Toni Grebla: Exploatarea la Rosia Montana trebuie incurajata, oamenii mor de foame acolo

Marti, 30 August 2011, ora 18:50
4433 citiri
Toni Grebla: Exploatarea la Rosia Montana trebuie incurajata, oamenii mor de foame acolo
Foto:radiotargujiu.ro

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a declarat ca exploatarea miniera de la Rosia Montana ar trebui facuta, intrucat oamenii de acolo traiesc in saracie, iar "poluarea cu cianuri" nu va exista, spunand ca apa din lacurile de decantare se poate bea.

"Eu personal sunt pentru. Luand masuri pentru protectia mediului, exploatarile miniere trebuie incurajate. (...) Aici nu e vorba de a vedea, noi avem niste zacaminte, eu am fost directorul general al Directiei Generale a Patronatelor din Industria Miniera, stiu despre ce e vorba, oamenii aia mor de foame acolo. Lasati-i pe oamenii aia din Rosia Montana sa hotarasca ei daca vor minerit acolo sau nu si nu pe nu-stiu-cine din Bulevardul Primaverii", a declarat Toni Grebla pentru Ziare.com.

Senatorul PSD de Gorj a mai spus si ca spera ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana sa se realizeze, iar autoritatile sa nu tina cont de cei care "se tem ca ne cade drobul de sare in cap".

"Eu sper sa fie oameni cu scaun la cap, pentru ca Rosia Montana e facuta praf si lumea isi inchipuie ca e vreo zona de rai. Noi avem nu numai minereuri de aur, avem si subsolul bogat in zacaminte de cupru, sulf, argint , fosfat si nu le lucreaza nimeni de teama ca ne cade drobul de sare in cap, iar oamenii de acolo mor de foame", a mai adaugat acesta.

Niciun pericol - apa din iazuri se poate bea

Toni Grebla a respins ideea ca exploatarea de la Rosia Montana va aduce "otravirea cu cianuri", spunand ca nici nu e vorba de un element daunator, iar denumirea aleasa induce in eroare si lumea crede ca e cianura de potasiu. El mai spune si ca apa din iazurile de decantare de acolo nu e deloc periculoasa, ci se poate bea.

"Astia au gasit o denumire proasta pentru sterilul pe care il depoziteaza acolo, in iazurile alea de decantare, si i-au zis cianuri. Cand aude lumea de cianuri, isi inchipuie ca e cianura de potasiu. 5 ppm, care e concentratia care va fi in lacul ala de decantare, e mai putin decat exista intr-o ceasca de cafea. Apa aia de acolo se poate bea - nu mor pasarile cand beau apa aia de acolo, e la jumatate din standardul impus de Uniunea Europeana.

Sigur, pe ecologisti, daca ii intrebi, sunt impotriva oricarei activitati desfasurate de om. Dar au fost si alte masuri, nu numai ale ecologistilor. Sunt oameni interesati de protectia mediului, dar protectia mediului se realizeaza mai degraba exploatand acolo si respectand conditiile de mediu, desi lasand in continuare asa ravasita zona. Cel mai bine, aia care sunt inca neconvinsi de mediu, sa se duca acolo sa vada", a mai declarat Grebla pentru Ziare.com.

Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR, localnicii se cearta intre ei

Seful statului, Traian Basescu, s-a pronuntat, luni, in favoarea proiectului de la Rosia Montana, spunand ca el "sta ingropat din 1997" din cauza lasitatii oamenilor politici.

"Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din '97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare", a afirmat presedintele.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Premierul Marcel Ciolacu a lăudat firmele de construcție din România, în cadrul unui eveniment dedicat acestora. „Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să...
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
#Grebla Rosia Montana, #PSD Rosia Montana, #poluare Rosia Montana, #Rosia Montana sigura, #exploatare Rosia Montana, #cianuri Rosia Montana , #stiri Rosia Montana