Ministerul Mediului: Acordul pentru Rosia Montana, doar daca se respecta protectia mediului

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 14:27
2016 citiri
Ministerul Mediului: Acordul pentru Rosia Montana, doar daca se respecta protectia mediului

Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul, potrivit unui comunicat al MMP remis, sambata, ca reactie la protestul fata de proiectului minier, organizat in Capitala.

Potrivit sursei citate, Ministerul Mediului si Padurilor gestioneaza componenta legata de procedura de evaluare a impactului asupra mediului, partea economica a proiectului Rosia Montana fiind de competenta Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

"In ceea ce priveste componenta de mediu a acestui proiect, la acest moment, proiectul Rosia Montana este in plin proces de evaluare a impactului asupra mediului. Subliniem ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", precizeaza comunicatul Ministerului Mediului.

Potrivit MMP, evaluarea acestui proiect este realizata de o Comisie de Analiza Tehnica (CAT) formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Academia Romana, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Institutul Geologic al Romaniei, Garda Nationala de Mediu, Administratia Nationala Apele Romane.

Peste 300 de persoane din Bucuresti, dar si din zona Rosia Montana, Cluj, Brasov si Timisoara, au protestat sambata, de la ora 11,45, in fata Ministerului Mediului din Piata Constitutiei, fata de proiectul 'Rosia Montana'.

Purtand parcarte pe care se poate citi "Rosia Montana este Romania, Rosia Montana este si a mea" sau "Rosia Montana nu va disparea, oamenii de aici nu vor pleca", protestatarii scandeaza lozinci precum "Avem toti o rana, Rosia Montana!", "Salvati Rosia Montana!" sau "Tradarea de tara, in aur se masoara!".

"La miting au venit peste 300 de persoane, atat din Capitala, cat si din alte orase din tara. Prin aceasta actiune vrem sa tragem un semnal de alarma cu privire la atitudinea Ministerului Mediului fata de Proiectul Rosia Montana, deoarece ministrul de resort, Laszlo Borbely, a dat deja de inteles ca proiectul va fi aprobat la un moment dat", a declarat pentru Agerpres dna. Stefania Simion, de la Asociatia Alburnus Maior Rosia Montana - unul dintre organizatorii mitingului, alaturi de CNS Cartel Alfa.

In acelasi timp, la Rosia Montana, aproximativ 1.500 de oameni au protestat pentru revendicari contrare, cerand ca exploatarea aurului de acolo sa se faca, intrucat, altfel, localnicii sunt condamnati la saracie.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: AGERPRES