Ziare.com

Despre spalarea creierelor si manipularea politica a protestelor Interviu cu Bruno Stefan

de Camelia Badea
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 19:25

   

Despre spalarea creierelor si manipularea politica a protestelor Interviu cu Bruno Stefan
Toate tehnicile de manipulare cunoscute in literatura de specialitate au fost utilizate in Romania, inclusiv la referendumul din 2012, care a fost cea mai mare agresiune psihologica facuta asupra populatiei in ultimii ani, spune sociologul Bruno Stefan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale" explica ce este manipularea politica, vorbeste despre arsenalul de tehnici de manipulare si rolul important jucat de televiziuni. Bruno Stefan sustine ca protestele din Romania sunt in totalitate manipulate politic, aducand si argumente.

Ce se intelege prin manipulare politica?

Manipularea este actiunea prin care un individ este convins sa actioneze si sa gandeasca intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului si nu cu interesele sale, prin utilizarea unor metode si tehnici care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand insa impresia libertatii de gandire si de decizie.

Spre deosebire de influenta convingerii rationale, prin manipulare nu se urmareste intelegerea mai corecta a situatiei, a problemei, ci inocularea unei intelegeri convenabile, facand astfel incat indivizii sa nu constientizeze scopurile adevarate ale celor care ii influenteaza si, mai mult decat atat, sa fie convinsi ca ei insisi isi doresc sa gandeasca si sa actioneze in acel mod.

In general, manipularea este o forma de agresiune psihologica ce utilizeaza aceleasi mijloace ca si propaganda sau zvonul, in scopul devierii comportamentelor.

Intr-o masura destul de mare oamenii isi schimba si comportamentele politice, iar cercetarile sociologice arata ca fanii tuturor partidelor existente nu reprezinta decat maximum o treime din electorat. Exista deci o mare parte din electorat care ar fi dispusa sa-si schimbe intentia de vot, iar ea este tinta tuturor campaniilor din alegeri. Sunt oameni care balanseaza de la un partid la altul la fiecare alegere si asupra lor se aplica cele mai diverse tehnici de manipulare.

Care sunt principalele tehnici? Cate dintre ele ati identificat in Romania dupa 1989? Dati-ne cateva exemple concludente, in special din ultimii ani.

Un mare psiholog social Philip Zimbardo clasifica manipularile dupa amplitudinea modificarilor efectuate intr-o situatie sociala.

Exista manipulari mici - care produc modificari minore, tehnicile folosite cel mai frecvent fiind "piciorul in usa" si "usa in nas" - prima urmarind sa-l determine pe individ sa accepte mai intai o schimbare mica pentru ca apoi sa i se ceara sa accepte o schimbare mai mare (de exemplu in prima faza individul este convins sa dea noroc cu candidatul pe care in mod normal nu l-ar vota; dupa 3 ocazii in care ii strange mana el devine mai usor de convins sa-l voteze), iar a doua este opusul primei: prima cerinta este atat de mare incat este imediat refuzata, ca a doua cerere sa apara cu mult mai rezonabila in raport cu prima (de ex. alegatorilor li se cere de prima data sa se inscrie in partid si sa devina militanti, ca apoi, dupa ce sunt refuzati, sa fie rugati sa participe la un miting electoral al partidului respectiv).

Sunt multe tehnici de manipulare mici, iar ele se bazeaza pe contactul direct, imediat cu fiecare individ in parte. In aceasta categorie mai intra si petrecerea unui timp cat mai indelungat cu individul, apelul la mila, la mandrie, la frica, dezumanizarea adversarilor.

In al doilea rand, exista manipularile medii, care au influenta asupra unor grupuri. Spalarea creierelor se face prin izolarea indivizilor si controlul asupra realitatii fizice, prin crearea unei dependente fata de manipulator sau fata de sursele lui.

