Ziare.com

Sorin Ionita: 6 pasi pentru iesirea din criza Rosia Montana Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:26

   

Sorin Ionita: 6 pasi pentru iesirea din criza Rosia Montana Interviu
Retragerea proiectului din parlament, transparenta totala, analiza serioasa, retragerea lui Dan Sova si tacerea lui Traian Basescu reprezinta esenta celor 6 pasi pentru iesirea din criza Rosia Montana, prezentate de analistul EFOR, Sorin Ionita.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sorin Ionita atrage atentia ca strategia guvernului si a RMCG este: "stau pe burta, asteapta sa treaca valul si cred ca pot merge inainte cu proiectele ca pana acum."

Sorin Ionita considera ca este esential ca RMGC sa accepte desecretizarea licentei de exploatare: "Sa pastreze secrete patentele industriale sau altele asemenea, dar datele care ne interseaza pe noi din licenta nu pot fi tinute secrete: ce platesti, nivelul redeventelor, cat incasezi, cantitati estimate, acestea nu sunt date secrete. Cum se practica si in alte tari, incepand cu Norvegia".

Daca RMGC nu consimte la desecretizare, este un mare pericol ca valul acesta de opozitie la proiectele de tip extractiv sa se generalizeze si sa poduca efecte si mai largi, inclusiv in privinta gazelor de sist.

Chestiunea Rosia Montana a ajuns sa rupa in doua societatea. Asistam la o radicalizare poate fara precedent din care deocamdata nu se intrezareste solutie. Expert Forum a realizat o analiza a pasilor care trebuie facuti pentru iesirea din aceasta situatie. Care sunt ei?

In primul rand trebuie retrasa legea din Parlament, ocazie cu care dispare si obiectul muncii acestei comisii parlamentare speciale, despre care nimeni nu intelege de a fost creata.

O considerati inutila?

Comisia speciala se duce la Rosia Montana ca sa discute proiectul de lege, nu pe cel minier, proiect de lege care a mai fost discutat intr-o comisie parlamentara ordinara, compusa partial din oamenii care alcatuiesc noua comisie. Atunci comisia a dat aviz negativ. Aceiasi oameni discuta din nou. Dupa ce vor vorbi cu minerii vor avea, cu siguranta, o cu totul alta intelegere a proiectului de lege. Circul ar disparea rapid prin retragerea proiectului din parlament.

Acesta este primul pas. Apoi?

Ministrul Sova a respins, la un moment dat, afirmatia ca la scrierea legii ar fi contribuit consultanti privati ai companiei sau lobisti. A zis ca cere el la SRI rapoarte. E simplu, sa nominalizeze echipa cu care a lucrat la redactarea proiectului. Este o propunere foarte ferma care va limpezi multe lucruri si nu incalca legea. A treia conditie e ca Traian Basescu sa taca din gura pe subiect pana la clarificarea lui, ca sa nu se politizeze si mai mult.

Punctul 4: daca Guvernul doreste sa mearga inainte cu proiectul minier sa faca ce nu a facut pana acum. Adica un material de tip raport, paginat, in care sa includa analiza postbeneficiu a proiectului, sa ne arate metodologic cum a fost estimat numarul de locuri de munca, sa spuna care este nivelul redeventelor si al impozitelor, sa puna tabele comparative cu alte tari. Sa fie un document ofical al guvernului ca baza de discutie. Iese premierul la televizor, il sustine.

Asta presupune desecretizarea licentei

Acesta este pasul 5. Impreuna cu RMCG sa desecretize licenta de exploatare, iar RMCG, impreuna cu guvernul, impreuna cu Exxon, impreuna cu Chevron, cu OMV Petrom sa adere la standardele EITI.

Ce este EITI?

Este un acord voluntar international care se numeste Initiativa pentru transparenta industriilor extractive. Sunt niste standarde pe care le culegi de pe o pagina de web. Practic, intre guvern si aceste companii din industria extractiva se incheie un acord voluntar ca vor desecretiza platile si incasarile la buget, in toate formele auditabile independent si verificabile din doua surse. Companiile raporteaza tot ce platesc si guvernul raporteaza public ce incaseaza la buget, indetificabil pe companie. Sunt date publice aici, nu e vreun secret de stat. Se face un audit independent, se reconciliaza cifrele si se publica.

