Ciolos arata ca Romania nu pierde portofoliul Transporturilor daca Rovana Plumb e respinsa in PE: Poate desemna alt candidat

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 22:35
3251 citiri
Ciolos arata ca Romania nu pierde portofoliul Transporturilor daca Rovana Plumb e respinsa in PE: Poate desemna alt candidat
Foto: Arhiva Facebook/Rovana Plumb

Fostul premier Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, explica, marti, ca social-democratii degeaba acuza Opozitia ca saboteaza interesul national votand impotriva Rovanei Plumb, pentru ca postul de comisar al Trasporturilor va fi pastrat de tara noastra, doar trebuie sa nominalizam un alt candidat.

"Presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat componenta echipei de comisari care va fi supusa audierilor din Comisiile Parlamentului European si apoi votului din plen. Romania a primit un portofoliu important, transporturile, portofoliu pe masura importantei pe care tara noastra o are in Uniunea Europeana.

Din pacate, asa cum am mai spus, premierul Viorica Dancila a insistat sa o nominalizeze pentru functia de comisar european pe Rovana Plumb, europarlamentar PSD, in ciuda semnalelor primite de la grupuri politice importante din Parlament ca nu vor fi de acord cu aceasta nominalizare. Rovana Plumb ridica suspiciuni serioase privind integritatea si angajarea sa proeuropeana, parlamentarii europeni tinand cont de toate pozitiile si declaratiile doamnei Plumb din vremea cand ii era subordonata fidela lui Liviu Dragnea. Aceasta este marea problema din cauza careia Rovana Plumb risca sa fie respinsa de Parlamentul European si nu votul europarlamentarilor USR PLUS.

Pentru ca intuiesc ca vom fi acuzati, daca votam impotriva doamnei Plumb, ca nu aparam interesele tarii noastre si ca, din cauza noastra, Romania risca sa piarda un portofoliu important, vreau sa precizez cat se poate de clar: daca Rovana Plumb va fi respinsa, Romania poate desemna un alt candidat pentru postul de comisar, care va primi tot portofoliul transporturilor. Prin urmare, noul candidat roman nu pierde portofoliul daca cel dinaintea lui nu a fost votat de Parlamentul European", a explicat marti, pe Facebook, Dacian Ciolos.

Si fostul premier Victor Ponta a cerut Guvernului sa aiba un candidat de rezerva, in cazul respingerii Rovanei Plumb.

"Foarte bun (portofoliul transporturilor, n.red.), se putea si mai rau, se putea si mai bine. Acum important este sa fie pregatiti pentru partea a doua: ce se intampla daca pica propunerea in comisii? Trebuie sa aiba o propunere de rezerva. Eu, in 2014, am negociat atat cu presedintele de atunci al Comisiei (n.r. - Comisia Europeana) domnul Juncker, cu liderii politici si europeni si cu liderii grupurilor parlamentare si m-am asigurat ca persoana nominalizata de Romania, nu de PSD.... mai fac precizarea ca doamna Corina Cretu nu a fost nominalizata de PSD.

Mi se pare o tampenie sa te duci in partid sa vorbesti despre nominalizari institutionale. Un comisar este al Romaniei, nu al PSD. (...) Eu m-am asigurat si nu a fost niciun fel de problema. Aici cred ca trebuie sa aiba si planul B", a explicat Ponta, la Parlament.

#Rovana Plumb respinsa PE Ciolos explica , #comisar european