Sorin Ionita: 6 pasi pentru iesirea din criza Rosia Montana Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:26
8660 citiri
Sorin Ionita: 6 pasi pentru iesirea din criza Rosia Montana Interviu

Retragerea proiectului din parlament, transparenta totala, analiza serioasa, retragerea lui Dan Sova si tacerea lui Traian Basescu reprezinta esenta celor 6 pasi pentru iesirea din criza Rosia Montana, prezentate de analistul EFOR, Sorin Ionita.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sorin Ionita atrage atentia ca strategia guvernului si a RMCG este: "stau pe burta, asteapta sa treaca valul si cred ca pot merge inainte cu proiectele ca pana acum."

Sorin Ionita considera ca este esential ca RMGC sa accepte desecretizarea licentei de exploatare: "Sa pastreze secrete patentele industriale sau altele asemenea, dar datele care ne interseaza pe noi din licenta nu pot fi tinute secrete: ce platesti, nivelul redeventelor, cat incasezi, cantitati estimate, acestea nu sunt date secrete. Cum se practica si in alte tari, incepand cu Norvegia".

Daca RMGC nu consimte la desecretizare, este un mare pericol ca valul acesta de opozitie la proiectele de tip extractiv sa se generalizeze si sa poduca efecte si mai largi, inclusiv in privinta gazelor de sist.

Chestiunea Rosia Montana a ajuns sa rupa in doua societatea. Asistam la o radicalizare poate fara precedent din care deocamdata nu se intrezareste solutie. Expert Forum a realizat o analiza a pasilor care trebuie facuti pentru iesirea din aceasta situatie. Care sunt ei?

In primul rand trebuie retrasa legea din Parlament, ocazie cu care dispare si obiectul muncii acestei comisii parlamentare speciale, despre care nimeni nu intelege de a fost creata.

O considerati inutila?

Comisia speciala se duce la Rosia Montana ca sa discute proiectul de lege, nu pe cel minier, proiect de lege care a mai fost discutat intr-o comisie parlamentara ordinara, compusa partial din oamenii care alcatuiesc noua comisie. Atunci comisia a dat aviz negativ. Aceiasi oameni discuta din nou. Dupa ce vor vorbi cu minerii vor avea, cu siguranta, o cu totul alta intelegere a proiectului de lege. Circul ar disparea rapid prin retragerea proiectului din parlament.

Acesta este primul pas. Apoi?

Ministrul Sova a respins, la un moment dat, afirmatia ca la scrierea legii ar fi contribuit consultanti privati ai companiei sau lobisti. A zis ca cere el la SRI rapoarte. E simplu, sa nominalizeze echipa cu care a lucrat la redactarea proiectului. Este o propunere foarte ferma care va limpezi multe lucruri si nu incalca legea. A treia conditie e ca Traian Basescu sa taca din gura pe subiect pana la clarificarea lui, ca sa nu se politizeze si mai mult.

Punctul 4: daca Guvernul doreste sa mearga inainte cu proiectul minier sa faca ce nu a facut pana acum. Adica un material de tip raport, paginat, in care sa includa analiza postbeneficiu a proiectului, sa ne arate metodologic cum a fost estimat numarul de locuri de munca, sa spuna care este nivelul redeventelor si al impozitelor, sa puna tabele comparative cu alte tari. Sa fie un document ofical al guvernului ca baza de discutie. Iese premierul la televizor, il sustine.

Asta presupune desecretizarea licentei

Acesta este pasul 5. Impreuna cu RMCG sa desecretize licenta de exploatare, iar RMCG, impreuna cu guvernul, impreuna cu Exxon, impreuna cu Chevron, cu OMV Petrom sa adere la standardele EITI.

Ce este EITI?

Este un acord voluntar international care se numeste Initiativa pentru transparenta industriilor extractive. Sunt niste standarde pe care le culegi de pe o pagina de web. Practic, intre guvern si aceste companii din industria extractiva se incheie un acord voluntar ca vor desecretiza platile si incasarile la buget, in toate formele auditabile independent si verificabile din doua surse. Companiile raporteaza tot ce platesc si guvernul raporteaza public ce incaseaza la buget, indetificabil pe companie. Sunt date publice aici, nu e vreun secret de stat. Se face un audit independent, se reconciliaza cifrele si se publica.

Sunt multe tari care au aderat, este noul trend care incearca sa combata coruptia in industria extractiva prin Africa, prin Asia. Guvernul poate adera intr-o saptamana la acest organism, tine doar de vointa, nu costa bani si le facem noi, societatea civila, aplicatia sa nu mai apeleze RMGC la consultanti foarte scumpi si care se mai intampla sa fie mama unor ministri.