Sunt multe tari care au aderat, este noul trend care incearca sa combata coruptia in industria extractiva prin Africa, prin Asia. Guvernul poate adera intr-o saptamana la acest organism, tine doar de vointa, nu costa bani si le facem noi, societatea civila, aplicatia sa nu mai apeleze RMGC la consultanti foarte scumpi si care se mai intampla sa fie mama unor ministri.

Ca tot vorbeam de dl. Sova, domnia sa trebuie sa sara din schema. Sa nu se mai ocupe de RM, sa se ocupe de alte proiecte, preferabil in care nu apar coincidente de consultanta privata cu rude apropiate. RM poate fi preluat de Ministerul Economiei, ca de aia e plin de departamente. Asa prevenim zvonuri, complet neintemeiate, dar care submineaza increderea in guvern.

Sa zicem ca ar fi urmati acesti pasi, incepand cu retragea proiectului Ponta. Mai e cazul sa fie elaborat un nou proiect de lege in chestiunea Rosia Montana?

Nu. Nu era necesar nici primul. Guvernul putea sa dea aprobare sau sa respinga proiectul minier fara sa trimita nimic in parlament. Era perfect in dreptul sau atunci cand avea toate avizele si toata documentatia. Nu era nevoie sa trimita o lege in Parlament. Exista legi care prevad pas cu pas ce trebuie facut. Nu era nevoie de nicio aprobare a parlamentuluui. Daca guvernul vrea sa continue cu proiectul minier, trebuie sa faca pasii de mai sus dar nu are nevoie de o lege speciala.

Dar si companiile din industria extractiva, in frunte cu RMGC, trebuie sa accepte desecretizarea. Sa pastreze secrete patentele industriale sau altele asemenea, dar datele care ne interseaza pe noi din licenta nu pot fi tinute secrete: ce platesti, nivelul redeventelor, cat incasezi, cantitati estimate, acestea nu sunt date secrete. Cum se practica si in alte tari, incepand cu Norvegia care a aderat la EITI.

Daca ei nu fac asta, RMCG, Chevron si restul, este un mare pericol ca valul acesta partial justificat, partial nejustificat, de opozitie la proiectele de tip extractiv sa se generalizeze si sa poduca efecte inclusiv in industiriile lor. Ei stau pe burta, asteapta sa treaca valul si cred ca pot merge inainte cu proiectele ca pana acum.

Noi credem ca e o strategie proasta si ca ei trebuie sa faca niste pasi in intampinarea publicului roman. Dar nu prin proiecte stupide de gradinita, in care se duc prin Barlad, prin sate si dau tricouri ca oamenii sa se opuna mai putin la forajele de exploatare. Asta va face mai mult rau decat bine, pentru ca asa dau impresia ca au ceva de ascuns si atunci vor sa cumpere oamenii cu margelute.

Exista suspiciunea ca, in spatele furiei pe RM, tinta ar fi gazele de sist. Intr-acolo s-ar duce protestele?

Protestul este in mod evident unul spontan si necoordonat, bun, prost cum e el, nu poti spune ca in spatele lui se afla cineva. Nu l-a starnit nimeni cu un anume scop. Ca or fi acolo si cativa oameni cu anumite interese, este posibil. Oamenii s-au enervat. Punctul de plecare a fost insa proiectul de lege RM, dupa care a intrat in discutie proiectul minier general de la Rosia Montana si pe masura ce lucrurile escaladeza, temele se generalizeaza.

Este posibil sa se ajunga insistent la cereri de a pune moratoriu pe exploatare gazelor de sist. Sa bage de seama Chevron, Exxon si OMV. Daca nu vin in intampinarea unei suspiciuni legitime, poate prosteasca, poate nu, ca se intampla lucruri pe la spatele poporului, e posibil sa se ajunga unde ziceti dvs. si tema gaze de sist sa devina mai importanta decat Rosia Montana. Desi nici aceasta nu va disparea pentru ca actorii par ca vor sa mearga inainte pe formula - o lasam un pic sa dospeasca si tragem de timp cu comisia parlamentara.

De ce credeti ca RM a starnit o reactie mai intensa decat alte decizii, alte masuri, precum taierea salariilor?

Publicul urban educat, cu potential activist, este probabil sa se inflameze si sa iasa in strada pe anumite teme. Dar eu cred ca ceea ce uneste pe majortiatea celor de acolo este tema "buna guvernare". Scanteia a fost proiectul de lege. Modul cum a fost trecut, anumite prevederi din el, care, pe fondul secretomaniei generale, au fost interpretate intr-un numit fel. Guvernul a reactionat stangaci, decredibilizandu-se pas cu pas, prin oamenii implicati, prin situatia lui Sova, prin aceasta comisie al carei scop e sa traga de timp.

