Proteste pentru Rosia Montana, ziua 17: Tango Flashmob la Universitate

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 08:22
2459 citiri
Proteste pentru Rosia Montana, ziua 17: Tango Flashmob la Universitate
Foto: Facebook/Cristian Vasile

Aproximativ 50 de dansatori au realizat un tango flashmob, la fantana de la Univesitate, marti seara, in cadrul protestului privind proiectul de la Rosia Montana.

Evenimentul "Tango Flashmob" a fost creat de membri ai mai multor comunitati de tango din Capitala.

Ideea a plecat de la faptul ca acest dans a fost inclus in patrimoniul imaterial UNESCO, in 2009, iar una dintre revendicarile celor care protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana este ca zona sa fie inclusa in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dupa cum au aratat participantii.

20.000 de oameni in strada, pentru Rosia Montana - Revolutia generatiei mele - Reportaj

De altfel, dansatorii au avut lipite pe spate foi cu textul: "Salvati Rosia Montana. Tango este in UNESCO. Vrem Rosia Montana in UNESCO".

Muzica a fost asigurata de o solista si trei instrumentisti din randul protestatarilor, care au cantat la toba, chitara si muzicuta.

Dupa o jumatate de ora, dansatorii au luat o pauza si s-au alaturat manifestantilor, numarul acestora ajungand la aproximativ 100.

Ulterior insa, pe ritmul scandarii "Uniti salvam Rosia Montana" si al peturilor umplute cu pietricele, mai multi dintre dansatori au reluat reprezentatia.

Manifestantii, in majoritate tineri, s-au adunat la fantana de la Universitate, marti seara, in cea de-a 17-a zi a protestului fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Ei au venit cu steaguri si bannere cu mesaje printre care "Rosia Montana, Fukushima Romananiei", "Mediul trebuie decontaminat" si "Adevarul nu sta in mine, ci in noi. Uniti salvam Rosia Montana".

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Duminica seara, peste 20.000 de oameni care se opun proiectului de la Rosia Montana au participat la un mars, desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, oprindu-se in final in Piata Universitatii.

Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena si Barcelona.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. La protestele de pana acum din Capitala, manifestantii au blocat timp de mai multe ore, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Romane.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Marti, parlamentarii au aprobat infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza exploatarea de la Rosia Montana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tango proteste Rosia Montana, #proteste Universitate Rosia Montana , #protest