Televiziunile joaca in aceste cazuri roluri importante: odata ce oamenii s-au obisnuit sa urmareasca doar un anumit post ei incep sa gandeasca la fel ca moderatorii sau politicienii implicati in propagarea mesajelor, refuzand sa se uite si la alte televiziuni. Spalarea creierelor se realizeaza prin controlul limbajului (utilizarea unor cuvinte care sunt incarcate sau golite de continut), prin controlul sentimentelor (facand apel la frica si la ura), prin controlul relatiilor interpersonale (prieteni cu aceleasi conceptii). Se utilizeaza tehnici neurolingvistice, subliminale, nonverbale, etc.

In al treilea rand exista manipularile mari, care se practica intre state, urmarind schimbarea comportamentelor unei tari. In aceste cazuri satanizarea adversarilor este cea mai des utilizata tehnica. Se face apel la mituri, la legende, la eroi, la valori, dar si la mita, coruptie, santaj in cazul unor persoane importante.

Toate tehnicile de manipulare cunoscute in literatura de specialitate au fost utilizate in Romania. Bogdan Ficeac a scris in 1996 cartea "Tehnici de manipulare" aratand multe cazuri folosite de puterea politica in anii 1990-1995. Cu cat un individ sau un partid are putere mai mare cu atat este mai dispus sa utilizeze un arsenal cat mai variat de tehnici de manipulare pentru a-si intari controlul.

In regimul comunist sociologia a fost desfiintata, dar ea se invata la Academia de partid Stefan Gheorghiu si peste 1.000 de comunisti din fiecare judet au invatat acolo toate tehnicile de manipulare, fiind instruiti cum sa le aplice. Dupa 1990 le-au aplicat la un nivel mult mai mare si mai putin coordonat.

Dar sociologia a devenit o stiinta publica si multi alti oameni au invatat cum sa se fereasca de actiunile manipulative. Prin cunoasterea acestor tehnici ele si-au redus amploarea si este demonstrat de numeroase cercetari ca oamenii cu cat sunt mai educati cu atat sunt mai greu de manipulat (dar nu imposibil).

In pragul unor evenimente majore se aplica un arsenal intreg de tehnici, iar la referendumul pentru suspendarea presedintelui din vara anului 2012 au fost aplicate la scara nationala toate tehnicile cunoscute. A fost cea mai mare agresiune psihologica facuta asupra populatiei in ultimii ani.

Cat de profesionisti in manipulare sunt politicienii romani?

Unii politicieni au aceste tehnici de manipulare in firea lor, sunt probabil de mici invatati sa se descurce, sa convinga, sa stapaneasca. Altii au invatat aceste tehnici in cursurile pe care le-au audiat, la scolile de vara ale partidelor. Cert este ca toti stapanesc intr-o masura destul de mare aceste tehnici, iar campaniile electorale sunt pentru ei ca examenele la facultate: cu cat le aplica mai bine cu atat obtin voturi mai multe. Cei care au pierdut competitiile electorale le-au aplicat cel mai putin.

Exista din acest punct de vedere unii teoreticieni in SUA care spun ca alegerile viciaza democratia caci oamenii nu aleg in mod liber, fiind determinati sa voteze in urma unui bombardament psihologic caruia nu-i pot face fata.

Cel mai adesea politicienii se aleg singuri, votul electoratului fiind minor si usor de influentat in campanie, mai importanta fiind nominalizarea drept candidat de catre partid a politicianului. De aceea politicienii nu raspund in fata alegatorilor ci in fata sefilor de partide. Iar in ierarhia partidelor urca mai usor acei indivizi care aplica cu mai multa lejeritate tehnicile de manipulare in relatie cu colegii si mai ales cu superiorii lor.

In ce masura sunt protestele din Romania manipulate politic (atat cele organizate de sindicate, cat si cele neasumate de nimeni, cum sunt cel fata de Rosia Montana sau DNA)? Ce diferente majore observati intre Piata Universitatii 1990 si Piata Universitatii 2012-2013?

Protestele din Romania sunt in totalitate manipulate politic. Daca puterea ar fi vrut ca ele sa nu aiba loc va asigur ca lumea nu ar fi iesit in strada, asa cum nu a iesit in strada ani indelungati. Piata Universitatii este un experiment pe care puterea politica il face: incita, stimuleaza exprimarea opiniilor populatiei, trimite activisti care sa fie prezenti acolo si sa scandeze pro sau contra Rosiei Montane, DNA, gazelor de sist, etc.

