Rosia Montana: Protest inedit - lant uman in jurul Palatului Parlamentului

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 09:22
2257 citiri
Rosia Montana: Protest inedit - lant uman in jurul Palatului Parlamentului

Organizatorii protestelor din Piata Universitatii fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana planuiesc o noua manifestantie inedita: lant uman in jurul Palatului Parlamentului.

De luni pana vineri, fantana de la Universitate este punctul central pentru dezbatere, infromare si mobilizare, anunta organizatorii. Ziua de duminica este rezervata marsului prin Bucuresti, in timp ce sambata este dedicata pentru forme inedite de protest.

Daca in urma cu o saptamana, manifestantii au umplut tramvaiele din Bucuresti cu flyere si bannere cu "Salvati Rosia Montana", in aceasta sambata, organizatorii sustin marsul biciclistilor, dupa care ar urma sa se realizeze un lant uman in jurul Palatului Parlamentului.

Pe Facebook a fost creata o pagina speciala "Lant uman in jurul Palatului Parlamentului". Realizatorii acesteia spun ca doresc sa adune 6.000 de persoane care sa participe la protestul inedit planuit pentru sambata seara.

"Sambata planuim o actiune neconventionala de protest in trei pasi lejeri, de week-end: 1) ii asteptam in Parcul Izvor cu muzica si voie buna pe biciclisti sa-si termine marsul pentru piste pe sosea. 2) ii lasam sa se odihneasca pret de jumatate de ora, timp in care noi, pietonii, ne ocupam pozitiile in jurul Palatului Parlamentului. 3) la ora 7 fix pornim echipamentul de filmat de la inaltime (o drona, da) si dam startul flash-mob-ului: intr-un exercitiu de solidaritate, pietonii vor forma un lant uman de jur imprejurul gardului Parlamentului, iar miile de biciclisti vor inconjura pret de 20 de minute intregul perimetru", se arata pe pagina organizatorilor.

Duminica seara, peste 20.000 de oameni care se opun proiectului de la Rosia Montana au participat la un mars, desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, oprindu-se in final in Piata Universitatii.

Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena si Barcelona.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. La protestele de pana acum din Capitala, manifestantii au blocat timp de mai multe ore, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Romane.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
D ILIU
rank 4
Cine face lantz uman pentru Rosia Montana,