Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rosia Montana: Cresterea cotei statului, conditionata de investitor

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 23:16
2266 citiri
Rosia Montana: Cresterea cotei statului, conditionata de investitor
Foto: Arhiva

Guvernul negociaza cu Gabriel Resources majorarea cotei de participatie la Rosia Montana de la 19,3% pana la 22,5%.

Potrivit Mediafax, investitorul respinge cresterea redeventei si impartirea controlului cu statul, conditionand suplimentarea numarului de actiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri.

Singura formula acceptata de catre compania canadiana Gabriel Resources in negocierile cu Executivul de la Bucuresti este o usoara crestere a participatiei statului la proiectul minier Rosia Montana, si aceasta fiind insa conditionat de crearea unui cadru legislativ "de imbunatatire" a activitatii operatorilor minieri, se arata intr-un document guvernamental.

Potrivit autoritatilor, proiectul va reprezenta una dintre cele mai mari investitii private directe, in valoare de peste 4 miliarde dolari. Totodata, va aduce avantaje economice Romaniei datorita efectului de multiplicare, in valoare de peste 16 miliarde dolari.

Compania Gabriel Resources controleaza 80,68% din capitalul Rosia Montana Gold Corporation, iar Minvest Deva, aflata in portofoliul Ministerului Economiei, detine 19,31% din titluri.

Redeventa pentru exploatarile de aur de la Rosia Montana este in acest moment de 4% din valoarea productiei.

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei sa renegocieze contractul cu Gabriel Resources, dar singura varianta acceptata a fost o crestere usoara a participatiei statului la proiect, dar nu si majorarea redeventei.

"In ciuda eventualelor pareri contrare, Romania obtine deja peste jumatate din veniturile generate de proiectul de la Rosia Montana. Suntem insa intotdeauna deschisi sa discutam orice aspect al proiectului minier cu reprezentantii guvernului si intentia noastra este sa dezvoltam un proiect de nivel mondial, de care Romania sa fie mandra.

In aceasta etapa nu pot face niciun comentariu specific cu privire la discutiile curente cu guvernul. Ceea ce pot sa spun, ca roman, este ca suntem foarte bucurosi sa aducem beneficii maxime tuturor partilor interesate, inclusiv oamenilor din Rosia Montana, care au mare nevoie de locurile de munca pe care proiectul le va aduce", a declarat directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Rosia Montana cota stat, #negociere redeventa Rosia Montana , #stiri Rosia Montana