Proteste pentru Rosia Montana: Mii de oameni au marsaluit in ciuda restrictiilor. Jandarmii au cedat

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 22:20
11774 citiri
Proteste pentru Rosia Montana: Mii de oameni au marsaluit in ciuda restrictiilor. Jandarmii au cedat
Foto: Facebook

Protestele obisnuite deja fata de proiectul de exploatare de la Rosia Montana s-au desfasurat cu suspans, in aceasta a opta duminica de manifestari, fiind pentru prima data cand jandarmii le-au interzis oamenilor sa blocheze circulatia, dupa ce atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta, au cerut acest lucru.

Mesajul celor doi importanti oameni de stat a fost auzit clar de catre jandarmi, acestia luand pozitie ferma si avertizandu-i pe protestatari ca, in cazul in care depasesc linia trotuarului, vor suferi consecintele legale.

Cu toate acestea, manifestantii s-au strans in numar foarte mare, astfel ca nici nu au incaput pe trotuar, ocupand carosabilul. Mai mult, ei au marsaluit de la Universitate pana la Palatul Parlamentului, pe care l-au inconjurat de mai multe ori, dupa care s-au intors in Piata.

In cele din urma, jandarmii care incercau sa tina multimea sub control au cedat, dandu-le acces in afara perimetrului, lucru rasplatit cu aplauze de catre miile de oameni din Piata.

Traian Basescu: Nu poti sa blochezi in fiecare duminica bulevardele Capitalei

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea protestelor din Capitala si principalele orase ale tarii:

21:56 - Minunea nu a tinut mult. Jandarmii au impins incet multimea din rond, pana cand, aproape de ora 22:00, majoritatea oamenilor plecasera spre case. Potrivit Realitatea Tv, in jur de 100 de persoane se mai afla acum la Universitate, in zona Fantanii.

20:54 - Protestul a revenit la Universitate! Jandarmii de la fata locului au incercat impingerea protestatarilor spre Bulevardul Magheru, dar la scurt timp au renuntat, potrivit Rosia Montana in UNESCO World Heritage. Lumea a inceput sa aplaude! Se striga "Si jandarmii sunt romani".

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage

20:35 - Protestatarii au inceput sa ajunga inapoi la Piata Universitatii. Aici au fost asteptati de mai multe cordonae de jandarmi, care ii impiedica sa o ia pe alte bulevarde, astfel ca multimea s-a oprit chiar in rond la Piata Universitatii. Oamenii insa inca vin, asa ca, cel mai probabil, nu vor avea loc in spatiul destinat lor si vor ocupa din nou partea carosabila.

20:20 - Potrivit Rosia Montana in UNESCO World Heritage, 10.000 de oameni participa la protest.

20:10 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a precizat ca nu s-a inregistrat niciun incident pana la aceasta ora.

20:05 - Cosmin Pana, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, a explicat, la Realitatea Tv, ca manifestantii trebuie sa respecte dreptul la libera circulatie prevazut in Constitutie.

"Jandarmeria in continuare monitorizeaza activitatile manifestantilor, pentru a le putea oferi protectia necesara. Asa cum noi le respectam dreptul la libera exprimare, ei incalca dreptul la libera circulatie, un drept prevazut in Constitutie, al tuturor cetatenilor", a spus Pana.

20:00 - Coloana se intoarce in Piata Universitatii.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage

19:37 - Oamenii au facut de mai multe ori ocolul Palatului Parlamentului.

19:24 - Manifestantii au aplaudat in fata Academiei Romane, si au huiduit in fata Senatului.

19:10 - S-au strans in jur de 5.000-7.000 de oameni, potrivit estimarilor celor de la Antena3.

19:05 - La Bucuresti, manifestantii vor inconjura Palatul Parlamentului, apoi se vor intoarce in Piata Universitatii, potrivit Digi 24.

19:00 - Peste o mie de persoane protesteaza si in Piata Unirii din Cluj-Napoca, manifestantii scandand "Nu cedam, nu capitulam" si "Pungesti-Rosia, vine revolutia", potrivit Mediafax.

De asemenea, ei scadeaza "Fara violenta", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Demisia" si au pancarte cu mesaje ca "Romane, acum ori niciodata, croieste-ti alta soarta", "Vrem natura, nu cianura", "Barbu, mercenarul Goldului impotriva patrimoniului".

Si la Cluj manifestantii au fost informati ca nu vor fi insotiti de jandarmi si politie daca decid sa marsaluiasca, ceea ce au facut.

18:30 - Coloana a ajuns in fata Palatului Parlamentului, in Piata Constitutiei.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage

18:24 - Protestatarii au ajuns la Piata Unirii si se indreapta spre Palatul Parlamentului.

18:00 - Oamenii au plecat in mars. Sunt in jur de 3.000 de persoane. Protestatarii au plecat strigand "Uniti salvam Rosia Montana" spre Piata Unirii. De acolo vor merge la Palatul Parlamentului.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage

17:46 - Circulatia in fata Universitatii a fost blocata, oamenii s-au asezat pe carosabil, informeaza Realitatea Tv.

17:38 - Jandarmii insista, la megafoane, ca nu au voie sa mearga pe carosabil, multimea huiduie.

17:34 - Sunt in jur de 1.000-1.500 de persoane la Piata Universitatii.

17:30 - Jandarmii le-au explicat ferm ca fara autorizatie nu au voie pe partea carosabila. Protestatarii le-au spus ca nu au cum sa mearga doar pe trotuare, avand in vedere ca sunt in numar foarte mare.

17:24 - Jandarmii negociaza cu protestatarii din Piata Universitatii sa nu mai marsaluiasca, pentru a nu bloca circulatia.

17:20 - In Abrud, in judetul Alba, au existat ciocniri intre protestatari si jandarmi.

Sperietura trasa de Barbu, semnal de alarma pentru toti politicienii?

Barbu l-a identificat pe autorul moral al incidentului de la Club A: Un universitar frustrat fara opera

Desi opt saptamani la rand protestatarii au marsaluit duminica de duminica nestingheriti, jandarmii fiind prezenti in principal pentru protectia manifestantilor, saptamana aceasta abia politicienii s-au speriat si au luat masuri, dupa ce ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost interpelat de protestatari, in timpul incidentului spargandu-se luneta masinii de serviciu a demnitarului.

Barbu l-a identificat pe Claudiu Craciun, unul dintre cei considerati lideri ai protestelor, drept "autorul moral" al atacului asupra sa si a catalogat de indata manifestantii drept "neofascisti".

Ponta: Exista o linie rosie peste care nu accept sa se treaca, democratia nu inseamna anarhie

Ponta a strigat "anarhie" si a comandat ministrului de Interne, Radu Stroe sanctiuni.

Nici presedintele Traian Basescu nu s-a lasat mai prejos: "nu pot accepta nerespectarea legii. Nu poti sa blochezi in fiecare duminica bulevardele Capitalei. Nicio tactica care nu impune respecatrea legii nu poate fi valabila intr-un stat democratic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rosia Montana protest jandarmi , #protest