Protest masiv pentru Rosia Montana: 15.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti (Video)

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 23:55
26809 citiri
Protest masiv pentru Rosia Montana: 15.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti (Video)

Un amplu protest simultan, in Romania si in marile orase ale lumii, a avut loc duminica. Mii de oameni au iesit in strada, majoritatea la Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana folosind cianura, de catre firma canadiana Gabriel Resources.

In Capitala, mii de manifestanti au pornit in mars din Piata Universitatii, prin cartierele Tineretului si Timpuri Noi, in urma unui apel lansat pe Facebook si alte retele de socializare, desi mitingul nu este autorizat.

Evenimentul creat pe Facebook a strans peste 12.000 de participanti virtuali, dar in strada ar fi iesit chiar 25.000 de oameni, potrivit unor estimari ale organizatorilor.

Voci diferite din Jandarmerie spuneau ca la miting participau, in jurul orei 23:00, intre 7.000 si 15.000 de persoane.

Principalele #hastaguri pentru acest subiect: #salvatirosiamontana #unitisalvam #saverosiamontana #rosiamontana

Ziare.com a prezentat de la fata locului, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor din cea de-a 15-a zi de proteste fata de proiectul exploatarii de la Rosia Montana:

23:55 - BUCURESTI - In Piata Universitatii din Capitala au mai ramas cateva sute de protestatari, care inca scandeaza impotriva proiectului de la Rosia Montana, pe masura ce majoritatea s-a retras incet spre case, la capatul unui miting inceput in jurul orei 19:00, la care au participat cel putin 10.000 de persoane.

Demonstratiile au fost si de aceasta data pasnice si nu s-au inregistrat incidente neplacute notabile sau confruntari cu fortele de ordine.

Premierul Victor Ponta a promis duminica, dupa ce a discutat cu minerii care protestau in subteran, la Rosia Montana, ca va sta de vorba si cu oamenii din Piata Universitatii, cel mai probabil luni.

Minerii blocati in subteran au fost convinsi de Ponta sa renunte la protest

23:45 - Unii dintre manifestantii ramasi in Piata Universitatii au incins o hora, iar pe strazi rasuna "Noi suntem romani".

23:35 - Grupuri de protestatari incep sa plece incet din Piata Universitatii, dar circulatia ramane in continuare blocata. La miting au participat bucuresteni, dar si oameni din intreaga tara.

23:25 - O estimare mai moderata a jandarmilor vorbeste de circa 7.000 de persoane, la aceasta ora, in Piata Universitatii.

Numarul acestora este greu de estimat, deoarece oamenii s-au asezat pe carosabil si isi lovesc PET-urile din plastic, pline de pietricele, de pamant, pentru a face zgomot. Altii au tot felul de "instrumente" improvizate, cum ar fi o cratita pe post de toba.

Retras, intr-un colt al pietei, a fost vazut si Theodor Paleologu.

Mesajul protestatarilor pentru minerii de la Rosia Montana: "Nu cereti sa munciti otravind o tara intreaga".

23:05 - Organizatorii protestelor anunta ca in Piata Universitatii si in zona adiacenta s-ar afla in clipa de fata 25.000 de oameni, in timp ce jandarmii sustin ca ar fi in strada 15.000 de oameni, informeaza corespondentul Ziare.com la fata locului.

22:50 - Jandarmii le permit protestatarilor sa circule pe bd. Magheru si bd. Regina Elisabeta, unde traficul rutier a fost oprit temporar, din cauza numarului foarte mare de oameni (peste 10.000 de oameni), pentru care trotuarele din Piata Universitatii sunt in acest moment neincapatoare, transmite corespondentul Ziare.com.

22:40 - Primii manifestanti din coloana au ajuns inapoi in Piata Universitatii, unde ii asteptau deja cateva sute de oameni.

Coloana se intinde pana in dreptul magazinului Cocor si din ea fac parte si numerosi biciclisti, care fac ture in clipa de fata in jurul rondului din mijlocul intersectiei.

Oamenii ii aplauda pe biciclisti. Se striga: "Uniti salvam Rosia Montana!", transmite corespondentul Ziare.com din mijlocul protestatarilor.

Circulatia a fost oprita in Piata Universitatii si pe bulevardele adiacente, pentru a le permite protestatarilor sa se adune in piata in conditii de siguranta.

22:20 - Coloana manifestantilor nu mai este la fel de compacta, iar cei din fata s-au oprit in zona Pietei Unirii, pentru a-i astepta si pe ceilalti. Se striga la unison: "Uniti salvam Rosia Montana!", informeaza corespondentul Ziare.com din mijlocul demonstrantilor.

