Politolog roman din SUA: In alt sistem, la Rosia Montana mai ingropau si cativa protestatari guralivi - Interviu

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 16:00
7819 citiri
Politolog roman din SUA: In alt sistem, la Rosia Montana mai ingropau si cativa protestatari guralivi - Interviu
Foto: Arhiva personala a lui Dragos Paul Aligica

Multimile care protesteaza pentru Rosia Montana ar trebui sa protesteze si pentru alte valori amenintate ale statului de drept, crede Dragos Paul Aligica, un politolog roman care traieste in SUA dar care e extrem de atent la realitatea romaneasca.

D.P. Aligica este profesor cu gradul Fellow la Hudson Institute din Washington DC si preda analiza institutionala la George Mason University, unde este asociat Mercatus Center.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, acesta a a explicat de ce va supravietui PDL, de ce politicianului roman ii convine sa fie cat mai multe partide, si de ce demonstrantii impotriva proiectului Rosia Montana ar trebui sa protesteze si cu ocazia altor incalcari ale statului de drept.

E posibil ca USL sa se sparga la un moment dat. Pare sa fie de fapt ceva iminent. Ce sanse are PDL-ul sa supravietuiasca unei polarizari mediatice PSD-PNL?

PDL a supravietuit. A trecut de ce era mai greu. Spun asta cu usoara neplacere pentru ca personal am fost foarte dezamagit de prestatia lor politica.

Au avut o sansa imensa sa faca ceva cu adevarat spectaculos in politica romaneasca si s-au dovedit lamentabili: incapabili sa vada, sa gandeasca sau sa construiasca dincolo de lungul nasului si de interesele personale si de grup. Dar PDL a supravietuit.

A trecut de ce era mai greu. Daca poate sa-i omoare insa ceva, asta nu e USL si cu atat mai putin PSD si PNL, odata separate. Ii poate distruge doar Traian Basescu. De ce nu a facut-o? Nu stiu. Putea, in mod cert. Dar nu a facut-o.

Poate sa ii distruga si acum? Da. Desigur. De ce nu o face in folosul Miscarii Populare? Nu stiu. E o tema de meditatie pentru analistii politici. Nu am un raspuns. Sa nu spuneti ca a incercat si nu a reusit. Timpul va arata probabil ce si cum... Momentan putem doar specula.

Revenind la tema bipolaritatii: in Romania, politica a fost facuta in majoritatea timpului in joc in triada si in coalitii pivotand pe triade. Diada, bipolaritatea, nu reuseste si indraznesc sa spun, nu va reusi. Am spus-o si repet: gresim cand luam mereu SUA ca sursa de analogie politica pentru Romania. Mai corect si mai apropiat e Franta. Politica franceza nu functioneaza in regim bipolar.

Am mai multe explicatii pentru asta dar ma rezum la una: de ce ar avea interesul gruparile si coteriile care alcatuiesc partidele mari sa inchida jocul, blocandu-l la o formula in doi cand asta le-ar bloca lor spatiile de manevra?

Instinctul de supravietuire politice le vorbeste la ureche: daca avem doar doua partide bine centralizate, ce te faci daca ajunge la varful megapartidului A, partidul tau, gruparea dusmana? Cu ce ii mai tii in sah? Cu plecatul la gruparea dusmana B?

Ganditi-va la asta... In Romania nu vor inchide jocul polarizandu-l la doua partide. Daca n-a putut-o face Basescu, si n-a putut-o face datorita PDL sau mai bine zis vechilor PD-isti, asa numitii "grei", principalii profitori ai jocului la n-spe capete, nu cred ca o mai poate face nimeni multa vreme de acum inainte.

Politicienii romani nu au filon docrinar. Deci polarizarea ideologica va fi continuu tinta unor forte centrifuge, bazate pe instinct, interese si conjunctura. Iar interesul pur le cere un spectru politic fragmentat care sa le permita combinatii, exituri, contramanevre si contra-aliante.

Marele partid de dreapta, PDL, a cazut in opozitie si pare dezintegrat. Al doilea partid de dreapta, PNL, e la guvernare cu un partid de stanga, care il surclaseaza in sondaje. Unde este dreapta acum si ce sanse mai are ea in urmatorii ani?

Este un progres imens ca, in ultimii ani, in Romania a ajuns sa se discute in termeni de dreapta si stanga, cu cei doi termeni avand acum in Romania un continut relativ clar si conform uzajului dat in democratiile industriale avansate. Nu a fost asa pana acum 4-5 ani cred.

Exista acum acea minoritate necesara, atat intre formatorii de opinie cat si in randul publicului, care aplica si foloseste termenii cu competenta si de multe ori cu pasiune. Asta e, cred, marele progres, imens, pe care nu il recunoastem la justa valoare, fiind prinsi in amanuntele jocului politic si vietii publice.

Este corect ca PNL si PDL s-au compromis, fiecare in felul sau ca partide ale dreptei. PNL as zice infinit mai rau decat PDL. Dar "dreapta" nu trebuie confundata cu organizatiile politice care competitioneaza pentru a o reprezenta sau a-i da expresie.

Sa zicem ca nu exista in Romania la ora asta decat cam 20% cetateni cu drept de vot care au profilul pro-capitalist, pro-democratic, pro-stat de drept si pro-responsabilitate individuala pe care il asociem "dreptei". Pai asta e o formidabila forta politica chiar si in conditii de prezenta la vot de 70% - 80%, ceea ce nu va fi cazul, va fi mult mai mica la viitoarele alegeri.

