Paleologu: Cand se reaprinde "valvataia" protestelor si cum se "fabrica" un lider - Interviu

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 16:25
4871 citiri
Paleologu: Cand se reaprinde "valvataia" protestelor si cum se "fabrica" un lider - Interviu

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu e de parere ca scaderea protestelor fata de exploatarea de la Rosia Montana e un proces normal si ca "valvataia" demonstratiilor se poate reaprinde in orice moment.

Deputatul PDL, si el un opozant al proiectului, a spus, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca impresia lui e ca se incearca profilarea lui Claudiu Craciun ca lider al protestelor, dand ca exemplu "atacarea" ministrului Culturii, Daniel Barbu, care i se pare o provocare.

Intrebat despre al doilea front "ecologist", cel anti-gaze de sist, Paleologu a spus ca nu e cazul "sa ne grabim ca niste bezmetici".

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Theodor Paleologu:

Ce se intampla, de ce scad protestele fata de proiectul de la Rosia Montana, atat ca numar, cat si ca influenta in spatiul public?

E firesc. Oricat ai fi de preocupat de o anumita problema, nu poti sa sacrifici toate weekendurile pentru respectiva cauza. Amploarea rezistentei s-a putut masura in saptamanile trei si patru, cand zeci de mii de oameni au manifestat in intreaga tara. Iar de pe margine erau alte mii sau zeci de mii care ne aplaudau si isi manifestau simpatia. Dar valvataia se poate reaprinde in orice moment, daca guvernul triseaza.

Cum vi se pare modul in care a functionat strategia Puterii impotriva protestelor, de la crearea comisiei speciale incolo? Putem spune ca a reusit sa calmeze protestele sau chiar sa le manipuleze?

E simplu: trag de timp in ideea ca se plictisesc protestatarii si pentru a-si constitui o majoritate alternativa in Parlament. Am salutat, in schimb, repozitionarea lui Crin Antonescu pe acest subiect. Sper sa nu fie un joc duplicitar. Dar ca sa credem in vointa lui de a merge pana la capat ar trebui, cred, sa-i retraga sprijinul politic lui Daniel Barbu, care a gresit grav si in repetate randuri pe aceasta tema.

Scriati pe Facebook faptul ca se incearca victimizarea lui Claudiu Craciun pentru a-l ridica la rangul de lider al protestelor. De ce ar incerca cineva sa-l ridice astfel? Si cine ar face-o?

Sunt simple impresii personale: pretinsa agresare a ministrului Culturii mi-a mirosit a provocare, iar inculparea lui Craciun sub o acuzatie grotesca ("ultraj impotriva bunelor moravuri") mi se pare cam ciudata.

Care e pronosticul dumneavoastra - in ce conditii ar trece proiectul de la Rosia Montana si in ce conditii s-ar renunta la el?

In mod normal proiectul de lege va fi respins de Parlament.

A (re) aparut un front adiacent celui referitor la Rosia, al gazelor de sist - este, in opinia dumneavoastra, aceeasi poveste ca la Rosia Montana, unde considerati ca exista pericolul unui dezastru ecologic?

Sunt doua subiecte diferite. Cunosc mult mai bine dosarul Rosia Montana, pe care l-am studiat din diferite puncte de vedere. Mi se pare insa inadmisibila si revoltatoare metoda de lucru a guvernantilor, atat PDL-isti, cat si USL-isti: secretomania, lipsa totala de transparenta, dezinteresul total pentru comunitatiile locale, negocierea suspecta a redeventelor si invariabilul apel la bau-bau-ul rusesc.

Pe fond, ar trebui sa discutam despre avantajele si dezavantajele exploatarii gazelor de sist. In plus, e cazul sa ne grabim ca niste bezmetici? Mai avem cel putin zece ani pentru a cugeta la independenta noastra energetica. S-ar putea ca gazele de sist sa fie o solutie, dar e cazul, cred, sa procedam cu totul altfel in aceasta serioasa si importanta chestiune. E nevoie de o alta metoda de lucru...

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#Paleologu proteste Rosia Montana, #Paleologu lider proteste Claudiu Craciun , #protest