Si face acest lucru deoarece a vazut ca partidele zise anti-sistem le sunt utile odata ce intra in Parlament. Uitati-va la cazul PP-DD - el nu a periclitat puterea prin mesajele de lupta impotriva ciocoilor, ci reprezinta principalul rezervor din care puterea isi alege alti membri pentru a-si construi alte majoritati. Puterea stimuleaza infiintarea altor partide, cresterea miscarilor ecologiste, anti-capitaliste, ii incita pe unii sa iasa in strada.

Pe de o parte pentru a arata ca este democratica si ca in Romania exista miscari civice, pe de alta parte pentru a deturna aceste miscari spre alte interese ascunse si, in plus, pentru a induce ideea ca degeaba ies oamenii in strada caci jocurile se fac in alta parte, nu la guvern, ci mai sus, minimalizand astfel orice initiative civice ar mai putea apare, orice coalizari ale acestora intr-o opozitie care sa-i pericliteze pozitia.

In mod normal o miscare de protest este asumata de o organizatie, primeste un loc si un timp pentru manifestatii stradale. Fenomenul din 1990 a fost asumat public de catre Liga Studentilor. Acum miscarile de protest nu sunt asumate de nimeni, dar in Piata Universitatii recunosc specialisti in manipulare, oameni care au fost sau sunt angajati ai unor servicii secrete, activisti ai partidelor de la putere sau ai altor organizatii care urmaresc scopuri politice.

Piata Universitatii este acum un experiment in care se urmareste o reasezare a scenei politice, aneantizarea opozitiei politice, crearea unei alte opozitii controlate de putere. Daca nu ar fi asa, politistii i-ar aresta pe incitatori pentru ca fac actiuni neautorizate, caci ii cunosc, iar fara ei n-ar mai veni nimeni sa manifesteze. Dar politia a primit ordin sa nu aplice legea si sa nu-i sanctioneze pe cei care o incalca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17436 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Amploarea comentariilor potrivnice autorului articolului si prezenta

printre comentatorii contestatari a majoritatii fanilor PSD arata clar ca articolul nu trebuie ignorat!

 

Ziare.com, "felicitari"! Nu stiu cum se face ca avetzi "invitatzi"..

...absolut toate nulitatzile antinatzionale care pot fi gasite pe teritoriul patriei!
Un amarit de sociolog care n-a facut nimic altceva in toata viatza lui decit SONDAJE DE OPINIE de doi bani la comanda - de cele mai multe ori politica -, de cea mai proasta calitate; un neica nimeni care n-are opera sociologica nici dupa mai bine de 20 de ani de meserie da' are ... "doctorat"! Unul ca asta vorbeshte despre ... MANIPULARE?!?
Pai mai spalat pe creieri decit Bruno - ce nume romanesc e asta??? - Stefan pe care nu l-am vazut vreodata sa-si ASUME vreo atitudine sociala in afara de servilismul bassisst, nu cred ca exista prea multzi lefegii ai tradatorului de neam si tzara din Dealul Cotrocenilor!

"Protestele din Romania sunt in totalitate manipulate politic." Serios, mai analfabetule social???
Dupa mintea aia a ta, extrem de putzina si intens bassisst politizata, chiar protestul birladenilor in problema gazelor de shist a fost manipulat politic, nu-i asa, "eminentza"?!?
Nu intimplator cunosc f. bine zona Birladului si oamenii ei si pot afirma ca protestul de la Birlad a fost unul, dupa foarte multzi ani, pornit de jos in sus cu hotarire, decentza si inalt simtz civic tocmai impotriva politizarii si manipularii ce se vroia. Pe oameni ii intereseaza uneori propria viatza si viitorul lor. Chiar si in Romania!...

Da' la ce sa te ashteptzi la unul cu aparentza umana care afirma la Romania Tv ca Sergiu Nicolaescu a fost ... "profund nociv prin creatzia sa"?!?

