Ce raspunsuri a dat Rovana Plumb la intrebarile PE despre competente si conduita

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 22:56
9461 citiri
Ce raspunsuri a dat Rovana Plumb la intrebarile PE despre competente si conduita
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rovana Plumb a raspuns in scris la intrebarile Parlamentului European, inaintea audierii in Comisia JURI, ca vrea sa contribuie la dezvoltarea unui sistem de transport optimizat la nivelul UE. Ea a precizat ca va respecta Codul de Conduita si prevederile legate de conflictul de interese.

Rovana Plumb a fost intrebata de catre Parlamentul European despre competentele generale, si despre cum ar administra portofoliul transporturi in cooperare cu PE.

"Daca voi fi confirmata in functia de comisar european, imi voi asuma in totalitate raspunderea politica pentru activitatile din aria mea de competenta. Acord mare importanta principiului colegialitatii si voi colabora pe deplin cu ceilalti membri ai Colegiului comisarilor. Ca fost ministru al Mediului si ca membru al Comisiei pentru mediu in Parlamentul European, sunt deplin constienta de urgenta adresarii problemei schimbarilor climatice si nevoia de a proteja mediul de poluarea aerului, apei si fonica.

Sunt mandra de viziunea Comisiei pe termen lung pentru Europa de a deveni primul continent netru din punct de vedere climatic pana in anul 2050. Avem nevoie de actiuni ferme, iar transportul joaca un rol esential, tinand cont de peste un sfert de gazele cu efect de sera din UE", a fost raspunsul oferit in scris de catre Rovana Plumb.

"Construirea unei Europe puternice, unite si incluzive, cu nicio diviziune intre Nord si Sud, Vest si Est, cu un accent puternic pe egalitatea si corectitudinea sociala si convingerea ferma ca in unitate sta forta, acesta este ceea ce ma motiveaza. Lucrul pentru integrarea tarii mele in familia europeana si promovarea interesului general al UE, acestea sunt lucrurile care m-au motivat de-a lungul anilor.

Plumb a mai spus ca se angajeaza sa respecte, imediat ce va fi numita in functie, obligatiile Tratatului legate de independenta, transparenta, impartialitate si disponibilitate, definite la Articolul 17 (3) din Tratatul de functionare al Uniunii Europene", a completat Plumb.

Intrebata ce garantii poate da Parlamentului European privind independenta sa si cum se va asigura ca orice actiuni din trecut, actuale si viitoare va indeplini nu ar putea ridica dubii asupra exercitarii atributiilor in cadrul Comisiei, Rovana Plumb a raspuns:

"Daca voi fi confirmata in functia de comisar european, voi respecta intocmai scrisoarea de misiune si spriritul Tratatului, in special obligatia de a actiona in interesul european si fara sa primesc instructiuni. De asemenea, voi onora Codul de Conduita al membrilor Comisiei Europene si prevederile legate de conflictul de interese. Declaratia mea de interese este completa si accesibila publicului, si o voi actualizata rapid daca va fi necesar acest lucru".

Comisia pentru Transporturi si Turism i-a adresat eurodeputatului PSD intrebari despre viziunea pe care o are asupra unor sisteme optime de transport de persoane si marfuri, luand in considerare pricipalele provocari ale digitalizarii, competitivitatii, reducerea emisiilor de carbon, siguranta, schimbarile climatice, protectia mediului, conditiile de munca si oportunitatile egale pe piata muncii, inclusiv imbunatatirea drepturilor si protectiei pentru lucratorii in transporturi (in special femei si tineri) si schimbarile tehnologice (vehicule autonome, folosirea inteligentei artificiale). Cei din Comisie au intrebat-o si despre pasii concreti in acest sens.

"Viziunea mea pentru un sistem de transport optimizat este una care combina sustenabilitatea, contributia emisiilor de dioxid de carbon si reducerea poluarii. Imi doresc un sistem de transport optimizat care sa fie sigur, inteligent, necostisitor si accesibil. Sistemul de transport trebuie sa fie modernizat pentru a face fata fluxului de oameni si infrastructurii depasite.

Pentru a pune in practica aceasta viziune trebuie sa investim in retelele de transport si sa utilizam inovatia digitala. Inovatia trebuie sa fie insotita de instruire a abilitatilor relevante. Conditii de munca echitabile sunt cheia asigurarii unui sector care poate sa atraga femei si barbati tineri in profesii legate de transport", a explicat Plumb.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, in Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru functia de comisar european. Si Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru functia de comisar european pentru extindere si politica de vecinatate, a picat la vot in Comisia pentru Afaceri Juridice.

In scrisoarea pe care o trimite presedintelui Parlamentului European, Comisia Juridica (JURI) afirma ca exista serioase indoieli ca Rovana Plumb isi poate exercita functia de comisar, pana la rezolvarea conflictului de interese. Presedintele PE raspunde ca procedura de numire a lui Plumb este suspendata si cere o recomandare clara, pana luni la pranz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Rovana Plumb respinsa comisar european , #comisar european