Rosia Montana: Protestatarii schimba foaia - ce au pregatit pentru duminica (Video)

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 19:22
5591 citiri
Rosia Montana: Protestatarii schimba foaia - ce au pregatit pentru duminica (Video)

Aproape 1000 de persoane protesteaza si duminica, pentru a 11-a duminica la rand, fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Dupa ce manifestantii au marsaluit prin cartiere ori au protestat la Guvern, la Palatul Parlamentului sau la Cotroceni, duminica se anunta un protest static.

Protestatarii au anuntat deja pe pagina de Facebook a manifestatiilor - Uniti Salvam - ca Piata Universitatii se va schimba duminica, datorita colturilor tematice care sunt pregatite.

"In duminica aceasta stam pe loc, dar nu ne oprim aici. Dam cu petul in asfalt, pana cand le va suna politicienilor apa cu cianura in cap. Jandarmii incearca sa ne intimideze, dar suntem pe pozitii, nu ne retragem si ramanem pasnici. NU CEDAM, NU CAPITULAM. Ne exersam impreuna determinarea.

Au trecut 10 duminici, am mers prin 7 cartiere, am parcurs peste 70 de km si ne-au vazut zeci de mii de oameni. Nu mai suntem o noutate, dar fete noi apar mereu. Am reusit sa ne dam seama impreuna ca nu se mai poate asa, ca nu ne vom mai lasa calcati in picioare de conducatorii tarii. Continuam ce am inceput, ne adunam fortele si ne pregatim de orice va urma. Mai avem de luptat. Participam la cele mai andurante, pasnice, creative proteste din istoria recenta a Romaniei. Suntem de neclintit pentru Rosia Montana. De neclintit sunt si vointa noastra, revendicarile noastre si dorinta de dreptate", transmis organizatorii.

Acestia au pregatit mai multe "colturi" tematice:

Coltul copiilor la Rosia Montana

Atelier de bannere

Ghidul bunului protestatar

Politicieni pusi la zid

Cetatenii demisioneaza

Planuri de atac, strategii

Coltul informativ Rosia Montana

Coltul informativ Gaze de Sist

"Veniti cu instrumente de cantat, vopsea, pensule, creta sau orice putem folosi pentru a demonstra intr-un spatiu creativ care sa ne arate indignarea!", se arata in finalul apelului lansat pe Facebook.

PRoteste si la Cluj

De asemenea, peste 500 de persoane protesteaza, duminica seara, la Cluj-Napoca, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, manifestantii blocand traficul rutier in centrul orasului si scandand "Jos Guvernul" si "Rosia, Rosia vine revolutia".

Protestatarii s-au strans in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand pancarte cu mesaje precum "Vrem dezvoltare durabila in Rosia Montana", "Aurul in Canada, spaga in Bucuresti, cianura in Ardeal", "Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati".

Proteste similare au loc in marile orase din tara: Alba Iulia, Baia Mare, Botosani, Brasov, Constanta, Iasi, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Sibiu, dar si in strainatate, la Berlin, Hamburg, Karlsruhe, Londra, Odense, New York, Paris si Viena.

Protestele au izbucnit dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Cele doua tabere, pro si contra, formate in comisia speciala din Parlament, sunt egale. Parlamentarii PSD si PC sunt pentru un raport favorabil adoptarii proiectului de lege, in timp ce PNL, UDMR si reprezentantul minoritatilor au anuntat ca sunt impotriva. In aceste conditii, votul reprezentantilor PP-DD este crucial.

D.R.

Citeste si:
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funția din care a fost înlocuit era...
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...