Presedintele EFOR: Rovana Plumb sa demisioneze, iar premierul si presedintele sa se inteleaga pe candidatura Luminitei Odobescu

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 07:14
16034 citiri
Presedintele EFOR: Rovana Plumb sa demisioneze, iar premierul si presedintele sa se inteleaga pe candidatura Luminitei Odobescu
Foto: Facebook / Rovana Plumb

Rovana Plumb ar trebui sa isi dea demisia de onoare dupa esecul inregistrat la Bruxelles, iar premierul Dancila sa discute cu presedintele Iohannis si sa sustina candidatura Luminitei Odobescu pentru functia de comisar european din partea Romaniei, afirma Sorin Ionita, presedintele Expert Forum (EFOR).

Afirmatiile sunt facute in contextul in care Romania a inregistrat miercuri o premiera rusinoasa la Bruxelles, unde Rovana Plumb a fost prima persoana propusa de un stat membru al UE pentru functia de comisar european, dar respinsa de Comisia Juridica din Parlamentul European, pe motive de integritate.

Citeste mai multe despre: Premiera: Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsa de Comisia Juridica. Ursula von der Leyen ar trebui sa propuna pe altcineva.

Intrebat de ce autoritatile din Romania nu s-au sesizat pana acum in legatura cu declaratia de avere a europarlamentarului Rovana Plumb, fost ministru si deputat, Sorin Ionita a raspuns: "Pentru ca autoritatile romane nu fac diferenta intre legal si moral, acceptabil, sau de onoare, adica toata lucrurile astea care conteaza la Bruxelles".

"La noi, aceasta deosebire nu se face. Daca doamna Plumb si-a organizat cumva legal toate imprumuturile, transferurile, masinile din Bulgaria si toate smecheriile pe care le-a facut toti anii astia (presupun ca a stat in cadrul legal!), asta nu inseamna ca cei de la Bruxelles nu pot vota contra ei, pentru ca lor li se pare profund suspect.

Si anumite lucruri NU se fac, chiar daca sunt legale. Este o mare diferenta si va mai dura pana sa o inteleaga ai nostri - si institutii, si partide, si toata lumea", a adaugat acesta.

Legalitate si Transparenta

In plus, Sorin Ionita a mai precizat ca institutiile romanesti pot cere lamuriri si explicatii care au legatura cu respectarea legii, dar o functie de decizie presupune mai mult decat atat.

"Institutiile vin sa vada daca ai incalcat legea. Bine, ANI te poate verifica si, daca gaseste ceva prost, trimite la Parchet. Nu stiu cand a fost ultima oara verificata si ce au gasit in cazul Rovanei Plumb, probabil ca ea a facut tot felul de exhibitii si poate justifica, undeva la limita legii (presupun ca nu a incalcat legea vadit, dar poate a facut-o si nu stiu eu).

Dar asta nu e suficient cand vrei sa fii intr-o functie de decizie, asta este minimul necesar, in plus, ti se cer multe altele: sa fii clar, sa fii transparent, sa nu ai tot felul de lucruri dubioase in spate, sa nu ai imprumutatori privati pe care nu ii declari (desi poate ca asta e legal dupa legea romana) etc.

Ei zic: 'Foarte bine, nu va trimitem la puscarie in Bruxelles, dar nu va acceptam comisar sau intr-o alta functie!' E ca la o selectie de job, NU toata lumea care indeplineste criteriile legale ajunge manager la o firma", a mai comentat presedintele EFOR.

Citeste mai multe despre Cum s-a derulat audierea Rovanei Plumb de la Bruxelles si la ce intrebari nu a vrut sa raspunda

"La Bruxelles nu poti sa faci gogomanii ca la Bucuresti"

Conform relatarilor, momentul cheie la audierea in Comisia Juridica a PE a fost cel in care Rovana Plumb a fost intrebata despre faptul ca AEP a decis sa nu ramburseze PSD cheltuielile din campania pentru europarlamentare, lucru care o afecteaza direct, iar europarlamentarul roman a sustinut ca nu stie nimic despre asta.

"Sa vedem daca se confirma, dar pare genul de declaratie pe care o fac politicienii romani si e evident ca ar fi o minciuna clara. Dar iarasi spun: minciuna nu e ilegala. Nici la Bucuresti, nici la Bruxelles nu poti sa trimiti pe cineva in puscarie pentru ca minte in halul asta. Numai ca, vedeti dvs, in Romania acest lucru se obisnuieste. Se toarna la televizor astfel de chestiuni pe care nu le crede nimeni, nici macar activistii lor de partid. Cum nu stiai, cand e pe toate site-urile si e despre tine?!

