Comisia juridica a PE decide, astazi, asupra conflictului de interese in cazul Rovanei Plumb

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 08:11
4652 citiri
Comisia juridica a PE decide, astazi, asupra conflictului de interese in cazul Rovanei Plumb
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European are, luni, o sedinta extraordinara pentru a lua o decizie in ceea ce priveste conflictul de interese in cazul Rovanei Plumb. Forul legislativ a dat vot de respingere pentru aceasta in pozitia de comisar european pe transporturi.

Comisia JURI va evalua conflictul de interese real sau potential si al candidatului Ungariei pentru functia de comisar european, Laszlo Trocsanyi. Sedinta Comisiei urmeaza sa aiba loc, luni, in intervalul orar 11:30 - 12:30, ora Romaniei.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, in Comisia JURI pentru functia de comisar european. De asemenea, Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru functia de comisar european pentru extindere si politica de vecinatate, a picat la vot in Comisia pentru Afaceri Juridice.

Presedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, intr-o scrisoare, Comisiei JURI ca procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendata. El a mai cerut forului legislativ european sa precizeze ce masuri exacte recomanda in aceasta etapa.

Plumb trebuia sa fie audiata in comisiile transport si mediu pe data de 2 octombrie, ca parte a procedurii de desemnare in pozitia de comisar european.

Viorica Dancila a declarat ca respingerea Rovanei Plumb pentru functia de comisar european pe transporturi nu o face sa aiba mai putina incredere sau apreciere pentru aceasta.

Premierul a scris, pe Facebook, ca Plumb are, in continuare, sustinere neconditionata. Ea a mai spus ca spera ca raspunsul Comisiei JURI sa fie unul pozitiv, "in acord cu propunerea facuta de Romania si sustinuta de presedintele Comisiei Europene".

Anterior votului de joi de respingere a Rovanei Plumb, Comisia JURI i-a trimis acesteia o scrisoare, in care i-a cerut lamuriri despre un imprumut de 800.000 euro si actiuni la o companie, care nu ar figura in declaratia de avere depusa la Bruxelles.

"Plumb: Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, insa care nu a fost mentionat in declaratia de avere, anumite actiuni la o companie (Grupul verzilor) si cazul de coruptie in care a fost implicata in 2017 (PPE).

A fost decis ca: ingrijorarile cu privire la cazurile de coruptie sunt in afara competentei JURI si ar trebui ridicate in timpul audierilor; informatii suplimentare vor fi cerute despre imprumut si actiuni", potrivit documentului Comisiei JURI.

Potrivit declaratiei de avere depuse in data de 25 iunie 2019 la Camera Deputatilor, Rovana Plumb ar avea un imprumut la BRD facut in anul 2007, in valoare de 800.000 euro, cu scandenta in 2030. De asemenea, Plumb mai are un imprumut facut in acest an, in valoare de 800.000 de lei, cu scadenta in 2021.

La categoria "plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate" apare suma de 800.000 lei, suma platita conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost "mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019", potrivit declaratiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputatilor.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#Rovana Plumb comisar european, #comisie JURI Rovana Plumb , #comisar european