Astia sint singurele ciurucuri ramase neintervievate care v-au mai ramas, Ziare.com???

Atunci, SA VA FIE DE BINE!

Enjoy!...

 

iata dece n-a prea fost deranjat ponta pina acum

ieri au trecut nitel prin piata victoriei ca sa nu bata prea tare la ochi dar asta e nimic fata de cit au stat prin alte parti.
explica si dezinteresul pentru apararea justitiei, pentru problema maidanezilor, etc.

 

Cine a manipulat

Manipularea este actiunea prin care un individ este convins sa actioneze si sa gandeasca intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului si nu cu interesele sale-spune in articol problema e cine decide care a fost interesul alegatorului.

Corecte aprecierile d.lui Bruno Stefan !

La 1 decembrie 2011, USL a dat bani (50 lei) grupurilor de presiune ale strazii ca sa manifeste contra guvernului Boc.
Manipularea a fost una politica, seful acestea a fost fizic,CRIN ANTONESCU dar banii nu au fost dee la el ci de la securistii din USL ,respecdtiv, Voiculoescu ,iar grupul de presa Intact prin Antene,i-a sustinut logistic .

deci iese Becali speriat pe la tembeliziuni

si declara ca partea cea mai agresiva a galeriei de la Steaua a fost platita sa se alature manifestantilor la Piata Universitatii - ca sa faca scandal si sa distruga ....
iar musiu Boc fuge , isi da demisia .

Pai cu asa oameni ... asa rezultate .
Se manipuleaza de sus in jos si de la stanga la dreapta , de la est spre vest .

Ce ... nu stiati !??
Ce ati asteptat pana acum sa descoperiti oul lui Columb !??

 

Lui fgrooster !

Nicoalescu este autorul marii manipulari tv in direct "Revolutia '89", care a inselat pana si media occidentale pentru cateva zile, trecand morti de la morga drept victime ale torturii bunoara.
Acelasi Nicolaescu a ouat si indus multimii de pe la IMGB si din Dealul Mitropoliei slogan precum "Moarte intelectualilor", "Noi muncim, nu gandim" si "IMGB face ordine".
La asta mai adaug nu atat ferventa prosovietismului sau, cat faptul ca am vazut cu ochii mei un remake al "Capcana mercenarilor" facut cu actori rusi, in limba rusa.
Legaturile sale cu URSS si cu Rusia de mai tarziu nu erau nici nevinovate, nici in interesul romanilor si nici "...pentru linistea noastra".
Cine are urechi de auzit s-auza macar cu 24 de ani de prapad, prea tarziu.

Cotcodacitul

Este o alta forma de manipulare care se practica pe forumuri. Sint unii care cotcodacesc la nesfirsit aceleasi mesaje rasuflate ca o placa stricata. Pe de alta parte acesti cotcodaci sint manipulatori fara sa constientizeze pt ca la rindul lor sint practic spalati pe creier, acesta fiind de fapt motivul cu care actioneaza cu un zel mai ceva decit cintatul cocosilor de dminieazta. Singura diferenta e ca in loc sa cucurigheze ei cotcodacesc. Pe de o parte doar gainile asculta cotcodacitul lor dar problema e ca gainile sint multe.

Desteapta-te romane!

O gargara de la cap la coada.

Daca nu ar fi exitat PDL si Basescu viata politica din Romania ar fi fost cu totul alta. Guvernarea pedelista a pus cruce tuturor reformelor, din viata politica romaneasca, mici sau mari cum au fost. Saracirea populatiei, aservirea justitiei,si imbogatirea activului de partid pedelist, ne intoarce cu 23 de ani in urma. Manevrare politica, incearca s-o faca basistii, in "speranta", care pentru ei ramane moarta.

 
 

 

O gargara de la coada

@Ivan din Chicago-Gara
Bre Ivane, daca PDL e de vina pentru orice iar USL nu are nici o vina pentru nimic, inseamna ca USL nu a facut nimic ci doar PDL-ul a guvernat cu adevarat anii astia. Vezi ca o sa te certe tov. instructor, iar ai scris ce nu trebuia.