Un cetatean italian s-a alaturat protestului spunand: "Nu ati impuscat pe cine trebuia".

22:15 - Marsul protestatarilor prin Bucuresti se desfasoara fara incidente, civilizat. Oamenii striga lozinci impotriva Parlamentului, impotriva celor care au initiat proiectul legii pentru Rosia Montana si cer rezilierea contractului cu firma canadiana, informeaza Digi24.

Coloana de manifestantii, lunga de 2 kilometri, va ajunge in Piata Universitatii intr-o ora sau o ora si jumatate. Grupuri razlete au plecat deja in aceasta directie.

Politistii vor bloca traficul in centrul Bucurestiului, pentru ca oamenii sa poata circula pe strazi in siguranta.

"Nu au fost inregistrate niciun fel de incidente. Avand in vedere numarul mare si faptul ca nu exista niciun lider cu care sa se poata discuta, oricand exista pericolul unor accidente rutiere. Politia a blocat circulatia in zonele in care s-au deplasat persoanele", a declarat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei, la Digi24.

22:00 - Demonstrantii au blocat bd. Dimitrie Cantemir.

21:50 - Protestatarii au ajuns din nou pe bd. Tineretului, cu Nicusor Dan si alte figuri cunoscute in prima linie. Se scandeaza: "Uniti, salvam Rosia Montana". Numarul lor este greu de estimat, in acest moment, coloana fiind intinsa pe un intreg bulevard.

Demonstrantii isi vor incheia marsul inapoi in Piata Universitatii, de unde au pornit.

21:35 - Bd. Pionierilor din Capitala este complet blocat de protestatari, la aceasta ora. Oamenii afiseaza pancarte cu mesajul "Azi Rosia Montana, maine Rosia Mortala" sau " Romania mea nu e de vanzare".

Se scandeaza "Rosia, Rosia, vine revolutia" si "Nu mintiti poporul cu televizorul".

Starea de spirit a protestatarilor este foarte buna, iar demonstratia a ramas pasnica. Oamenii se tin de maini, bat in tobe, agita peturi umplute cu pietricele si sufla in vuvuzele, iar unii au venit cu instrumente muzicale inedite, cum ar cimpoiul sau maracas.

21:20 - La protest participa si numerosi septuagenari, care vor sa arate astfel ca protestul nu este doar al tinerilor, informeaza corespondentul Ziare.com din mijlocul demonstrantilor.

21:10 Incident in trafic: un sofer nerabdator a incercat sa se strecoare cu masina printre demonstranti, cu riscul de a-i lovi. Barbatul a fost calmat de interventia prompta a jandarmilor.

21:00 - Un grup de manifestanti a inconjurat echipa televiziunii Antena 3 si scandeaza "Presa romana, plina de minciuna". Jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele.

Demonstrantii au ajuns in zona Timpuri noi. Oamenii ii indeamna pe locuitorii care privesc de la geamuri coloana sa se alature protestului.

20:50 - Protestatarii din strada au aflat ca premierul Victor Ponta a fost duminica seara la Rosia Montana, pentru a negocia cu minerii, iar acum striga "Demisia!"

Coloana demonstrantilor a ajuns la Parcul Tineretului.

20:45 - Demonstratiile continua pasnic in centrul Capitalei, iar pana la aceasta ora nu au existat incidente. Protestatarii sunt pasnici si unii dintre ei afiseaza pancarte cu mesaje de genul: Chuck Norris e cu noi", "Daca vreti sa sapati, mergeti in Drumul Taberei", Romanii sunt frumosi".

20:25 - Protestatarii au ajuns la Nerva Traian. Se striga: "Veniti cu noi!", informeaza corespondentul Ziare.com, din mijlocul demonstrantilor.

20:20 - Postul public de televiziune si Agentia Nationala de Presa AGERPRES nu au acoperit pana la acesta ora subiectul, desi in Bucuresti au iesit in strada intre 7 si 12.000 de oameni.

20:10 - BUCURESTI - Coloana de manifestanti se intinde de la Piata Unirii la Piata Alba Iulia, pe circa 2,5 kilometri.

20:05 - Organizatorii protestelor de la Bucuresti sustin ca 12.000 de oameni sunt in strada, in acest moment. Jandarmeria a numarat 7.000 de persoane.

19:35 - Numarul manifestantilor creste de la o clipa la alta si pare sa fi depasit 10.000. Bd. Bratianu este blocat complet, de la Piata Universitatii la Piata Unirii.

Se scandeaza: "Suntem mai multi decat puteti voi minti!". In clipa de fata, cu peste 10.000 de oameni in strada doar la Bucuresti, protestele nu sunt acoperite live de posturile TV din Romania, cum s-a intamplat in decembrie 2012 si nici de principalele publicatii online, in afara unor mici exceptii.

19:20 - Se scandeaza "Iesiti din casa, daca va pasa!", iar oamenii se alatura protestului. Jandarmeria a estimat la solicitarea Ziare.com ca la protest participa in clipa de fata 4.000 de oameni.

19:15 - Demonstrantii au pornit in mars. Circulatia este blocata pe Bd. Bratianu, pe un sens de mers.

19:05 - Protestatarii au ocupat partea carosabila, in Piata Universitatii, pentru a porni in mars spre Piata Unirii. In clipa de fata sunt circa 2.500 de oameni, informeaza corespondentul Ziare.com la fata locului.

In fata coloanei manifestantilor sunt mai multe mame cu carucioare si copii mici.

Ordinea publica este asigurata de 300 de jandarmi, iar la nevoie inca 1.000 mai pot ajunge rapid in Piata Universitatii, potrivit Digi24. Fortele de ordine nu sunt echipate pentru interventie si au ordine clare sa evite orice conflict si sa le asigure protectia manifestantilor, chiar daca acestia nu au autorizatie.

Manifestantii vor pleca in mars pe traseul Piata Unirii - Nerva Traian - Timpuri noi - Tineretului si se vor intoarce in Piata Universitatii.

18:50 - "Atentie, vor incerca sa va amane, sa tergiverseze... La mine a durat 14 ani. Nu renuntati, iesiti in strada!", a spus Eugen David.

18:45 - Discursul lui Eugen David este ascultat si aplaudat de toti cei prezenti.

18:38 - In Piata Universitatii sunt circa 2.000 de persoane, la aceasta ora, iar toate trotuarele sunt ocupate. Se scandeaza "Fara violenta!", iar jandarmii sunt aplaudati si sunt rugati sa se alature protestelor.

Printre cei prezenti la manifestatie se afla si profesori ai Academiei de Studii Economice (ASE), dar si studenti la Medicina, imbracati in halate albe.

18:20 - In Piata Universitatii sunt circa 1.000 de persoane. Se scandeaza "Noi nu vrem cianura!" pe ritmul melodiei "We will rock you", informeaza corespondentul Ziare.com.

18:10 - Jandarmii au estimat pentru Ziare.com ca sunt circa 800 de persoane in Piata Universitatii, la aceasta ora.

Printre manifestanti se numara si un preot, dat si mai multi studenti imbracati in robe, probabil de la Teologie.

Scandarile sunt conduse si de aceasta data de Claudiu Craciun.

18:00 - Iasi - Peste 300 de persoane s-au adunat incepand cu ora 17:00 si au plecat intr-un mars pe strazile orasului. Nu este un protest autorizat, potrivit Digi24.

Saptamana trecuta, protestatarii din Iasi au blocat circulatia, iar reprezentantii Primariei au anuntat ca acestia vor fi amendati daca blocheaza din nou traficul.

17:52 - BUCURESTI - S-au adunat deja 500 de persoane, desi protestul incepe oficial abia la ora 19:00. Este asteptat si presedintele Alburnus Maior, Eugen David, care vine insotit de locuitori din Rosia Montana.

Jandarmii au intrat in dispozitiv pe bd. Magheru.

Au ajuns in Piata Universitatii si carele TV ale principalelor posturi. Se scandeaza: "Sa vina presa, sa ii scoatem lesa"

17:45 - In Piata Universitatii s-au strans circa 200 de persoane. Manifestantii vin, ca si in zilele trecute, cu pet-uri umplute cu pietricele, tobe, fluiere, steaguri si pancarte, transmite corespondentul Ziare.com de la fata locului.

Printre manifestanti se afla sociologul Mircea Kivu si cercetatorul George Epurescu.

Este cea de-a treia duminica de proteste in Capitala, iar protestatarii au bannere cu mesaje cum ar fi "Nu ai nevoie de aur sa stralucesti" si "Gimme hope, Rovana".

17:20 - Timisoara - Cateva zeci de persoane s-au adunat deja in Piata Operei, unde va avea loc protestul. Sunt asteptati circa 3.000 de participanti.

Proteste paralele la Universitate fata de cainii vagabonzi si Rosia Montana

Protestele au fost organizate aproape simultan in mai multe orase mari ale Romaniei si din lume.