Ca tot vorbeam de dl. Sova, domnia sa trebuie sa sara din schema. Sa nu se mai ocupe de RM, sa se ocupe de alte proiecte, preferabil in care nu apar coincidente de consultanta privata cu rude apropiate. RM poate fi preluat de Ministerul Economiei, ca de aia e plin de departamente. Asa prevenim zvonuri, complet neintemeiate, dar care submineaza increderea in guvern.

Sa zicem ca ar fi urmati acesti pasi, incepand cu retragea proiectului Ponta. Mai e cazul sa fie elaborat un nou proiect de lege in chestiunea Rosia Montana?

Nu. Nu era necesar nici primul. Guvernul putea sa dea aprobare sau sa respinga proiectul minier fara sa trimita nimic in parlament. Era perfect in dreptul sau atunci cand avea toate avizele si toata documentatia. Nu era nevoie sa trimita o lege in Parlament. Exista legi care prevad pas cu pas ce trebuie facut. Nu era nevoie de nicio aprobare a parlamentuluui. Daca guvernul vrea sa continue cu proiectul minier, trebuie sa faca pasii de mai sus dar nu are nevoie de o lege speciala.

Dar si companiile din industria extractiva, in frunte cu RMGC, trebuie sa accepte desecretizarea. Sa pastreze secrete patentele industriale sau altele asemenea, dar datele care ne interseaza pe noi din licenta nu pot fi tinute secrete: ce platesti, nivelul redeventelor, cat incasezi, cantitati estimate, acestea nu sunt date secrete. Cum se practica si in alte tari, incepand cu Norvegia care a aderat la EITI.

Daca ei nu fac asta, RMCG, Chevron si restul, este un mare pericol ca valul acesta partial justificat, partial nejustificat, de opozitie la proiectele de tip extractiv sa se generalizeze si sa poduca efecte inclusiv in industiriile lor. Ei stau pe burta, asteapta sa treaca valul si cred ca pot merge inainte cu proiectele ca pana acum.

Noi credem ca e o strategie proasta si ca ei trebuie sa faca niste pasi in intampinarea publicului roman. Dar nu prin proiecte stupide de gradinita, in care se duc prin Barlad, prin sate si dau tricouri ca oamenii sa se opuna mai putin la forajele de exploatare. Asta va face mai mult rau decat bine, pentru ca asa dau impresia ca au ceva de ascuns si atunci vor sa cumpere oamenii cu margelute.

Exista suspiciunea ca, in spatele furiei pe RM, tinta ar fi gazele de sist. Intr-acolo s-ar duce protestele?

Protestul este in mod evident unul spontan si necoordonat, bun, prost cum e el, nu poti spune ca in spatele lui se afla cineva. Nu l-a starnit nimeni cu un anume scop. Ca or fi acolo si cativa oameni cu anumite interese, este posibil. Oamenii s-au enervat. Punctul de plecare a fost insa proiectul de lege RM, dupa care a intrat in discutie proiectul minier general de la Rosia Montana si pe masura ce lucrurile escaladeza, temele se generalizeaza.

Este posibil sa se ajunga insistent la cereri de a pune moratoriu pe exploatare gazelor de sist. Sa bage de seama Chevron, Exxon si OMV. Daca nu vin in intampinarea unei suspiciuni legitime, poate prosteasca, poate nu, ca se intampla lucruri pe la spatele poporului, e posibil sa se ajunga unde ziceti dvs. si tema gaze de sist sa devina mai importanta decat Rosia Montana. Desi nici aceasta nu va disparea pentru ca actorii par ca vor sa mearga inainte pe formula - o lasam un pic sa dospeasca si tragem de timp cu comisia parlamentara.

De ce credeti ca RM a starnit o reactie mai intensa decat alte decizii, alte masuri, precum taierea salariilor?

Publicul urban educat, cu potential activist, este probabil sa se inflameze si sa iasa in strada pe anumite teme. Dar eu cred ca ceea ce uneste pe majortiatea celor de acolo este tema "buna guvernare". Scanteia a fost proiectul de lege. Modul cum a fost trecut, anumite prevederi din el, care, pe fondul secretomaniei generale, au fost interpretate intr-un numit fel. Guvernul a reactionat stangaci, decredibilizandu-se pas cu pas, prin oamenii implicati, prin situatia lui Sova, prin aceasta comisie al carei scop e sa traga de timp.

Peste tot in lume industria extractiva miniera e impopulara, industria financiar bancara e impopulara, pescuitul de balene nu e o industrie populara si acestea sunt teme pe care oamenii se coalizeaza usor. Nu iti trebuie mari conspiratii ca sa scoti oamenii in strada pe un proiect minier. Mai greu e pe alte teme mai complicate. Iar buna guvernare in domeniul industriei extractive este o tema foarte legitima.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Rosia Montana licenta exploatare, #Rosia Montana proteste, #Rosia Montana Dan Sova , #stiri Rosia Montana