Cum va schimba rotativa polii de putere în partide: ”Situația e mai imprevizibilă la PNL. Ce va face Nicolae Ciucă?”

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 03:25
5571 citiri
Cum va schimba rotativa polii de putere în partide: ”Situația e mai imprevizibilă la PNL. Ce va face Nicolae Ciucă?”
Marcel Ciolacu, liderul PSD, alături de Nicolae Ciucă, liderul PNL și premierul României FOTO / Hepta

Anul 2023 vine cu o premieră în politica românească, și anume rotativa guvernamentală ce ar trebui să aibă loc în luna mai. Pe măsură ce se apropie momentul în care Nicolae Ciucă trebuie să paseze puterea către PSD, implicit către Marcel Ciolacu, apar tot mai multe scenarii ce par să clatine coaliția.

De exemplu, în spațiul public a fost vehiculată ideea alegerilor anticipate în cazul în care partidele nu ajung la un numitor comun. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a declarat luni, 3 aprilie, că ”rotația este posibilă și se va întâmpla” și că la momentul actual ”nu există o alternativă viabilă”.

Chiar și în cazul în care schimbarea va avea loc, rămân multe necunoscute: Cum vor arăta polii de putere în partide? Cu ce funcție se va alege Nicolae Ciucă? Care va mai fi influența lui în PNL după ce pierde funcția de premier? Cum se vor împărți cele mai importante ministere?

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com de ce situația este mai clară pentru PSD în perspectiva rotativei, pe când în PNL se anunță o bătălie internă, dar și de ce există inclusiv scenarii în care rotația miniștrilor ar putea să nu aibă loc.

Situație imprevizibilă pentru PNL - ce se întâmplă cu Nicolae Ciucă?

Adrian Zăbavă arată că asumarea guvernării din partea lui Marcel Ciolacu este deja clară de o bună bucată de timp, însă incertitudinea tronează asupra PNL dat fiind că nu se știe ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă. Dacă este urmat protocolul, atunci ar trebui să preia președinția Senatului, funcție care însă nu îl favorizează din perspectiva păstrării influenței politice. Drept urmare, ar exista o altă funcție pe care să o vâneze mai degrabă.

”Astăzi nu știm multe lucruri despre rotativă și despre cum va arăta guvernul ulterior și de aceea este greu de anticipat cum vor arăta partidele. E adevărat că situația e mai imprevizibilă la PNL. La PSD lucrurile stau mai clar. Asumarea guvernării din partea lui Ciolacu a devenit clară de ceva timp deși anterior se ferea să spună că el va prelua funcția de premier. Cred că singurul semn de întrebare rămâne legat de acele ministere pe care ei încearcă să nu le piardă, fiind vorba în principal de ministerul Transporturilor, acolo unde Sorin Grindeanu are o poziție importantă și interesul lui Marcel Ciolacu ar fi să îl țină în continuare în guvern.

De partea cealaltă, situația în PNL este mult mai complicată. În principal trebuie să vedem răspunsul la întrebarea ce va face Nicolae Ciucă. Dacă va merge conform protocolului la președinția Senatului sau va alege, așa cum se vorbește tot mai des, să rămână în guvern pe un post de vice premier pentru a păstra imaginea de pol dublu care conduce guvernul Ciolacu-Ciucă. Înclin să cred că ar fi mai important pentru Ciucă să rămână în guvern pe un post de vice-premier decât să meargă la Senat, e greu de crezut că îți poți menține influența politică de pe această poziție (n.r. - președintele Senatului)”, explică consultantul politic.

Bătălie cu privire la miniștrii lui Iohannis

Adrian Zăbavă adaugă că, deși există membri PNL ce doresc plecarea lui Ciucă de la șefia partidului, este greu de crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla imediat după rotativă. Pe de altă parte, punctează un alt aspect important, și anume bătălia care se va da astfel încât Klaus Iohannis să își păstreze în funcție miniștrii.

”Anumiți oameni din PNL își doresc schimbarea lui Nicolae Ciucă, dar cred că este greu să se întâmple imediat, mai ales dacă rotativa se va face. Adică, e clar că, odată cu trecerea timpului, după rotativă, puterea lui Nicolae Ciucă poate scădea natural, odată cu trecerea timpului tot natural scade și influența lui Klaus Iohannis în PNL în perspectiva sfârșitului mandatului și poate odată cu apropierea lui 2024, în funcție de situația prezumtiv electorală în care se va afla PNL opoziția internă poate încerca o schimbare. Cred însă că ar fi greu să reușească în preajma rotativei.

Va fi o bătălie în interiorul PNL cu privire la miniștrii lui Iohannis. Pentru Klaus Iohannis ar fi o lovitură de imagine dacă nu ar mai reuși să își păstreze portofoliile și oamenii, ar fi un prim semnal că Iohannis pierde într-un război cu partea PNL-ului. E clar că bună parte din PNL nu e confortabilă cu situația asta, cu faptul că mai multe portofolii sunt controlate de Klaus Iohannis”, mai spune consultantul politic.

Rotativa, sub semnul întrebării: ”AUR devine o sperietoare”

Deși rotativa a fost agreată de partidele de la guvernare, iar liderii politici au oferit adesea confirmări suplimentare cu privire la respectarea protocolului, în spațiul public au apărut scenarii privind posibilitatea ca schimbarea să nu aibă loc, ba chiar fiind invocate alegerile anticipate.

Adrian Zăbavă susține de asemenea că afirmația ar trebui pusă sub semnul lui ”dacă” și a explicat în ce context ar putea ajunge PNL și PSD la concluzia că alegerile anticipate nu sunt o idee rea. Iar aici intră în joc partidul AUR.

”Spun ”dacă rotativa se va face”, rămân cu acest ”dacă” pentru că în continuare nu știm cum se va face. Îmi pare din ce în ce mai clar că pentru ambele partide AUR devine o sperietoare tot mai importantă și văd asta prin prisma mimetismului pe care atât PSD cât și PNL îl pun în scenă cu privire la acțiunile și mesajele AUR. Asta denotă că AUR crește, e pe un trend ascendent, ceea ce știam, vedem și din sondaje, dar sondaje mai bune ca cele interne nu există. În consecință, cred că le este frică de ascensiunea AUR. Nu putem să nu luăm în calcul faptul că în două luni se poate întâmpla ceva ieșit din comun care să îi facă să creadă că această rotativă poate nu mai e cea mai bună soluție.

Să ne gândim la cum a apărut în ultima perioadă scenariul alegerilor anticipate propus fără ca alegerile anticipate să fi fost luate în discuție până acum. Adică ele au fost invocate până acum doar ca monedă de șantaj a PSD-ului la PNL. Acum, în ultima perioadă, a apărut clar ca o soluție pe care unii actori politici o iau în calcul pentru actuala situație. De ce? Tocmai pentru că AUR a ajuns la un scor important și pentru că ar avea potențial de mai mult. Aceste alegeri anticipate ar conserva o fotografie a momentului pentru încă 4 ani în parlament, eliminând alegerile parlamentare din anul electoral 2024.

Se pot lua în calcul și alte scenarii, ca de exemplu anularea rotativei. De asta tot spun ”dacă se va face”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#rotativa ministri, #rotatie ministri, #PNL, #PSD, #Klaus Iohannis, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca , #stiri politice