Ce va face comisia pentru Rosia Montana? Vezi ce-si propune

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 14:14
4542 citiri
Ce va face comisia pentru Rosia Montana? Vezi ce-si propune

Comisia speciala a Parlamentului pentru proiectul de la Rosia Montana isi propune sa analizeze toate problemele pe care le ridica publicului exploatarea de acolo, dar si sa mearga la fata locului pentru a studia problema.

"Comisia va avea rolul sa vada care e situatia in teren, sa vada care e reglementarea actuala, daca e sau nu constitutionala, sa vada ce reglementari exista si in alte state si sa faca un raport. Aceasta comisie speciala e constituita in ideea de a prelua atributiile comisiilor de specialitate ale camerelor si va face un raport. Inseamna sa-i dai o raspundere mai mare, mai complexa, dar sa si studiezi mai mult - sa se deplaseze in teren, sa faca o chestiune de drept comparat, lucruri de acest gen", a spus senatorul PSD Ioan Chelaru pentru Ziare.com.

Intrebat daca aceasta comisie se va deplasa la fata locului, in Rosia Montana, Chelaru a raspuns: "Banuiesc ca da. Comisiile special constituite se pot deplasa si in teren".

Intrebat ce parere are despre faptul ca liderul PNL, Crin Antonescu, se opune unei asemenea deplasari, Chelaru a raspuns doar: "Comisia va avea un numar de membri care va reflecta ponderea politica in Parlament, asa ca deciziile, ca in orice comisie, se iau prin vot."

Opinia ca va avea loc o deplasare a fost intarita si de liderul deputatilor PNL, Andrei Gerea, care a declarat pentru Ziare.com ca liberalii solicitasera crearea unor comisii care sa mearga acolo inca dinainte de izbucnirea scandalului.

"Inainte de izbucnirea taraboiului, noi, liberalii, am trimis scrisori la comisia de industrii si la cea economica, in care ceream comisii care sa mearga la fata locului, in Rosia Montana, sa vedem despre ce e vorba", a precizat Gerea.

Care sunt cele mai importante lucruri de analizat

Deputatul PNL a spus si ca rolul comisiei e de a se asigura ca toate lucrurile sunt in ordine in privinta exploatarii, inclusiv ca firma care exploateaza, RMG, poate oferi garantii in bani ca nu va polua.

"Aceasta comisie nu va avea efecte asupra votului privitor la proiectul de lege aflat in Parlament. Aceasta comisie va trebui sa-si dea cu parerea asupra oportunitatii exploatarii de la Rosia Montana, asupra caracterului de legalitate, asupra contractului in sine si sa dea raspuns unor intrebari legitime pe care le pune societatea romaneasca in acest moment.

Acestea sunt: 1. Daca din punct de vedere al protectiei mediului suntem acoperiti de tehnologia care se va utiliza. 2. Daca exista garantii suficiente depuse de Gold Corporation cu privire la angajamentele ulterioare de curatire - si cu impadurire, si cu filtrarea apei si asa mai departe.

Aceste garantii trebuie sa fie reale si aici ma gandesc la garantii bancare, pentru ca dupa aia ne putem trezi ca zic "a mers prost, nu prea mai avem bani, asta e". Am vrea sa vedem daca suntem asigurati din acest punct de vedere, singura garantie reala e cea bancara. Trebuie sa vedem si daca aceasta constructie este satisfacatoare pentru statul roman, nu am vrea sa ne trezim iar peste cativa ani cu mesaje similare celor care au fost date dupa privatizarea Petrom, ca a fost dat pe nimic, ca statul roman putea sa castige mult mai mult. Dupa ce vom avea raspunsuri satisfacatoare la toate, putem merge mai departe", a comentat Gerea.

El a precizat ca proiectul de lege aflat acum in Parlament nu va trece, insa nu acesta e subiectul de care se va ocupa comisia.

"Acest proiect nu trece. Noi nu putem sa intervenim asupra lui, sa negociem redeventa, ci doar sa constatam daca cifrele sunt ok sau nu", a explicat liberalul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#comisie Parlament Rosia Montana, #obiective comisie speciala Rosia Montana , #stiri Rosia Montana