Peste tot in lume industria extractiva miniera e impopulara, industria financiar bancara e impopulara, pescuitul de balene nu e o industrie populara si acestea sunt teme pe care oamenii se coalizeaza usor. Nu iti trebuie mari conspiratii ca sa scoti oamenii in strada pe un proiect minier. Mai greu e pe alte teme mai complicate. Iar buna guvernare in domeniul industriei extractive este o tema foarte legitima.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7943 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru cineva neimplicat politic procedura enuntata de Sorin Ionita

pare acceptabila. Problema e ca procedura trebuie aplicata de oamenii politici carora pare a nu le convine deloc!

 

Cine-i pitiponcu' asta de-si permite sa-i ceara Presedintelui sa

... taca? Adica de ce sa taca Presedintele? Sa poate merge Ponta cu ai lui din greseala in greseala spre-o solutie fatala?

 

@silvia_h

- o persoana cu bun-simt care are perfecta dreptate !

Scuze, sincere scuze... Nu stiu de ce l-am asociat

... cu acel Ionita care-si duce viata pe la Realitati. O sa fiu mai atenta sa nu mai fac confuzii.

*

Nu stiu cum sta cu bunul simti dar ca ar avea perfecta dreptate ma-si mai gandi. In primul rind si individul asta da cu presupusul. Nici un politician cu un pic de bun simt, nu ar trebui sa comenteze acest caz pina nu a studiat problema la fata locului, din toate punctele de vedere, printre altele sa vada lucrarile de cercetare geologica facute de GEOLOGI ROMAANI bine pregatiti care in 13 ani au depus o munca foarte seioasa pentru calculul de rezerve, pentru studiul de fezabilitate etc.
Majoritatea politiceinilor nostri pur si simplu nu sint in stare sa aprofundeze o problema Sint superficiali si trateaza problemele cu o nonsalanta extraordinara, iar rezultatele se vad din pacate , si se resfring asupra noastra a tuturor.

Eugene,toata stima. Se simte specialistul din tine

Am zis.

Este coleg cu Laura Stefan; mesajul propunerii celor 6 pasi se

traduc prin transparenta totala, analiza rationala(de aceea include tacerea presedintelui) dpdv economic sustinut national, responsabilizare si alinierea la principii reale nonprofit ascuns(mascat sau conjunctural), sustinut de acordul EITI.
Paradoxal, popularitatea presedintelui evidentiaza clar amatorismu haiducesc uselist, dar si motiveaza existenta acestora in spectru natang emotional; caci noi, la gramada, judecam cu sentimentu si protestam cu avantul proletariatului sarac. Atitudine usor demontabila prin manipularea emotiilor si falsa complicitate la saracie: kilu de zahar, ulei, bere, asezonat cu valul urias de promisiuni mincinoase.
Tin sa-l incurajez si pe imbacsitul sa vada dincolo de aparente, sau politici: fara transparenta nu vom atinge niciodata dezideratul comun al democratiei, asa cum o vedem si o interpretam, tot la gramada. Nu neaparat totala, ca nu suntem pregatiti sa o sustinem, doar transparenta si atat; restul vine sau se combate de la sine!

Pentru gafa facuta, am reclamat comentariul ca

... fiind nepotrivit.

Sorin Ionita-unul dintre cei mai buni analisti

Si impartial. Am zis.

In ce priveste Rosia Montana, presedintele si Ponta sunt in

aceeasi tabara.
De altfel, oricine are dreptul de a cere alesilor sa taca, atunci cand e bine ca ele sa taca. Iar Sorin Ionita nu e chiar un "pitiponc".
O! De multe ori era foarte bine daca presedintele tacea, daca se abtinea!

silvia_h ..Sunteti capabila sa rezolvati problema????

E clar ca trebuie discutat, la o discutie civilizata unul vorbeste si altul tace.
"dr" Ponta nu poate sa taca ,ce ramne de facut??

 

S-o rezolve specialistii, de ce s-o rezolv eu care habar n-am

... pe mine doar m-a deranjat ca acest ilustru necunoscut i-a recomandat domnului Presedinte sa taca? Nu inteleg de ce-l trateaza de parca ar fi E Constantinescu. Păi, daca domnul Basescu tacea, inca din vara trecuta Romania era in prapastie...
Nu devia discutia, nu o du pe un teren care sa-ti permita sa-mi atribui mie spuse... nespuse.

De la mine a-ti primit 5* la toate postarile

Un lucru este cert...Undeva trebuie inceput.
"dr" Ponta are cartofi in urechi si rosi pe Ochi.
Face ce vrea...Trebuie tras la raspundere.
Presedintele ramane cu ultimul cuvant si are prioritate.

@silvia_h-s-o rezolve specialistii......

Cu tot respectul,doamna,lasati-i pe specialisti,sa se
pronunte,cum ne-cum dar sa se spronunte,iar parerile le
putem exprima din punctul nostru de vedere strict pe
subiect fara sa scoatem pe unul sau pe altul in fata,ca
si cand acesta ar fi specialistul specialistilor.Ca punct
de vedere propriu,cred ca domnul PM,sfatuit sau nu, a
gresit si de data aceasta,cu alte cuvinte a zbarcit-o.

Silvica, cred că ai depăsit putin măsura!

Ar fi bine dacă, inainte de a improsca acuze ai avea certitudini.
Stai linistită, nu am nevoie de scuzele tale. Nu esti in stare să le exprimi, iar eu nu sunt dispus să fiu atent la tine.
N-ai decat să-i pupi pe PDL-isti si pe Băsescu unde vrei, dar incearcă să o faci in liniste.
Profesoară zici?! Bravos!

schmit ai nnoroc cu sh

Altfel comentariul tau ar fi fost de departe cel mai inept si mai departe de subiect.

Dragă Schmit, tzeapă!

Să stii că cea din fotografie nu este Silvia_h.
Asa că i-ai dat 5 la toate postările fiind dus in eroare de demi Moore (cred). Nu toate au fost de 5 puncte.

:)))))))

Preacuriosul - tovarase, aici nu suntem la concurs

... de frumusete, suntem pe o pagina de comentarii, unde se noteaza competenta, ideile, conceptia si, din fericire, comentariile mele plac pentru ca sunt bine documentate si de bun simt. Comentariile mele plac pentru ca dezvaluie realitati din viata noastra chinuita, din politica damboviteana de doi bani. Asa ca domnul schmit stie foarte bine ce noteaza, de fapt, ce apreciaza.
Atentie, stimati colegi: Preacuriosul=Ambidextru+clonele Ianis+pokl si inca multe altele, usor de recunoscut dupa obsesia pe care si-a facut-o pentru mine. De ani de zile ma urmareste pe internet. Duminica mi-a spart contul aici, pe ziare.com, inlocuindu-mi datele personale, nick-ul si poza, care nu-i da pace, ca apoi sa ma ameninte ca daca nu tac face sa-mi danseze laptop-ul pe birou. Atentie la aceste nick-uri care sunt ale unui obsedat.

Numai trei pasi sunt necesari:

1. Renuntarea imediata la acest proiect absolut pagubos si otravitor pentru Romania;
2. Restituirea spagilor incasate de catre politicienii si jurnalistii lacomi si corupti;
3. Demisia deindata a guvernului compromis Ponta.

 

Amendament

Spagile au fost date de RMGC, de recuperare sa se ocupe ei si s-o faca prin mijloacele dure de care se folosesc cu talent.
Noua doar sa ni se dea lista celor care le-au primit.

Subscriu intrutotul

la completarea dvs.

Tocmai aici este problema

RMGC va face publice listele celor ce au primit shpaga, daca nu vor primi "verde" in privinta R.M. Am zis.

Singura solutie?

Citesc toate aceste dezbateri politizate peste masura si
stau si ma intreb de ce lumea nu vrea sa inteleaga,totusi, ca exista si detergenti bio, ecologici, sanatosi, ideali, pentru guvernili care au de spalat atatea rufe murdare.Si iarasi ma intreb,cand a reusit guvernul asta condus de un PM scolit,nu stiu in ce masura
este calificat si in copypaste ca nu are ncio diploma la
vedere pentru ea,sa-si murdareasca intratata hainele, inainte de coabitare sau dupa.Inainte de coabitare in niciun caz pentru ca in Cancan nu a aparut nicio stire ca
domnul Ponte ar fi mare colectionar de lanturi,cnuturi, catuse sau alte marafeturi utilizate de unii care sunt
mai parsivi in dragoste.Dar parca poti sa stii?Chestia aia cu legatul in lanturi,aparuta prin diverse declaratii
nu se naste asa tamnisam,peste noapte.

