Deputat PSD: Exploatarea de la Rosia, sanse tot mai mari. Protestatarii, la comisie

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 16:18
4282 citiri
Deputat PSD: Exploatarea de la Rosia, sanse tot mai mari. Protestatarii, la comisie

Presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, Florin Iordache de la PSD, spune ca sansele de a se face exploatarea miniera de la Rosia Montana au crescut, intrucat comisia parlamentara speciala pe acest subiect poate corecta greselile din proiectul trimis de Guvern.

"Rolul acestei comisii, din care vor face parte 21 de oameni, e sa vina cu un proiect de lege viabil", a declarat Iordache pentru Ziare.com.

Intrebat daca asta inseamna ca exploatarea de la Rosia Montana are sanse tot mai mari sa se faca, deputatul PSD a raspuns: "Sigur. Ati vazut, si PDL a spus "nu-l vrem asa, dar vrem exploatarea". Iar noi am obtinut un proiect mai bun decat cel negociat de PDL, redeventa a crescut de la 4 la 6%".

El considera ca aceasta comisie are si rolul de a calma spiritele, intrucat va invita si protestatari anti-Rosia Montana, si pro-Rosia Montana.

"Comisia asta, ca si comisie speciala, va fi precum comisia speciala pe Constitutie - va elabora un proiect, adica raport catre plen, acest raport se voteaza la Senat, apoi merge la votul Camerei Deputatilor.

Comisia invita pe toata lumea, in principal Guvernul, dar si pe protestatarii care spun ca nu vor cianuri si pe cei de la Rosia Montana. Din punctul meu de vedere, proiectul Guvernului nu e un proiect tabu si, ca orice proiect, poate fi modificat si adaptat.

Sunt observatii de la Consiliul Legislativ, de la Ministerul Justitiei. Articolele respective se armonizeaza astfel incat le poti face constitutionale, dar ce e cel mai important e ca reusesti sa aduci la o masa si pe unii si pe altii si detensionezi situatia. Chestiunea cu aia blocati in mina si aia blocati pe strada si nimeni nu vorbeste institutional cu ei e total gresita.

Comisia asta, pe langa faptul ca vine cu un proiect care va fi supus votului Parlamentului - daca se fac niste modificari - are rolul de a aseza la aceeasi masa si de a gasi solutii si pentru unii si pentru altii (...) Cel mai important e sa avem un proiect care sa fie sustinut de cat mai multe grupuri parlamentare", a precizat Florin Iordache.

El a comentat si in favoarea exploatarii cu cianuri, amintind ca acestea sunt folosite in Romania si in prezent.

"Unii spun "domnule, nu sunt bune cianurile". Pai in Romania mai sunt 4-5 exploatari care folosesc cianuri, le inchidem pe toate? "

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....