Membrii Guvernului au multiplicat declaratiile care sugereaza intentia de a inchide diferendul cu compania canadiana Gabriel Resources si reluarea proiectului minier de la Rosia Montana.
Nu mai e vorba de o sarja intamplatoare, de o intepatura la adresa "tehnocratilor", ci de o politica guvernamentala in toata regula. Initial prim-ministrul Mihai Tudose redeschidea subiectul Rosia Montana cu o afirmatie stupefianta: la sfarsitul anului trecut, Romania ar fi depus dosarul Rosia Montana la UNESCO in mod "ilegal" si prin urmare ar fi de dorit sa-si retraga aplicatia.
Ulterior ministrul de Externe, Teodor Melescanu, un om de obicei masurat in declaratii i-a intarit spusele: "Vreau sa va informez ca dosarul a fost depus ilegal, cum stiti cu totii. Deci nu a fost aprobat de premierul Ciolos, nici de guvernul Romaniei, a fost trimis de catre unul din ministri. Deci din acest punct de vedere exista niste vicii de procedura".
Se intelege ca ministrii cabinetului Ciolos au replicat imediat. Corina Suteu, care detinuse portofoliul Culturii, a dat prompte asigurari privind calitatea procedurii: "Deja UNESCO a confirmat ca la analiza pe care au facut-o, dosarul este foarte bun si este considerat complet, iar aceasta informare a sosit la inceputul anului la Ministerul Culturii".
Iar "Platforma Romania 100", condusa de fostul premier, Dacian Ciolos, a publicat un comunicat amplu in care sunt combatute energic afirmatiile oficialilor actuali, fiind reluate in acelasi timp si argumentele foarte solide care au stat la temeiul depunerii unei aplicatii la UNESCO.
Dar pana la urma problema procedurii si chiar solicitarea la UNESCO sunt secundare. Toate discutiile pot fi reduse la o alternativa simpla: pentru sau contra exploatarii de la Rosia Montana. Caci din raspunsul dintai, decurg toate celalalte.
Din context, a reiesit, de altfel, ca guvernul actual cauta o reconciliere cu compania Gabriel Resources, aproband in subsidiar demararea exploatarii. Declaratiile sunt dozate cu prudenta, ca sa nu trezeasca prea multa ostilitate dintr-o data. Iata ce spune Teodor Melescanu: "Eu sunt nascut acolo, stiu care sunt problemele si mai stiu ca oamenii au trait intotdeauna de pe urma mineritului. Nu exista alte posibilitati de ocupatie in zona.
Deci cred ca trebuie imbinata o politica de pastrare a patrimoniului fara exagerari si in acelasi timp care sa ne permita sa exploatam resursele pe care le avem".
Liderul PSD, Liviu Dragnea a intarit mesajul: "Daca procedurile nu au fost corecte, e normal ca dosarul nu poate sa aiba efecte. Dar, dincolo de asta, subiectul in sine, Rosia Montana, este un subiect delicat care trebuie abordat cu foarte multa cumpanire". Aici, "cumpanire", nu poate sa insemne altceva decat abandonarea perspectivei actuale care interzice exploatarea cu cianuri si revenirea, cel putin pe jumatate, la proiectul dintai.
Planul a devenit transparent: mai intai se pregateste mediatic retragerea dosarului de la UNESCO, cu pretextul unui viciu de forma; urmeaza apoi inchiderea diferendului cu compania canadiana Gabriel Resources si, in fine, redemararea operatiunilor la Rosia Montana.
Sa amintim pe scurt ca Gabriel Resources a facut plangere impotriva Romaniei la o curte internationala de arbitraj cu sediul la Washington (International Centre for Settlement of Investment Disputes) si ca pretinde despagubiri de 4 miliarde de dolari. Se teme Guvernul ca va pierde procesul? Dar nici macar nu a explicat cum ar intentiona sa se apere. Detin membrii Guvernului informatii ascunse opiniei publice?
Nu stim, dar putem vedea ca operatiunea declansata saptamana trecuta e de-a dreptul insidioasa, caci mizeaza pe impopularitatea remanenta a Guvernului "tehnocrat" Ciolos ca sa promoveze un proiect nu doar impopular, ci de esenta "tehnocratica".
Caci ce este "tehnocratia" daca nu o supunere a societatii fata de o rationalitate economica, care destituie orice considerent legat de traditie, cultura, identitate sau ecologie? Un guvern "politic" nu poate promova un proiect atat de distructiv ca cel propus de RMGC decat prin tradarea electoratului si, in cele din urma, a intregii societati, caci opozitia fata de proiectul minier a reunit in Romania cele mai reprezentative grupuri sociale, de la dreapta conservatoare la stanga ecologista, de la oameni cu atasamente locale la intelectuali cu o rafinata perspectiva culturala.
Protestele din anii trecuti impotriva RMGC au aratat cat de relevant este subiectul pentru toate sensibilitatile politice romanesti.
Or, sa vii astazi sa spui ca trebuie sa gasesti o abordare echilibrata sau "cumpanita", e o aberatie, caci nu mai ai ce pune in cumpana cand "toata" societatea romaneasca s-a exprimat impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Nu toata in sens aritmetic, cu siguranta, dar "toata" ca expresie politica si ca putere de argumentare.
Din punctul de vedere al dezbaterii publice, subiectul a fost transat si reluarea lui de catre Guvernul de azi este un act scandalos si antidemocratic.
Horatiu Pepine, Deutsche Welle
sau cianura!! Vezi tot