Iata o lista prescurtata a locurilor unde s-au intalnit manifestantii: [Mai multe detalii]

Bucuresti - 15 septembrie, Piata Universitatii (la Statui), ora 19:00

Alba Iulia - 15 septembrie, in fata Cinematografului Dacia, ora 17:00

Cluj - 15 septembrie, Piata Unirii, ora 17:00

Iasi - 15 septembrie: Piata Unirii, 17:00

Craiova - 15 septembrie: Piata Mihai Viteazu, ora 17:00

Suceava - 15 septembrie: in fata Prefecturii, ora 17:00

Buzau - 15 septembrie, Parcul Crang - Piata Dacia, ora 17:00

Baia Mare - 15 septembrie, Statuia Ostasului Roman, ora 17:00

Piatra-Neamt - 15 septembrie, Teatrul National, ora 17:00

Constanta - 15 septembrie, in fata Prefecturii, ora 17:00

Galati - 15 septembrie, intalnire la Prefectura si mars catre faleza

Timisoara - 15 septembrie, Piata Operei, ora 17:00

Budapesta - 15 septembrie, Hosok tere, Budapest 1146 17:00

Londra - 15 septembrie, Houses of Parliament, Jewel Tower, Abingdon Street, London SW1P 3JX, ora 15:00

New York - 15 septembrie, Union Square, ora 14:00

Berlin - 15 septembrie, Ambasada Romaniei, Dorotheenstr. 62-66, Berlin, ora 17:00

Amsterdam - 15 septembrie, Piata Dam, ora 17:00

Munchen - 15 septembrie, Rindermarkt, 80331 Munich, Germany, ora 15:45

Atena - 15 septembrie, Asociatia Femeilor Romane din Grecia, Plateiaatiki 41, Aristomenous, 18:00

Bonn - 15 septembrie, Consulatul Romaniei din Bonn, Legionsweg 14, ora 16.00

Geneva - 14 septembrie, Place du Molard, ora 17:00

Milano - 15 septembrie, Domul din Milano, ora 17:00

Hamburg - 15 septembrie, Herrengraben 1, 20459 Hamburg, ora 16:00

Traseul bucurestean este urmatorul: Plecare din Piata Universitatii in cartiere, via Ion C. Bratianu - Bd. Unirii - Bd. Nerva Traian - Calea Vacaresti - Bd. Tineretului - Bd. Dimitrie Cantemir - Bd. Ion C. Bratianu - Piata Universitatii.

Revendicarile protestatarilor, conform apelului pe Facebook, sunt: sa ii faca pe parlamentari sa ii vada si sa voteze cu NU legea distrugerii Rosiei Montane; anularea contractului dintre Guvern si RMGC; interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Rosia Montana si Romania; includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO.

Asociatia Alburnus Maior cere respingerea printr-un vot deschis a legii speciale de distrugere a Rosiei Montane de catre parlamentari si invita toti cetatenii romani sa isi contacteze reprezentantii din Parlament pentru a le cere respingerea proiectului legislativ.

Demonstratie pentru proiectul de lege, la Rosia Montana

Intre timp, minerii de la Rosia Montana au iesit si ei in strada, pentru a cere aprobarea proiectului RMGC, care le-ar permite sa lucreze si sa primeasca salariile de care au nevoie, pentru a-si intretine familiile.

Spre seara, premierul Victor Ponta a fost in subteran si a vorbit cu minerii, pe care i-a convins sa mearga la casele lor si sa renunte la proteste.

Imagini de la mitingul organizat la Rosia Montana de Sindicatul Viitorul Mineritului au putut fi vazute in direct pe YouTube:

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#Rosia Montana protest simultan, #Rosia Montana protest , #protest
  1. Avatarul, noua specie de politician. Britanicii vor putea vota un candidat AI la alegerile parlamentare VIDEO
  2. Întorsătură în războiul lui Putin: Noile ”arme minune” ale Ucrainei schimbă soarta luptei contra Rusiei
  3. Cum poți menține tensiunea arterială normală: Metodă la îndemână descoperită de medici
  4. SUA zguduie sistemul financiar al Rusiei: Lovitura dată Moscovei, un pas decisiv pentru căderea lui Putin
  5. Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos
  6. Ultima mutare a lui Putin: Dictatorul rus a devenit disperat, mai are puține opțiuni
  7. Coca-Cola revine pe piața rusă? Compania și-a înregistrat din nou mărcile comerciale în Rusia
  8. Trei indivizi din Babadag anchetați de Poliție după ce au bătut un bărbat în plină stradă. De la ce a pornit scandalul
  9. SUA, Canada și Marea Britanie avertizează Chișinăul că Rusia pregătește revolte, în perspectiva alegerilor. Bani de la UE pentru întărirea sistemului de apărare antiaeriană
  10. Donald Trump a împlinit 78 de ani. Rivalul său Joe Biden i-a transmis un mesaj cu subînțeles: ”Vârsta este doar un număr"