La noi trece, se duc in interviuri aranjate la televizor, cu moderatori friendly si s-au obisnuit sa spuna tot ce vor, fara sa isi dea seama ca la Bruxelles e un alt mediu si nu poti sa faci gogomanii de felul asta. Dar eu nu cred ca asta a fost singurul motiv, probabil ca asta a fost bomboana pe coliva. Toata situatia ei era suspecta, de aia s-a ajuns aici. Probabil ca asta a fost enervarea ultima", a comentat Sorin Ionita.

Afla mai multe despre motivul pentru care AEP a respins rambursarea catre PSD a sumei cheltuite in campania electorala pentru alegerile europarlamentare

Noroc ca in Romania declaratiile de avere sunt publice si detaliate

Intrebat daca, macar acum, dupa ceea ce s-a intamplat la Bruxelles, institutiile din Romania ar trebui sa cerceteze cu mai multa atentie averea Rovanei Plumb, presedintele EFOR a spus ca nu stim, deocamdata, daca este vorba despre o incalcare a legii, dar cu siguranta Rovana Plumb ar trebui sa isi dea demisia de onoare.

"Nu sunt jurist si nu stiu in baza carei legi s-ar putea autosesiza institutiile. Dar in politica nu trebuie sa ajungi aici. Un asemenea politician maine isi da demisia din partid, se duce acasa si scrie carti sau croseteaza, in functie de ce stie sa faca. Nu orice cariera politica trebuie sa sfarseasca in puscarie, mai pleci si din alte motive: din cauza ca esti necredibil, ca ai avut esecuri profesionale etc., asa cum pleaca un manager care si-a dus firma de rapa.

Cam asta ar trebui sa fie incheierea de cariera a Rovanei Plumb, nu trebuie neaparat sa o ia DNA-ul maine.

Iar ANI ce poate face? Sa ii verifice declaratiile de avere. Iar cele pe care le depune la Bruxelles sunt mult mai putin detaliate, asa ca din ce a depus acolo nu aflam lucruri noi. Cele romanesti sunt foarte detaliate si, daca nu le aveam, daca nu aveam sistemul asta in Romania, doamna Plumb mergea fluierand inainte.

Uitati-va la cele din Franta, unde declaratiile de avere sunt secretizate, sau la alte tari care nu au deloc. Pe de alta parte, insa, un politician din Franta sau din tarile astea nu ar fi ajuns intr-o asemenea pozitie, pentru ca sunt alte filtre profesionale care functioneaza in cariera de partid. Nu ai cum sa ajungi la varful politicii cu genul asta de tinichele in spate - baiatul beizadea, afaceri, judetul Dambovita, alegeri manarite etc.

Si atunci cei de la Bruxelles stau trasniti si se uita la noi ca sa inteleaga: 'Cum e posibil sa ne puneti asemenea probleme in fata?! Nu avem instrumente in Europa sa luptam cu asa ceva, pentru ca noi nu avem asemenea situatii, asa ceva nu s-a pomenit'", a explicat, inca o data, Sorin Ionita.

Premierul si presedintele sa ajunga la un compromis

Cat despre solutia pentru iesirea din impas, acesta crede ca ar exista una singura onorabila.

"Nu e alta cale decat ca premierul Dancila sa negocieze cu presedintele Iohannis, in primul rand, si, poate, cu sefii de partide, ca sa se inteleaga pe candidatul de compromis, care, evident, este Luminita Odobescu (Reprezentantul Permanent al Romaniei la Uniunea Europeana - n.red.). E un candidat non-politic, asta e, am pierdut componenta politica a functiei, dar macar e un om competent, nu ne va face de ras si isi va face treaba.

Oricum se pricepe mai bine la orice decat pe oricare altul l-ar numi PSD-ul. In fond, comisarul european este un lider de echipa, exista directorii generali care fac munca tehnica. Sunt convins ca cine a fost reprezetant la Bruxelles din partea unei tari se cam pricepe la toate domeniile, oricum mai bine decat s-ar fi priceput Rovana Plumb, la transporturi, la mediu sau la orice altceva. Trebuie renuntat la ambitiile politice si facut acest gest", a subliniat Sorin Ionita, presedintele Expert Forum.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Rovana Plumb respinsa comisar european, #Romania comisar european Dancila Iohannis , #comisar european