu: Daca exploatarea cu cianuri ar fi dus la dezastre ecologice, nordul Europei era un dezastru

Printre parlamentarii care au vorbit s-a aflat Haralambie Vochitoiu (PPDD), care a spus ca revolta din Piata Universitatii nu este legata strict de Rosia Montana, "ci pentru toate frustarile adunate in 23 de ani", in timp ce deputatul PSD Florin Iordache a incercat sa-i convinga pe invitati ca in migdale concentratia de cianura este mai mare decat cea din Rosia Montana.

"Concentratia in migdale e de trei ori mai mare decat concentratia de acolo", a spus Florin Iordache, generand nemultumiri in randul unora dintre protestatarii care au aratat ca au iesit in strada impotriva proiectului Rosia Montana.

"Nu ma astept din partea dumneavoastra la o logica exemplara", au replicat unele dintre persoanele venite sa-si spuna punctul de vedere la Comisia parlamentara.

Iordache: Parlamentarii care au mers la Rosia Montana si-au platit cazarea. Masinile erau ale Prefecturii

Iordache a mai declarat, joi, ca parlamentarii din comisia speciala care s-au deplasat la Rosia Montana si-au platit cazarea din bani personali, iar masinile pe care le-au folosit in zona au fost ale Prefecturii.

"Am fost 13 care am mers la Rosia Montana, dintre care domnul Darzu era din zona, toti 12 ne-am platit cazarea, acesta este documentul privind cazarea. Noi am achitat din bani personali, ca dupa aceea incercam sa le decontam vedem, dar deocamdata ne-am platit cazarea. Masa a fost inclusa, masa de dimineata, iar singura masa pe care am luat-o in teren a fost la intrarea in mina, cei 12 - pentru ca domnul Darzu nu a intrat cu noi in mina - au servit cate un sendvis. Alta masa acolo cu berbecuti, cu prostii, ce spun unii, sunt povesti", a precizat Iordache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#protestatari Rosia Montana, #protest Rosia Montana, #Rosia Montana comisie, #Rosia Montana comisie audieri , #protest