 

Detergentii sunt scumpi. Mai bine sa-i fierbem, oparim impreun

cu rufele lor murdare.

valll-detergentii sunt scumpi....

La ei nu se poarta prespalarea,iar de spalat se spala unii
pe altii,in spatele usilor inchise,bineinteles.Dar sunt de
acord sa-i fierbem.In suc propriu.

Daca vom sti sa punem stampila colo unde trebuie

...nu mai trebuie sa-i fierbem noi. Singuri isi vor scoate unghiile, isi vor opari tovarasii, vor acuza proasta colaborare (si comunicare). Deci, cu stampila noastra putem face minuni. Am zis.

Sunt total de acord cu Sorin Ionita

As adauga ca pt crearea de locuri de munca pe termen lung si inlaturarea suspiciunilor privind existenta si insusirea in secret a altor metale din zacamant guvernul sa ceara si sa sprijine infiintarea in zona RM a unei instalatii tehnologice de prelucrare a concentratului mineral pana la obtinerea metalelor in lingou.

 

Desecretizarea Licentei imposibila. Vom afla marele tun. Metale rare

Secretul este cantitatea de metale rare, care se gasesc numai in China, de 3-5 ori mai pretioasa decat Au.
Wolfram, vanadiu, titan, niobiu, etc. China a pus embargou pe exportul acestora. De aici valoarea lor.
Asta vaneaza Rmcg, si pentru asta nu platesc nimic. Zero. De aia Ponta a bagat legea-contract in parlament.

Nu vrea sa faca puscarie, el si guvernul lui. In parlament, nu exista raspunde. Deh, alesii neamului.

 

danduta

Titanul nu este un metal rar. Este chiar foarte raspandit pe pamant iar la RM nu e mai mult decat in Baragan sau sub imobilul in care locuiesti. Titanul metalic este scump pentru ca se obtine greu si costisitor prin metode chimice si metalurgice energo intensive.

In Licenta este trecuta cantitatea de metale rare/to si totala

De aia este si vrea Rmcg sa ramana secreta.

 

Ionită, tată, esti pe camp. Presupuneri tipic Ionită & Pippidi!

Si să stii că subiectul in dezbatere nu a rupt nicio societate in două. Pe 95% dintre romani ii doare-n bască de problemă. Foarte multi habar n-au unde este Rosia Montană si ce este RMGC.
Cei care se dau in spectacol acum si "infierbantă" masele să iasă-n stradă, sunt cei direct interesati de d.p.d.v. financiar de activitatea de acolo. Atat.
Asa cum si tu esti "sponsorizat" să-si exprimi părerile politico-savante.
Restul e can-can!

 

Cand vreodata, un bastard vede lucrurille normale, anormale?

Nicicand. Am zis.

?! Te-am pierdut printre cuvintele "mestesugite"..

Dar dacă zici tu, asa o fi. Pari foarte in temă cu notiunea normal-anormal.
Ai experientă, pare-se.
:)))

Flav

De unde sti , ca-i doare in basca? Poate pe 95 % din categoria ta!!!

Ups!! Iar te-ai băshicat! Am crezut că ai emigrat!

Da, mă doare-n bască de Rosia Montană si de tot circul ăsta. Ca si pe multi altii care au priceput (nu e cazul tău) că totul e pe bază de bani si interese "murdare", altele decat cele pentru care se dau cu dosul de pămant cele două tebere infierbantate artificial.
Interesele pentru acea "mină" depăsesc granitele Romaniei. De fapt nu au fost niciodată in Romania.
Cei care decid si sunt interesati de "minerit" servesc gogosi poporului, ajutati de dragii nostri conducători, umili si "yesmeni" care, ori pocnesc din călcaie ori dispar.. Cine gustă din gogosile lor... asta e...

Hai , lasă supărarea. Te-a depăsit problema, nu-i nimic.
:))))))

Oare

intre guvernul Ponta, RMGC si vointa USL de a elimina amestecul Curtii de Conturi in trezoreria partidelor politice, sa aiba vreo legatura ? Mai ales daca se inlatura obligativitatea justificarii banilor din orice sursa ?!
Poate fi simplu: RMGC sponsorizeaza PSD, apoi banii se duc unde trebuie, poate mai ramane si o mica particica si in partid, asa de'o apa si'o cafea ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor