Rosia Montana ar putea fi inclusa in UNESCO, dar lipseste semnatura ministrului Culturii

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 21:04
3822 citiri
Rosia Montana ar putea fi inclusa in UNESCO, dar lipseste semnatura ministrului Culturii
Foto: badpolitics.ro

Asociatia Alburnus Maior ii cere ministrului Culturii, Daniel Barbu, sa includa Rosia Montana pe Lista Tentativa a Romaniei cu monumente si zone ce au potential de a intra sub ocrotirea UNESCO.

Presedintele asociatiei, Eugen David, i-a trimis, joi, de Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor, o scrisoare deschisa lui Daniel Barbu, prin care ii spune acestuia ca includerea Rosiei Montane pe lista mai are nevoie de o singura semnatura, si anume de cea a ministrului Culturii.

"Includerea Rosiei Montane pe Lista Tentativa a Romaniei pentru UNESCO este un demers care trebuie sa fie prioritar pentru orice autoritate insarcinata cu protectia patrimoniului, cu atat mai mult a Ministerului Culturii si Patrimoniului National", atrage atentia asociatia in scrisoarea deschisa.

Comisia pentru monumente vrea Rosia Montana in patrimoniul UNESCO

"In ultimii 10 ani ministerului aflat sub coordonarea dumneavoastra i s-a atras atentia in repetate randuri in legatura cu situl Rosia Montana, sit de valoare exceptionala aflat sub imensa amenintare a distrugerii ireversibile: atentionari, luari de pozitie, scrisori deschise. Solutii au venit din randul specialistilor, al opiniei publice, al tuturor celor interesati si afectati de periclitarea acestui sit", sustine presedintele Alburnus Maior.

Specialistii sprijina includerea Rosiei Montane in UNESCO

Rosia Montana este una dintre cele mai semnificative concentrari de valori de patrimoniu ale Romaniei. Este localitatea rurala cu cel mai mare numar de monumente incluse in Lista Monumentelor Istorice, conserva inca intacte urmele a peste 2.000 de ani de activitati miniere, prin numeroase marturii istorice inestimabile: galerii miniere antice si medievale, un targ minier exemplar conservat, vestigii ale perioadei de inceput a industrializarii.

De asemenea, Rosia Montana este subiectul celei mai fierbinti dispute purtate in ultimul deceniu pe marginea unui obiectiv de patrimoniu in tara noastra. Acestea sunt argumentele invocate de presedintele asociatiei pentru includerea localitatii in UNESCO.

Rosia Montana nu poate fi inclusa in patrimoniul UNESCO - expert

Pentru a usura munca Ministerului Culturii, mai multe asociatii au facut deja numeroase demersuri in acest sens. Solicitarea de includere a sitului Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial a fost transmisa de catre Asociatia ARA inca din anul 2009. Deoarece institutia nu a comunicat niciun raspuns privind cererea formulata, aceasta a fost retrimisa in 2010.

Apoi, in noiembrie 2010, Pro Patrimonio, ICOMOS si Academia Romana au inaintat Ministerului Culturii o declaratie comuna prin care se solicita "sa se asigure intarirea protectiei legale a sitului Rosia Montana prin promovarea sa in Lista Patrimoniului Mondial".

AFP: Primarul din Rosia Montana prefera aurul in locul patrimoniului UNESCO

De asemenea, in ianuarie 2011, Uniunea Arhitectilor din Romania a transmis ministerului o scrisoare deschisa de sustinere a demararii procedurii de clasare a sitului Rosia Montana in patrimoniul Unesco. In aceeasi luna, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) a votat in unanimitate propunerea inscrierii Rosiei Montane pe lista, insa Ministerul Culturii a ignorat aceasta recomandare.

"Astfel, desi includerea Rosia Montana pe Lista Tentativa a Romaniei pentru UNESCO se bucura de o larga sustinere, lipseste inca semnatura ministrului Culturii, care, procedural, reprezinta doar un pas, ultim, tehnic", se arata in scrisoare.

D.T.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rosia Montana UNESCO, #Rosia Montana patrimoniu, #Rosia Montata protejata UNESCO , #stiri Rosia Montana