Rosia Montana: Lant uman in jurul Parlamentului - protestul in imagini (Galerie foto & video)

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 08:15
3237 citiri
Rosia Montana: Lant uman in jurul Parlamentului - protestul in imagini (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

Cateva mii de oameni au iesit din nou in strada, sambata, in semn de protest fata de exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana. De aceasta data, ei s-au adunat in Piata Constitutiei din Capitala, pentru a forma un lant uman in jurul Palatului Parlamentului.

20.000 de oameni in strada, pentru Rosia Montana - Revolutia generatiei mele - Reportaj

Dupa ce in jur de 5000 de biciclisti au marsaluit pe strazile Capitalei, cerand piste de biciclete, dar si demisia primarului Sorin Oprescu, ei s-au oprit la Palatul Parlamentului, unde s-au alaturat manifestantilor pentru Rosia Montana.

La ora 19:00, asa cum anuntasera pe pagina de Facebook a evenimentului, protestatarii au inceput sa se prinda de mana. N-au mai venit la protest cu tobe sau peturi umplute cu pietricele. Au batut, insa, din picior pentru a tine ritmul la scanderea simbol "Uniti, salvam Rosia Montana".

N-au lipsit insa pancartele.

Nici steagurile.

Cand lantul uman din jurul Palatului Parlamentului a inceput sa se formeze pe anumite portiuni, biciclistii au inceput sa dea ocolul Parlamentului. Cea mai putin populata zona de catre protestatari a fost portiunea dintre Hotelul Marriott si Academia Romana.

Dupa vreo jumatate de ore de permutari, oamenii au inceput sa coboare de pe borduri. Daca la inceput s-au lipit de gardul de la Parlament, pentru a inchide lantul, la 19:30 erau deja pe sosea.

Sarbatoare printre manifestanti, cand biciclistii anuntau ca lantul este completat. Protestatarii au inceput sa faca valuri.

Pentru prima data in istorie, Parlamentul a fost inconjurat de un lant uman. Protestararii s-au regrupat in Piata Constitutiei, unde pret de cateva zeci de minute au cerut demisia tuturor celor implicati in proiectul Rosia Montana.

S-a scandat "Nu corporatia face legislatia" si "Noi nu vrem cianura" pe ritm de "We will rock you". Nu au fost uitati nici biciclistii, care au fost aplaudati indelung.

Dupa ora 20:00, manifestantii - 5.000 spun scepticii, 8.000 anunta optimistii - au plecat spre Universitate. S-a strigat din nou "Nu corporatia face legislatia", iar blocurile au amplificat galagia. O batrana nu stia ce sa faca: sa se cruceasca sau sa-si faca o cruce. In fine, s-a uitat spre cer, a impreunat trei degete, apoi si-a facut cruci ample. A repetat miscarea de cateva ori. La ultimii protestarii, femeia se convertise deja la activism, tuguindu-si buzele si inganand printre inchinaciuni cate un "uniti, salvam..."

La Universitate, protestatarii au ocupat intreaga zona dintre Teatrul National si Universitate. S-au dispersat, insa, rapid, anuntand ca duminica seara se va organiza din nou un mars in centrul Bucurestiului, dar si in alte mari orase din tara.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#protest Rosia Montana, #lant uman Rosia Montana, #lant uman Palatul Parlamentului , #protest