De acord pana spre final

Ce se intampla in Piata Universitatii nu se explica doar asa, aruncand o petarda despre manipulatorii dintre noi. Sunt si din astia si in mod sigur se incearca specularea protestelor dpdv politic, ar fi culmea sa o nege cineva. Dar motivele pentru care protestele nu sunt impiedicate brutal sau semi-brutal au de-a face mai mult cu experienta violenta a protestelor de anul trecut, cu faptul ca oricum proiectul de lege e inca "suspendat" si nimeni dintre "aia de sus" nu stie ce va fi pana la urma, cu faptul ca protestele sunt "inflamate" online si astfel nu pot fi oprite (ce-or sa faca, o sa aresteze grupuri de cateva sute de protestatari care se indreapta spre Piata Univ?) si alte asemenea motive, care nu presupun cine stie ce geniu manipulator in spate.

Sau cumva am fost manipulat sa scriu mesajul asta? Nu chiar tot ce zboara se mananca, mai sunt si avioane pe cer.

 

Manipularea nu este o tehnica unica si simpla

Exista o forma de manipularea care lucreaza in timp.

1. La Piata Universitatii protestatatrii sunt lasati sa "ventileze" pana la epuizare. Toate sloganurile sunt incurajate si permise.

2. Dupa ce "omu' si-a spus ofu'", apar ailanti, cu deturnarea spre actiuni care vor "centrifuga" protestele. Asta duce la diluare si dezamagire.

3. La urma, cei care sustin proiectul vor aparea "rationali, coerenti si credibili" pentru ca vor "tine cont de proteste" si vor face "ce este mai bine pentru toata lumea". Haha!

sigur ca da !

nu-mi place articolul, care pare si el profesional si rational, dar daca rezumam ajungem la concluzia inutilitatii protestelor spontane (eu tocmai in alea cred si nu in cele asumate de sindicate gen hosu sau dogaru) si chiar la concluzia inuttilitatii vorului - autorul sugerand ca jocurile sunt deja dinainte facute.
Inca putin si dl sociolog ne spuna ca pana si vietile nostre sunt inutile si liberul arbitru o iluzie.
Lectura articolului imi da iluzia unui neplacut "déjà vu", "déjà connu" ... si-mi aminteste de articolele cu care presa ne impregna subliminal in legatura cu inutilitatea mersului la vot. Cui prodest ? am vazut !

Mai tov.Bruno Stefan!

Pai manipulare se pare ca faceti dvs prin acest interviu...iar daca tot ai adus vorba de tov.basescu traian....acesta practica manipularea invatata la scoala de la baneasa (cursuri de scurta durata) de vreo 15 ani de zile cel putin.

 

Deh, mai alpoolee13, e greu sa te dezici de ce mananci!

Daca stai cu retina lipita de Jarteaua3, vei gandi ca ei. Apropoú: stiai ca retina e considerata de unii parte a creierului?

- Scoate-ti Jarteaua3 din program si uita-te la desene animate: alea manipuleaza mai putin. Tovarasii de la Fane Gheorghiu merg pe carari batute (in creierele maselor) cu manipularea lor si ne te vor lasa cat mai ai bani in mana/buzunar.

Eu sint recuperabil oricum....

....la dvs. in schimb v-au pus basescu cite un cip si cotcodaciti toata ziua la comanda. Ciocu' mic!

vezi si

Daca justitia nu e esentiala, atunci ce e?
de Ioana Ene

 

"A fost cea mai mare agresiune psihologica..

....facuta asupra populatiei in ultimii ani".
Din partea cui si pentru cine? Cumva din partea lui Barroso zis "tain", Angelika Merkelika si Comisia de la Venetia impotriva a 7,4 milioane de votanti?

 

Pai, mai Goe, cine te bombarda cu mesaje la minut

Barroso, Merkel?

apollo, ion from kk, froost...

suparati ca se citeza dn fisa postului?????

 

foarte suparati

ce ditamai muscoiul au pe caciula : )))))

Manipularea sau mai binezis

denaturarea sensului unui protest se face foarte usor cu ajutorul mijloacelor de informare in masa,tv-uri,presa scrisa,internet.Daca se strag cateva mii de oameni,fiecare cu scopul lui in cap,nu trebuie sa faci nici un efort financiar sa trimiti manipulatori.E suficient sa apara asanumitii analisti si sociologi pe la tv-uri la ceas de seara sa disece si sa analizeze scopul,bineinteles dupa capul lor real,pentru care demonstreaza protestatarii.Manipularea grosiera practicata in mas media aduce mult cu experimentul efectuat de Pavlov cu reflexul conditionat al cainelui.
Sa zicem ca unii sunt bine intentionati sa participe la protestul biciclistilor,dar fitilul bagat subtil in mas media ca de fapt protestul e pentru sustinerea DNA-ului ,il face sa se lase pagubas si sa-si ocupe timpul cu altceva.Daca analizati prezenta la protestele impotriva RMGC o sa observati ca aceasta a atins un maxim cat timp nu au aparut unele mitingulete colaterale,ala cu biciclistii si dna-ul.Mitingulete fabricate in laboratoarele dezinformarii ale SRI mediatizate cu un elan demn de o cauza mai buna de cele 3 televiziuni specializate in dezinformare si manipulare.
Daca de maine profesorii de matematica ar incepe o serie de proteste pentru sustinerea teoremei lui Pitagora va garantez ca apar si stiri imediat ca au aruncat cu creta si s-au imbrancit cu cei care militau pentru dna-ul actual,totalmente independent politic.

 
 

DOMNUL BRUNO,

nume predestinat, cum explica atitudinea oamenilor, majoritari, care sunt si cu carte si cu atitudine, IMPOTRIVA INTREGII clase de jefuitori? Pe astia unde-i "baga"? Or fi dorit ei sa fie preluata strada dar ce te faci cu cei nascuti in 1989? Cei care au invatat ce inseamna manipularea la mama ei acasa nu la "Stefan Gheorghiu"? Sa nu-mi spuna nea Bruno de la B1, post bine platit de nea Tanase, de rit "pro" Rosia Montana, ca are speranta sa fie crezut de un roman onest? P.S. Sa fi dorit Ponta, Traian Basescu sa se afla pe pancarda cianuristilor? Ma indoiesc! Stiu, luat pe invers, le creste contul, ca de, zic sefii ca "uite, ba, aia lucreaza pentru noi, nu dorm", de-au iesit atatia oameni in strada, dar, pe de alta parte, acesti oameni EXPUSI in aceste zile, au cam terminat cu viata politica si, mai ales, cu CREDIBILITATEA in fata romanilor! Nu mai au banuti pentru pensii si salarii, ca pe vremea lui Ilici, dragi sociologi! Si aici o vor imbulina! Impreuna!

 

@parerea

Esti de o versatilitate inspaimantatoare!
Din cele aproape 10000(!!!!!!!!!!!!) de comentarii postate incepand cu 2009 se desprinde imaginea unui anarhisto/bolsevic/liberschimbist, libidinos-pro dar simultan /antiprobase, pro/pro/pro/macoveist, rroman verde intens cu accente '48/tiste, familist convins cu accente civilizat/antihomo si din nou, fara a fi neaparat un final, pro-pro-pro-pro Macovei, stii tu, aia care tine Europa la respect , un fel de Ioana d'Arc de la Giurgiu!
Tu, stii intradevar CINE esti?
Sincer, am crezut la un moment dat ca esti Basescu dar mi-am dat seama ca esti o tara mai inteligent , totusi!
Nu-ti face probleme, n-am citit chiar toate cele 10000 elucubratii, nu am avut forta necesara de a ma convinge ca merita!!
Daca suna rautacios ce-am postat, nu lua in seama, perfectioneaza-te!

DRAGULUI VLADESCU,

Multumesc pentru apreciere, colega! O zi placuta!

