Protestele pentru Rosia Montana continua: In Cluj oamenii au aruncat cu rosii in poza lui Barbu

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 19:54
3246 citiri
Protestele pentru Rosia Montana continua: In Cluj oamenii au aruncat cu rosii in poza lui Barbu

Sute de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au plecat duminica seara, din zona statiei de metrou Titan, in mars spre Piata Universitatii din Capitala.

In acelasi timp, in Cluj Napoca peste 1.200 de persoane au iesit in strada. Cativa protestatari au aruncat cu rosii intr-o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au ancorat-o de un cadru din lemn.

Bucurestenii infrunta ploaia si frigul

Protestatarii bucuresteni, in majoritate tineri, scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana!" si "Iesiti din casa, daca va pasa!", fac zgomot cu deja traditionalele peturi cu pietricele si afiseaza bannere cu mesaje printre care "Natura-i viata, cianura-i moarte" si "14 ani de rezistenta arata ca se poate. Continuam impreuna si castigam".

Ei au plecat din zona Titan in jurul orei 18.00, coloana de manifestanti marindu-se pe traseu, odata cu apropierea de centrul Capitalei.

Conform anuntului de mobilizare pentru protest care a circulat pe Internet, marsul are traseul Titan - bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Noua - Calea Calarasilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Bratianu - Piata Universitatii.

Chiar daca initial nu erau decat cateva sute de persoane, numarul protestatarilor a ajuns la 1.500 pana ce acestia au ajuns la statia de metrou Dristor, la intersectia Camil Ressu cu Liviu Rebreanu, oamenii iesind din case in ciuda ploii si a frigului.

Cu putin inainte de a ajunge la Piata Universitatii, se stransesera 2.000 de oameni, potrivit Realitatea Tv.

Coloana de manifestanti este incadrata de jandarmi si politisti de la rutiera, care intrerup temporar circulatia pe portiunea de drum in care se afla manifestantii.

Protestatarii cer respingerea de catre Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demisia demnitarilor care au initiat proiectul de act normativ.

Clujenii au aruncat cu rosii in poza lui Barbu: Minte si ascunde documente, da copy paste declaratiilor RMGC

In Cluj, sute de persoane s-au adunat, duminica, in jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, avand pancarte pe care scrie "Aurul in tara, Gabriel afara", "Rosia Montana ne priveste, nu stati in casa", "Rosia Montana versus Rosia Pontana" sau "Rosia Montana, inima Romaniei".

Mai multi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris "Barbarul - Ministrul sfarsitului culturii" si au aruncat in ea cu rosii, cerand demisia ministrului si scandand "Hotii, hotii".

"Am aruncat cu rosii pentru ca Daniel Barbu nu vrea sa semneze includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, pentru ca minte si ascunde documente oficiale, pentru ca ia cu copy-paste declaratiile RMGC, pentru ca inca mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Ii cerem demisia", a spus Mihai Gotiu, unul dintre protestatari.

Protestatarii au plecat marsaluit pe bulevardul Eroilor spre cartierul Gheorgheni, circulatia pe bulevard fiind blocata.

Manifestantii scandeaza "Nu cedam, nu capitulam", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Demisia".

O luna de proteste

In 22 septembrie, cateva mii de protestatari au ocupat Piata Universitatii, dupa un mars pe mai multe bulevarde la care numarul participantilor a ajuns la aproximativ 15.000.

Proteste similare au avut loc, la 22 septembrie, si in alte orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Iasi, Brasov, Constanta, dar si peste hotare. Si in judetul Alba, in trei orase, respectiv Alba Iulia, Aiud si Campeni, cateva sute de oameni au protestat cerand respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Tot la 22 septembrie, 33 de mineri de la Rosia Montana au coborat din nou in subteran, pentru aproximativ trei ore, cerand demararea proiectului minier, pentru care au mai manifestat cateva sute de persoane in localitate.

Proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana au loc in fiecare duminica incepand din 1 septembrie, in Capitala si in alte orase din tara, dupa ce in 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Citeste si:
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, decembrie, două legi care prevăd scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare...