Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rosia Montana: Sansele proiectului sunt acum maxime! (Opinii)

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 13:12
9267 citiri
Rosia Montana: Sansele proiectului sunt acum maxime! (Opinii)

Pare ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana a picat. Ca se va respinge in Parlament.

Doar a spus Crin Antonescu, a spus-o si Victor Ponta. Au spus-o atatia si atatia parlamentari. Ei bine, nu! Proiectul de la Rosia Montana are acum mai multe sanse de a se face decat avea in momentul in care a ajuns, in procedura de urgenta, la Parlament.

Sa va explic de ce:

1. Nu va mai fi votat la foc automat, ci dupa ce va fi "prelucrat" intr-o comisie speciala.

Asta inseamna ca va avea mai multa legitimitate, nu ii va mai speria pe parlamentarii care cred ca "e ceva dubios" in viteza adoptarii si, ce e mai important, va avea sansa sa fie "curatat" de articolele neconstitutionale. Pentru ca, daca trecea in forma trimisa de Guvern, cadea sigur. Daca nu in Parlament, la Curtea Constitutionala.

2. Contraatacul de imagine, foarte puternic.

Daca televiziunile, chiar si cele "intarziate" din cauza banilor primiti de la RMGC, au fost practic obligate sa dea protestele de strada anti-Rosia Montana, acum lucrurile s-au schimbat. Pentru ca se protesteaza si la Rosia Montana, PENTRU proiect.

Chiar daca aceste proteste au partea lor regizata, pentru multi privitori va fi prea subtila, iar cei mai multi vor intelege ceea ce, la urma urmei, chiar nu e regizat - ca oamenii aia chiar sunt saraci si au nevoie de locuri de munca.

Date la nesfarsit, aceste imagini "sterg" o buna parte din efectul protestelor anti-Rosia Montana. Care au disparut aproape cu desavarsire de la TV, desi inca protesteaza sute de oameni in Bucuresti si alte orase. Barajul mediatic a functionat.

3. Politicienii pro-Rosia Montana au avut timp sa se regrupreze

Premierul a spus ca proiectul e ca si respins. Mii de oameni l-au crezut si n-au mai iesit sa protesteze. Presiunea pusa pe Parlament si Guvern a scazut astfel cu vreo 90%. Presiunea pe parlamentarii indecisi, la fel.

Premierul Victor Ponta a spus in continuare ca va vota impotriva, insa a fost un mare avocat al exploatarii, in rest, explicandu-ne cum judetul Alba va fi sters de pe harta dpdv economic si cum oamenii aia trebuie sa munceasca.

Adica s-a apucat sa faca lobby pentru proiect. Fiti convinsi ca, daca face lobby public - asta daca nu sunteti tampiti si credeti ca, daca spune ca e anti-Rosia Montana, chiar e anti-Rosia Montana - face lobby mult mai puternic in partid.

Omul lui de incredere, ministrul Dan Sova, a spus clar ca voteaza pentru. La fel, si multi alti oameni importanti din PSD, care au prins curaj.

Ceea ce cred eu e ca exista o majoritate potentiala pro-Rosia Montana. Sunt convins ca doua treimi din PSD vor vota proiectul. Si o mare parte a celor din PNL. Poate o majoritate, in ciuda declaratiilor lui Antonescu, dar si 30% ar fi buni.

Asta pentru ca se gasesc si in alta parte. Cu un proiect imbunatatit, cei de la PDL vor vota pentru. In cel mai rau caz, se vor abtine. Cu ceva pepededisti usor de cumparat si udemeristi favorabili, se face si majoritatea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#proiect Rosia Montana vot Parlament, #sanse proiect Rosia Montana , #stiri Rosia Montana