MURDARIREA

creierelor nu spalarea lor, domnule sociolog! Ca daca le-ar spala, zau ca bine le-ar face romanilor ajunsi la pensie! Care din nefericire, hotarasc viata urmasilor lor, fara sa gandeasca, de 23 de ani incoace! Noroc ca s-au trezit copii nascuti in 1989! Pe astia nu-i mai manipulati, dragi politruci ce vreti sa va puneti iar in fruntea bucatelor, cu un Presedinte papusa! Pentru inceput!

 

Din pacate,dragul meu,

tare mi-e teama ca tocmai segmentul asta de dupa 89 e mai usor de manipulat.Ca baba de la CAP si pensionarul de la Metalurgica sectia turnatorie sau forja nu pot fi manipulati ca ei stiu una si buna,ca nu au din ce trai.Din aceasta cauza sunt adepti programului politic uleiul si malaiul.Cei maturizati dupa 89 nu se duc la vot si nici macar nu-si pun la contributie capul tuns chel sa se organizeze si sa schimbe situatia.E mai bine prin localuri de fitze,cu gagici agatate de tavan,dupa care il trimite ma-sa sau tac-su o luna la studii la Paris de unde vine cu un cercel in nas si cu o bucata de hartie pe care scrie in franceza ca a stat o luna in camin la Sorbona.Si pe asta,hartia respectiva ca a platit caminul,o ataseaza la CV ca studii in strinatate.
Cum sa se schimbe ceva daca generatia care trebuie sa faca schimbarea umbla numai cu manele-n cap,cu gandul la gagici si BMW-uri.Inainte vreme mai era o sansa,copiii de la tara,dar acum s-au desfiintat si scolile de la tara.Am niste cunostinte prin Ro si au ceva progenituri de 24 si 21 de ani.Plini de bani bineinteles ca face taticu afaceri.Sunt la facultate,particulara ,si habar nu aveau daca Eminescu a fost poet sau fizician.Dar cand au plecat in oras zornaiau tinichelele din nas,buze,urechi,de parca plecau cu capra la Anul Nou.

Felicitari!!!

Ai surprins perfect profilul tanarului ramas in tara, cu parintii politruci sau afaceristi cu statul.
Maine ii vei vedea in guvernul Ponta!

DRAGULUI BURSUC,

Din fericire pentru mine, am placerea sa cunosc aceasta generatie prin "jumatatea" ei de elita! Si pentru ca nu sunt adeptul extremelor, pot sa-ti spun ca aceasta "jumatate" luminoasa a generatiilor tinere, IUBESC cu tot sufletul si mintea lor, Romania si, CRED cu tarie ca ei ii pot schimba fata pocita de politrucii patriei ultimilor 23 de ani! Personal, CRED in ei!

Oare cate 'SOCIALE 'avem ?

Grupul de dialog Social.Fundatia de cercetari siciale " care mai este ?Ca slava Domnului avem,si avemsecuritati ca niciodata,justitii cat incape ONGuri cat Europa si "Sociale" ,a fel. Numai liniste nu este,e plin de hotii ale "Demnitarilor "si pungasilor (gainarilor) sinu se vad efecte,rezultate.
Fiecare vorbeste despre altul,arata ce face celalalt,ca nu afli nicicand adevarul.

 

Excelent definitie !

"Ce se intelege prin manipulare politica?

Manipularea este actiunea prin care un individ este convins sa actioneze si sa gandeasca intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului si nu cu interesele sale, prin utilizarea unor metode si tehnici care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand insa impresia libertatii de gandire si de decizie." Se potriveste ca o manusa pentru postul" Haznaua 3",patronat de Felix.

 

ZIARE.COM

Daca aveti un minim respect fata de cititori, explicati DE CE articolul " Despre spalarea creierelor.... " cu autor Camelia Badea, data si ora aparitiei Luni, 14 octombrie 2013, 19:25 , are cvasitotalitatea comentariilor anterioare acestei ore si a disparut de pe pagina intr-un colt meschin in jurul orei 18:20??????
Mai rasfirati, baieti!!!!!

 

Excelent spirit de observatie, domnu' Vladescu!

Va invidiez...:)))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor