Apel la Iohannis: Se apropie deadline-ul pentru inscrierea Rosiei Montana la UNESCO

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 15:22
2854 citiri
Apel la Iohannis: Se apropie deadline-ul pentru inscrierea Rosiei Montana la UNESCO
Foto: Ziare.com

Comunitatea Declic, Reteaua Mining Watch Romania si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au adresat o scrisoare publica presedintelui Romaniei in care solicita asumarea guvernamentala privind inscrierea Rosiei Montane in Patrimoniul Mondial.

"Consideram ca asumarea guvernamentala de a relua procedura de nominalizare a Rosiei Montane nu poate fi nici retrasa, nici schimbata, in contextul in care echipa PNL ce guverneaza in prezent Romania si cu care colaborati indeaproape vrea sa isi pastreze credibilitatea in fata cetatenilor romani.

Dupa cum va este bine cunoscut, la reuniunea Comitetului UNESCO din iunie 2018, Guvernul PSD a solicitat retragerea candidaturii Rosiei Montane. Motivul invocat, spre marea mirare a delegatilor internationali, a fost litigiul economic dintre compania Gabriel Resources si statul roman.

Atunci, Comitetul UNESCO a acordat un termen in care Romania poate reveni asupra deciziei de retragere a candidaturii, timp in care documentatia depusa si avizata de expertii UNESCO ar ramane valabila", se arata in scrisoarea transmisa miercuri.

Potrivit documentului, pe 1 februarie 2020 expira acest termen pana la care Guvernul se mai poate adresa UNESCO pentru a cere rediscutarea dosarului Rosia Montana in urmatoarea sesiune a Comitetului international, in caz contrar, dosarul nemaiputand fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din aceasta vara.

"Depasirea acestui termen presupune expirarea raportului expertilor internationali care recomanda includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial, ceea ce ar insemna ca procesul de inscriere ar trebui reluat de la zero.

Acest lucru ar duce catre un dezastru total pentru cladirile de patrimoniu de la Rosia Montana, care se distrug de la o zi la alta.

In plus, ar rapi Rosiei Montane sansele de a se dezvolta prin valorificarea patrimoniului sau unic. Totodata, ar reprezenta un act de grava tradare a intereselor si drepturilor tuturor romanilor la o mostenire culturala vie, data fiind valoarea internationala a patrimoniului in discutie", se precizeaza in scrisoare.

Semnatarii scrisorii atrag atentia ca, "in acest fel, Rosia Montana este condamnata, cu aportul guvernului PNL, la disparitie, prin degradare ireversibila, depopulare si privare de drepturi constitutionale".

"In concluzie, domnule presedinte, nu avem de-a face cu argumente logice sau cu strategii de aparare in procesul amintit, ci doar cu o cinica fuga de responsabilitate a guvernantilor fata de viitorul acestei comunitati.

In acest fel, Rosia Montana este condamnata, cu aportul guvernului PNL, la disparitie prin degradare ireversibila, depopulare si privare de drepturi constitutionale.

Suntem convinsi ca nu acesta este viitorul pe care il vedeti pentru Rosia Montana si ca aveti puterea de a convinge actualul Guvern sa puna capat definitiv acestui razboi tacut declarat muntilor Apuseni. (...) Nu putem sa acceptam ca pentru trimiterea unei scrisori catre UNESCO acest Guvern nu-si poate asuma responsabilitatea.

De data aceasta, ea nu este numai pentru programul sau de guvernare, ci este pentru viitorul unei comunitati si pentru drepturile constitutionale ale tuturor cetatenilor Romaniei", se mai arata in scrisoare.

Documentul este semnat de Tudor Bradatan (Comunitatea Declic), Dan Mercea (Reteaua Mining Watch Romania) si Stefania Simion (Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu).

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#Rosia Montana UNESCO , #UNESCO
  1. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  2. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  3. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  4. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  5. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  6. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  7. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  8. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  9. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
  10. Nedumerirea unui patron român după ce a crescut salariile: "Motivația angajatului scade considerabil"/ "200-300 de lei în plus, iar atribuțiile sunt duble"