Daca ies la vot si devin civic activi, pot schimba in doua cicluri electorale fata Romaniei. Pe scurt, discutand despre dreapta as sugera ca o privire mai detasata de luptele momentului si care urmareste un orizont de timp pe termen mediu si lung arata ca lucrurile nu stau chiar foarte rau. Daca se trece cu bine de actuala coalitie USL-ista la carma...

Teme mari sunt in dezbatere publica. Una dintre ele, datorita demonstratiilor impotriva proiectului Rosia Montana, a iesit la suprafata. Din luarile tale de pozitie, am vazut ca te preocupa aceasta tendinta a manifestantilor de a se opune investitiilor in minerit si marilor investitii corporatiste in general. Ce nu vi se pare in regula la aceasta multime? Ce le reprosati celor care spun ca apara mediul, natura?

Sunt liberi sa se manifeste dupa cum le dicteaza constiinta. Nu pot sa le reprosez ca vor sa apere natura. Sa notam insa ca ei pot apara natura, chiar si in moduri stupide, pentru ca traiesc intr-o democratie care are un aparat de drept, administrativ, politic care le permite sa se manifeste si sa influenteze viata publica si economica.

In alt sistem, se facea de mult groapa aia la Rosia Montana si mai ingropau in ea si cativa dintre guralivii care se opuneau. Ce le reprosez este ca, din cate se pare, ei nu inteleg ca se bucura de privilegiul de a face carnavale ecologice datorita unui sistem institutional-politic si de drept.

Si ca prioritatea si urgenta este prezervarea si intarirea acelui sistem. Fara el, fara sistemul de contraponderi si institutii democratice, nu doar Rosia Montana, ci zeci de alte locuri de interes ecologic se duc naibii fara ca ei nici macar sa poata zice pas.

E o chestiune de prioritati si de intelegere a ecologiei institutionale in care majoritatea acelor protestatari vegeteaza. Se trezesc din cand in cand din starea vegetativa si incep sa strige Rosia Montana in sus si Rosia Montana in jos.

Logica lantului trofic al ecologiei politice si institutionale in care vocifereaza le scapa. Nu spun ca la toti. Si nu spun ca e rau in intregime. Decat o stare vegetativa, e un inceput si asta, nu? Dar am asteptari mai mari de la ei. Deci daca le reprosez ceva este ca nu gandesc pana la capat solutia problemei, radacinile si cauzele adanci.

In rest, sa fie sanatosi: daca vor continua asa, e destul de probabil ca Rosia Montana nu numai ca nu se inchide, dar se deschide si se deschide in stil mare.

Cum se vede din SUA framantarea politica din Romania?

Pe termen scurt, americanii nu dau mare atentie Romaniei. Au alte teme si prioritati care ii absorb. Va trece insa si episodul acestei administratii si vom vedea.

Dar - si asta ar fi o mare tema de ingrijorare pentru Romania - pe termen lung trebuie sa se tina cont de lucrul urmator: cam in 10 ani SUA va fi independenta energetic. Asta va schimba profund sistemul geopolitic global. Rusia si alte cateva puteri sunt in stare de alerta. Romania va trebui sa fie pregatita pentru ce va urma.

Ilie Bolojan evită să accepte postul de premier: "Va fi o cruce greu de dus"
Ilie Bolojan evită să accepte postul de premier: "Va fi o cruce greu de dus"
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, ezită să accepte funcția de premier în viitorul guvern care se va forma după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. "M-am trezit în...
”E nevoie de o recredibilizare a partidelor, am avut o cumpănă în democrația românească”, avertizează Ilie Bolojan. Ce spune despre reorganizarea guvernului
”E nevoie de o recredibilizare a partidelor, am avut o cumpănă în democrația românească”, avertizează Ilie Bolojan. Ce spune despre reorganizarea guvernului
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că în România este nevoie "de o recredibilizare a partidelor", după rezultatele obținute la alegerile parlamentare și după...
#Aligica dreapta bipolaritate Rosia Monta, #Aligica proteste Rosia Montana, #Aligica PDL bipolaritate politica , #protest
  1. Nu se mai fac internări la Spitalul Clinic Colentina. Motivul deciziei și secțiile care vor fi închise
  2. Un tânăr fără permis a căzut cu mașina în parcarea unui mall din București, de la etajul doi. Primele informații despre accident
  3. ONU insistă ca Assad și acoliții săi să fie aduși în fața justiției
  4. Pregătirea UE pentru un atac rusesc. Noul comisar european cere 100 de miliarde de euro pentru apărare
  5. Meta, vizată de o nouă anchetă. Parchetul din Milano estimează că datorează TVA de peste 887 de milioane de euro
  6. România, tot mai aproape de intrarea deplină în Schengen. Anunțul oficial al Austriei
  7. Revoltă într-un oraș din România. Prețurile pentru artificiile de Revelion au ajuns să coste dublu
  8. O companie europeană vrea să concureze SpaceX. La ce tehnologie lucrează
  9. Şase milioane de sirieni care au fugit de regimul sângeros al lui Bashar al-Assad încep să se întoarcă în ţară după ce dictatorul a plecat în Rusia
  10. Țara vizitată de milioane de români în care șoferii vor plăti amenzi uriașe după schimbarea codului rutier. 1.000 de euro doar pentru folosirea telefonului