Braconierii aurului de la Roșia Montană. Cum acționează rețelele care exploatează ilegal metalul prețios din galeriile miniere părăsite

Autor: N.G.
Luni, 21 Februarie 2022, ora 03:05
10274 citiri
Braconierii aurului de la Roșia Montană. Cum acționează rețelele care exploatează ilegal metalul prețios din galeriile miniere părăsite
Galerie minieră dezafectată la Roșia Montană. Foto: Ivan Rous

La Roșia Montană, vechea localitate auriferă din Munții Apuseni, activitatea de exploatare a aurului nu s-a încheiat niciodată. De mai mulți ani există în zonă câteva reţele foarte bine organizate care intră în galeriile miniere părăsite și caută metalul prețios.

Braconierii de aur acţionează noaptea când nu pot fi văzuţi, intră în galerii şi scot minereu pe care îl prelucrează în locuri ascunse cu ajutorul unor instalaţii artizanale. Aurul scos astfel este vândut pe piaţa neagră, iar liderii reţelelor se îmbogăţesc cu rapiditate.

În urma acestor acțiuni de braconaj, un accident a avut loc în 2018, într-o galerie dezafectată. O persoană a fost grav rănită şi a fost transportată la spital. Incidentul, confirmat de poliţie, a fost provocat de o explozie ce a avut loc în galeria minieră. Persoanele care au intrat ilegal în mină pentru a căuta aur au folosit un material explozibil, iar în urma deflagraţiei un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost rănit grav la mâini şi la faţă.

Incidentul nu a mai putut fi ascuns de către braconieri, având în vedere faptul că persoana rănită risca să îşi piardă viaţa. A fost chemată o ambulanţă, iar rănitul a fost transportat, în final, la spital. La momentul respectiv a fost deschis un dosar penal, dar nu a fost trimis în instanță.

Foto: Ivan Rous

Subiectul este tabu la Roşia Montană, nimeni nu vorbeşte despre cei care fac afaceri cu aurul scos din subteran. Liderii reţelelor sunt, însă, cunoscuţi. Şi-au cumpărat maşini de lux şi şi-au construit locuinţe moderne. Arată, astfel, că trăiesc într-o altă clasă socială decât oamenii obişnuiţi. Suprafaţa foarte mare a ariei vechilor galerii miniere face, practic, imposibilă organizarea şi existenţa unui sistem de pază. Cea mai mare parte a zonei miniere este, încă, concesionată de către compania privată Roşia Montană Gold Corporation, iniţiatoarea proiectului privat abandonat de mai mulţi ani.

RMGC mai are doar câţiva angajaţi şi nu poate asigura paza perimetrului concesionat. Prin urmare, braconierii de aur au ”mână liberă” să acţioneze cum vor şi unde vor. Aceştia cunosc unde se află filoanele de aur şi merg la sigur. Complexul de galerii miniere de la Roşia Montană măsoară sute de kilometri, unele dintre acestea datând de pe vremea stăpânirii romane. Braconierii intră în galeriile mai recente, unde, teoretic, nivelul de siguranţă este mai ridicat.

Foto: Ivan Rous

În toamna anului 2015, IPJ Alba a destructurat o reţea care se ocupa cu exploatarea ilegală a aurului. Aproape 50 de persoane au fost urmărite penal în acest dosar, iar în urma percheziţiilor s-a confiscat cantitatea de 1,5 kilograme de aur şi obiecte artizanale folosite la prelucrarea minereului.

Sursa principală de aprovizionare era atunci fosta uzină de preparare a minereului de la Gura Roşiei, dar s-a descoperit că se acţiona şi în galerii miniere din Roşia Montană. În 2019 a fost trimis în judecată un dosar cu 15 inculpați acuzați de distrugere în dauna fostei exploatări miniere de stat Roșiamin Roșia Montană. Deocamdată nu a fost pronunțată nicio hotărâre judecătorească.

#rosia montana, #aur, #braconieri, #galerii, #mina, #exploatare aur Rosia Montana , #jaf