Rosia Montana Cernea face proteste fata de deciziile USL: "Vor fi razboaiele generatiei noastre"

Joi, 11 Iulie 2013, ora 19:47
3439 citiri
Rosia Montana Cernea face proteste fata de deciziile USL: "Vor fi razboaiele generatiei noastre"

Deputatul Remus Cernea, lider al Partidului Verzilor, a reactionat la aflarea vestii ca proiectul minier de la Rosia Montana va fi inclus in Planul national de investitii si spune ca, impreuna cu colegii sai si societatea civila, va declansa proteste si alte actiuni impotriva exploatarii de acolo, dar si impotriva exploatarii gazelor de sist.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Cernea, ales parlamentar pe listele USL, acuza Uniunea ca se comporta exact ca si PDL in aceste chestiuni si crede ca asta poate duce la o victorie a "verzilor" la alegerile europarlamentare.

"Oamenii vor fi dispusi sa faca absolut orice pentru a proteja Vama Veche, pentru a proteja Costinestiul, de exploatarea gazelor de sist, pentru a proteja Rosia Montana. Vom avea, la nivel simbolic, "razboaiele generatiei noastre". Credeti-ma, oamenii care apara o cauza din constiinta sunt de neinvins.

Sunt increzator ca vom castiga. De aproape 15 ani, multi politicieni la nivelul institutiilor din Romania au facut lobby pentru proiectul de la Rosia Montana, au luptat sa-l impinga inainte, sa forteze demararea lui, si nu au reusit, pentru ca s-au lovit de oameni de constiinta care au spus un "Nu" foarte bine argumentat, foarte coerent, bazat pe principii, valori, norme, legi.

Nu vrem sa avem o economie de termite, care sa "rada" absolut toate resursele si sa nu tina seama de protectia mediului", a spus Cernea.

Cand vor fi primele proteste

Primele proteste ecologiste vor avea loc miercuri, in fata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

"Eu sunt cat se poate de sceptic (fata de proiectele de exploatare a aurului la Rosia Montana si a gazelor de sist - n.red) si voi actiona pe toata caile politice si civice, impreuna cu colegii mei din Partidul Verde, cu societatea civila, cu cetatenii care se opun unor astfel de proiecte, vom uza de toate metodele pentru a ne impotrivi

[...] deja am anuntat ca miercuri vom face un protest in fata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, care a anuntat ca va acorda un aviz pentru explorarea gazelor de sist in judetul Vaslui. Asadar, uneori va fi vorba de proteste, alteori de luari de pozitie in Parlament, de proiecte de lege, de declaratii publice, e o gama larga de actiuni pe care le putem face.

Va reamintesc ca am depus recent un proiect de lege pentru interzicerea mineritului pe baza de cianuri, care a beneficiat de semnatura a 40 de parlamentari de la toate partidele parlamentare si sper ca acest proiect va intruni o majoritate in Parlament, pentru ca astfel de proiecte, precum cel de la Rosia Montana, sa nu poata fi facute in tara noastra", a mai spus Cernea pentru Ziare.com.

Impact devastator asupra mediului

Remus Cernea acuza faptul ca astfel de decizii pot afecta grav mediul.

"Prin deciziile recente - zilele trecute se anunta ca se vor da avize pentru explorarea gazelor de sist si acest anunt despre faptul ca exploatarea pe baza de cianuri a fost inclusa in Planul national de investitii - mi se pare ca USL pregateste terenul pentru ca verzii din Romania sa castige europarlamentarele de anul viitor. Cred ca opozitia societatii civile, opozitia cetatenilor, reactia lor de impotrivire, va fi una ampla fata de ambele tipuri de investitii - atat in gaze de sist, cat si in mineritul pe baza de cianuri.

Astfel de proiecte au un impact negativ major asupra mediului. Am vazut ca se va solicita un vot in Parlament pentru acest proiect de lege prin care sa fie deblocat proiectul de la Rosia Montana. Eu nu sunt de parere ca un vot in Parlament ar trebui sa infranga ratiunile de ordin tehnic pentru acordarea unui aviz de mediu, iar proiectul de la Rosia Montana nu are un aviz si nici nu cred ca poate primi un astfel de aviz.

Impactul asupra mediului e unul devastator. Ganditi-va ca ar trebui sa fie distrusi 4 munti, sa fie defrisate teritorii masive, sa fie construit un iaz de decantare de dimensiuni gigantice, de sute de hectare, unul din cele mai mari iazuri de decantare din Europa, care va fi plin cu cianuri.

Daca nu exista un aviz de mediu, nu vad cum printr-un vot in Parlament vom putea trece peste un aviz", a mai comentat Cernea.

PSD si PNL se autodexclud din familiile politice

"Exista o rezolutie a Parlamentului European, din 2010, votata cu 90% voturi pentru interzicerea mineritului pe cianuri din Europa. E o rezolutie care, chiar daca nu forteaza statele membre sa treaca imediat la o astfel de legislatie, exprima o opinie larg majoritara impotriva cianurilor. Partidele principale din USL - Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal - fac parte din familiile politice europene ales socialistilor si liberalilor care, alaturi de verzi, si s-au opus cianurilor.

Daca ele promoveaza un astfel de proiect minier, se autoexclud din familiile politice din care fac parte, in mod simbolic, se pun intr-o postura radical diferita de o opinie majoritara in Europa, exprimata inclusiv de europarlamentarii liberali si social-democrati", a conchis Cernea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Cernea proteste Rosia Montana, #Cernea Rosia Montana gaze sist , #stiri Rosia Montana