Ziare.com

Cum urmareau spionii americani exploatarile de aur din Apuseni. Documente desecretizate ale CIA arata si torturile la care erau supusi "chiaburii"

de N.G.
Duminica, 11 Aprilie 2021, ora 22:35

   

Cum urmareau spionii americani exploatarile de aur din Apuseni. Documente desecretizate ale CIA arata si torturile la care erau supusi "chiaburii"
Mineritul a reprezentat dupa Al Doilea Razboi Mondial unul dintre obiectivele importante pentru spionii straini aflati in Romania. Americanii urmareau in special exploatarile de aur si aici un rol important il avea Rosia Montana, unde se afla unul dintre cele mai importante zacaminte aurifere din Europa.

CIA urmarea in detaliu activitatea si colecta informatii legate de zacaminte, nivelul exploatarii, numarul de muncitori si turele in care lucrau. Dintr-un document din 1952, desecretizat intre timp de agentia americana, aflam ca la Rosia Montana lucrau un numar de 618 muncitori in doua schimburi de cate 12 ore pentru a extrage 8.432 de tone de minereu.

In primii ani ai comunismului, majoritatea cantitatii de aur lua drumul Uniunii Sovietice. Potrivit arhivelor CIA, in anii '50, doua tone de aur si opt tone de argint, majoritatea extrase din Apuseni, luau anual drumul Moscovei. De fapt, este vorba despre intreaga productie de metale pretioase a Romaniei acelor vremuri, care era trimisa in Uniunea Sovietica.Secrete pazite cu ArmataAmericanii banuiau ca aurul romanesc acoperea, in parte, cheltuielile cu operatiunile de spionaj si propaganda ale Cominformului in tarile vestice. Cominform-ul (Biroul Comunist de Informatii) reprezinta numele uzual a ceea ce este numit oficial Biroul de Informatii al Partidelor comuniste si muncitoresti. In realitate, spun istoricii, era vorba despre un simplu jaf.Din arhiva desecretizata a CIA mai aflam ca muncitorii romani, unii dintre ei recrutati fortat din randul taranilor din zona, lucrau cate 12 ore pe zi in exploatarile miniere. Romania incerca sa protejeze informatiile legate de zacamintele din subteran si impusese masuri stricte in lucrul cu documentele, dar restrictionase si apropierea fizica de exploatari si fabrici.

Un document al spionajului american din 1963 arata ca secretele subteranului romanesc ajunsesera sa fie pazite cu ajutorul armatei si al trupelor de securitate. Un batalion deplasat de la Cluj Napoca, avea datoria sa apere, pe langa inchisoarea de la Aiud si un pod la Alba Iulia, exploatarile miniere de la Almasu de Sus (Zlatna) si de la Valea Dosului (aur, mercur si uraniu).

Cum erau torturatii "chiaburii" din ApuseniAmericanii s-au aratat interesati si de modul in care regimul comunist ii trata pe fostii proprietari de mine din Apuseni, care acumulasera pana la acel moment averi importante in aur si bijuterii. Intr-un document din 27 martie 1952, avand ca subiect "metode de interogare a Securitatii la Abrud (Transilvania)", se explica modul in care erau tratati cei care au refuzat sa dezvaluie unde au ascuns aurul si bijuteriile.

"Intre 50 si 60 de detinuti sunt adusi zilnic la Abrud pentru suspiciuni de detinere de valuta straina, aur si bijuterii in Romania sau in strainatate. Aici, au fost dusi mai intai la biroul Securitatii pentru a fi interogati. La Securitate au fost asezati intr-o sala mare cu fata la perete.

Uneori, detinutii sunt tinuti in aceasta pozitie timp de doua sau trei zile, pana ce ajung sa spuna unde au ascuns valuta, aurul si bijuteriile. Daca nu marturisesc, sunt bagati in "camere frigorifice", un fel de celule unde sunt tinuti prizonierii pana ce marturisesc. Cei care lesina in timp ce stau in picioare sunt udati cu apa si dupa ce isi revin sunt interogati.

La Abrud, nimeni nu este batut. Cei cativa care nu cedeaza sunt dusi la Securitate in Bucuresti, care are reputatia ca ii maltrateaza pe suspecti. Procesele sunt prezidate de un Maior Iosif, fost sef al Securitatii de la Oradea. Iosif ii informeaza pe prizonieri ca negarea acuzatiilor este o pierdere de timp si ca nu vor fi eliberati pana nu vor spune unde au ascuns banii. Majoritatea persoanelor interogate in acest mod sunt cele suspecte de afaceri cu bijuterii si valuta. Cei mai multi marturisesc si predau proprietatile pe care le au", astfel descriau spionii CIA modul in care erau tratati "chiaburii" din Muntii Apuseni.

Problemele din Valea Jiului

Spionii CIA furnizau in SUA informatii si despre minele de carbune a Romaniei. Un document din 1952 dezvaluia planurile de dezvoltare a acestei ramuri economice. Sunt relatate problemele cu care se confrunta industria de exploatare a carbunelui, precum si o lista cu exploatari si modul de indeplinire a planului de extractie.

"Problemele exploatarilor de carbune au ajuns in atentia presei cand Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a intalnit cu un comitet format din 40 de mineri, la Bucuresti, in iunie 1952, pentru a discuta dificultatile din industrie. Minerii s-au plans de slaba aprovizionare cu mancare, de conditiile de locuit inadecvate, de lipsa unor utilaje miniere, de lipsa lemnului, de necesitatea unor activitati de calificare, erori in organizarea unor competitii si de o politica a muncii ineficienta", scriau reprezentantii CIA in Romania.

In acelasi an, la sfarsitul lunii iunie, a fost organizata o noua intalnire la Petrosani, unde au fost facute noi plangeri si recomandari de catre reprezentanti ai unor exploatari miniere. In 4 iulie, un decret al Consiliului de Ministri a transformat in lege promisiunile facute de Gheorghiu-Dej la a doua conferinta. Acestea se refereau, in principal, la cresterea veniturilor minerilor, la constructia de locuinte noi si la facilitarea accesului la sistemul de sanatate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6889 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce joc popular era uin socialism

Nu era hora cum cred toti .
Era " batuta cu strigaturi " .

 

"Socialismul" sau "comunismul" impuse de la Moscova

dupa război nu erau de fapt decat pretexte pentru instaurarea unui regim dictatorial de ocupație, care sa poată fi dirijat de la Moscova. Un regim de ocupație n-avea cum sa fie unul democratic, ar fi fost practic imposibil de dirijat din afara.
In Iugoslavia, Tito, care instaurase dupa război tot un regim "comunist", dar independent de Moscova, era pe-atunci acuzat ca ar fi trădător, inclusiv de regimul pro sovietic de la București, doar pentru ca nu dorea sa fie supus Moscovei, asa cum era regimul din Romania de-atunci. Daca regimurile "comuniste" ar fi fost impuse in Europa de Est de către Moscova din motive pur ideologice, asa cum rusii pretindeau atunci, atunci ar fi trebuit sa se bucure ca și-n Iugoslavia se instaurase tot un regim de același gen, nu sa-l acuze pe Tito de trădare, pentru ca dorea sa fie independent de Moscova. Cazul lui Tito a fost atunci poate dovada cea mai evidenta (daca mai era cumva nevoie) ca regimurile impuse de Moscova in Europa de est aveau in primul rand rol de regimuri de ocupație.

Dar socialismul de acum de ce nu il numesti .

Acum este China si " drumul Matasii ". Slugarnici vad ca se gasesc itre romani. Va place sau nu, romanii sint iubitori de socialism. Numai uite ce repede adopta masca , intubarile in spitale , Vaccinurile care nu sint vaccinuri deloc, Militienii ii bat cu dragoste si spre binele tarii .

CIA....

urmarea , vedea , lua note si?
au facut ceva s-au doar au pus informatiile 'top secret' la naftalina sa ne spuna astazi ca ei stiau tot.
care au fost consecintele pentru comunisti ca stia CIA ce se intampla.
asta-i intrebarea nu vrajeala ....noi stim tot!

 

E-adevarat ca ar fi fost mult mai bine dac-ar fi reusit

sa facă ceva incă de pe-atunci pentru a contribui la inlăturarea acestor regimuri mult mai rapid.
Intr-un final au reușit sa caștige totuși războiul rece cu fosta URSS. De fapt pierderea iminenta a acestui război rece de fosta URSS, prin imposibilitatea, economic vorbind, de a continua cursa inarmării, a determinat regimul sovietic sa riște aducerea la putere a lui Gorbaciov, care sa incerce o reformare a sistemului. Reforma a eșuat pana la urma și regimul s-a prăbușit, dar rolul democrațiilor occidentale, in frunte cu SUA, a fost determinant pana la urma, altfel poate ca-i cantam și acum ode unui membru al dinastiei Ceaușescu.
Sigur ca putem sa le reproșăm americanilor și democrațiilor occidentale ca nu le-a pasat de noi și n-au făcut mai mult mai din timp pentru a incerca inlăturarea acelor regimuri impuse de Moscova, dar tot cine ni le-a impus e de blamat in primul rand, totuși.
Asa cum nici lor nu le-a pasat de noi pe-atunci, nici noua nu ne prea pasa acum de sute de milioane de oameni ce trăiesc in continuare in lume sub tot felul de regimuri dictatoriale, represive, cam de același gen, chiar daca ideologiile folosite (pretextele) sunt eventual diferite, "comunismul" nefiind singurul pretext posibil pentru dictatura și represiune.

atunci serviciile aparau resursele

acum ofiteri sub acoperire in afaceri cu carti vechi pun la dispozitia strainilor contra cost in anticariate carti cu resursele strategice.

 

Atunci serviciile erau ale unui regim dictatorial de ocupatie,

controlat de la Moscova, deci și serviciile lucrau de fapt tot in interesul Moscovei in primul rand, ca vroiau sau nu.
Acum e altceva, daca o fi cum spui tu e vorba mai degrabă de corupție a unor persoane din servicii, dar serviciile ca instituție lucrează acum in interesul Romaniei, nu interesul vreunui regim de ocupație. Cat de bine iși fac sau nu treaba, asta e altceva, dar fără a avea probe e ușor de acuzat ca nu și-ar face treaba corect.

unii au creat acum noi sisteme de operare

si in scurt timp au aparut serviciile romanesti iar inventiile au luat calea Coreei de Nord..


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor