Rosia Montana: Propaganda pierde! Cum poate castiga (Opinii)

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 19:26
3724 citiri
Rosia Montana: Propaganda pierde! Cum poate castiga (Opinii)
Rosia Montana in UNESCO World Heritage

In mod normal, as sustine proiectul de exploatare de la Rosia Montana. Daca nu ar fi facut pe baza unui contract de praduiala. Daca nu ar fi facut pe cai neconstitutionale. Daca nu am avea o licenta tinuta secreta de Guvern. Daca nu ar fi facut in lipsa unor garantii adevarate de mediu.

Si, mai ales, daca nu ar exista incercarea de a fi impus cu ajutorul unei propagande salbatice si mincinoase, la care participa principalele televiziuni de stiri si chiar puterea politica din Romania.

Doar ca, in momentul asta, propaganda pierde. Pierde, pentru ca a fost primitiva, necinstita chiar si acolo unde avea alta optiune, dar si pentru ca oamenii incep sa inteleaga minciunile presei.

Am fost duminica la protestul din Bucuresti, DUPA CE Ponta si Antonescu spusesera ca se renunta la proiect. N-am vazut niciodata o multime atat de mare, probabil chiar erau 20.000 de oameni. Erau aproape toti tineri, hotarati, cei mai multi de buna calitate.

Protestele au continuat si saptamana asta, mai puternice la sfarsit de saptamana. Vor continua si vor deveni si mai puternice atunci cand dezbaterea politica pe Rosia Montana va atinge punctul culminant.

Concluzia mea, vazand protestele astea, vazand protestele biciclistilor (cine ar fi crezut ca se strang 5.000 de biciclisti?), vazand multe alte semne ca romanii nu mai sunt morti din punct de vedere civic. Propaganda nu mai reuseste sa-i tina pe toti in casa, sa-i ameteasca sau, ce e mai rau, sa-i faca sa nu-i intereseze nimic.

Pentru ca asta e marele succes de pana acum al propagandei - a reusit sa-i faca pe oameni sa creada ca nimic nu se poate schimba, ca mai bine isi vad de vietile lor. Ca oricum, in politica "toti sunt la fel" si ca, orice ai face sa contesti asta sau sa-i indrepti pe politicieni, vei parea un nebun. In ultima luna am avut senzatia ca propaganda si-a pierdut mult din puterea asta, ba chiar s-a discreditat ca niciodata in ultimii ani.

Eram la proteste si auzeam niste pustani care fusesera fani Mircea Badea cat de scarbiti erau de el acum. Si de Antena 3. Tot mai multa lume condamna televiziunile de stiri aservite si ziarele dirijate, tot mai multa le vede adevarata fata.

Si totusi...

Totusi, propaganda inca n-a pierdut. Ba chiar ataca pe toate fronturile si poate castiga. De ce n-ar face-o, atat timp cat premierul si presedintele sunt de partea ei? L-ati vazut pe seful statului cum mina principalul motiv de contestare a exploatarii de la Rosia Montana, spunand "nu cianurile sunt problema, ele pot fi distruse" sau pe seful Guvernului imbracat - de neconceput in Europa - in uniforma RMGC?

Iar propaganda poate castiga si pentru ca, dincolo de oamenii din spatele (sau fata) ei, incepe sa faca ce stie mai bine - sa divizeze, sa foloseasca argumente ipocrite si sentimentale, sa dilueze mesajul. Sa starneasca neincrederea.

Si, veti vedea, asa cum am mai spus, proiectul de la Rosia Montana are cele mai mari sanse de a trece, in momentul asta. Veti vedea cum va lucra propaganda.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#propaganda Rosia Montana, #Rosia Montana proteste televiziuni , #protest