Dan Mihalache le cere partidelor sa o sustina pe Rovana Plumb pentru CE. Cei doi au lucrat impreuna pe vremea lui Nastase

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 16:11
8904 citiri
Dan Mihalache le cere partidelor sa o sustina pe Rovana Plumb pentru CE. Cei doi au lucrat impreuna pe vremea lui Nastase
Foto: Facebook / Dan Mihalache

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache, intervine in mod surprinzator in dezbaterea publica privind desemnarea Rovanei Plumb ca si comisar european din partea Romaniei, cerandu-le partidelor sa o sustina, pe motiv ca altfel "riscam sa fim penibili". Mihalache si Plumb au lucrat impreuna in conducerea PSD, pe vremea lui Adrian Nastase.

"Nu are rost sa ne facem de ras contestandu-l pe cel care ne va reprezenta in Comisia Europeana", a declarat Dan Mihalache pentru Hotnews.ro dupa ce presedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat oficial marti ca a acceptat-o pe Rovana Plumb drept propunere a Guvernului Dancila pentru locul de comisar european ce ii revine Romaniei, iar Opozitia a lansat atacuri dure, anuntand ca nu o va sustine in Parlamentul European.

Citeste mai multe despre:

Dan Mihalache a adus si o serie de argumente, sustinand ca "a fi comisar european nu e un concurs de competente sau aptitudini", ci doar o chestiune de negociere politica.

"Competentele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar sa aiba o viziune. E o chestiune de negociere politica care se poarta la nivelul statelor. De aceea as recomanda tuturor partidelor sa extraga aceasta chestiune din disputa politica interna si sa sustina comisarul desemnat din partea Romaniei", a explicat Dan Mihalache pentru sursa citata.

Pozitia Ambasadorului roman la Londra a surprins mai ales pentru ca vine in contradictie flagranta cu opinia presedintelui Klaus Iohannis, al carui sef de cancelarie a fost timp de doi ani, la Palatul Cotroceni, si cu pozitia PNL, partidul din care provine. De altfel, Dan Mihalache a fost numit ambasador chiar de actualul sef al statului, iar acesta nu a fost de acord cu nominalizarea Rovanei Plumb.

De la Adrian Nastase la Klaus Iohannis

Declaratiile suprinzatoare i-au determinat pe jurnalisti sa sape in arhivele politicii romanesti si sa readuca in atentia opiniei publice o serie de increngaturi politice interesante, precum si faptul ca, inainte de a fi liberal, Dan Mihalache a avut o ascensiune fulminanta in FSN/FDSN/PDSR/PSD, fiind un social-democrat de nadejde si un apropiat al liderilor partidului, in special al lui Adrian Nastase.

Astfel, dupa ce a fost coleg la ziarul Azi cu Gabriela Firea, Mihalache a ocupat functia de consilier al Ministrului pentru Relatia cu Parlamentul Valer Dorneanu, in Guvernul Vacaroiu, si ulterior a condus departamentul de analiza politica al Aliantei pentru Romania (grupare rupta din PDSR de Teodor Melescanu), dupa care timp de patru ani (2001-2004) a fost consilier al premierului Adrian Nastase.

A fost si deputat PSD, dar nemaifiind pus pe liste a trecut in 2009 la PNL, unde si-a continuat ascensiunea politica. A condus campania electorala a lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidentiale din 2009, a devenit consilierul lui politic si sef la Departamentul de Analiza Politica si Comunicare al PNL.

Din functia de Secretar general adjunct al Guvernului a fost demis dupa ce a declarat ca parteneriatul strategic al Romaniei cu Statele Unite al Americii il "lasa rece". A fost preluat de Klaus Iohannis in 2014 ca sef al Cancelariei Prezidentiale, functie din care a fost eliberat in 2016, dupa o serie de controverse, fiind trimis ambasador la Londra.

Rovana Plumb, martor in dosarul Trofeul Calitatii

Cat despre Rovana Plumb, nu doar lipsa de pricepere in domeniul Transporturilor, care i-a fost repartizat, ci si acuzatiile aduse de DNA precum si activitatea ei politica, presarata cu o sumedenie de episoade controversate, ar putea sa o impiedice sa treaca de votul comisiei de specialitate si al plenului Parlamentului European.

Afla mai multe despre:

Reamintim aici un moment mai indepartat in timp, dar important - implicarea ei in activitatile care au dus la condamnarea lui Adrian Nastase pentru coruptie, in dosarul "Trofeul Calitatii". Nastase a fost acuzat ca si-a finantat campania electorala din 2004 din taxele platite de firmele care s-au inscris la concursul "Trofeul Calitatii". Pe atunci, Dan Mihalache era consilier al premierului Nastase, iar Rovana Plumb, trezorierul PSD.

Iata doua pasaje din opinia separata atasata motivarii condamnarii in prima instanta, publicata de Romania Libera si preluata pe blogul revolutionarului timisorean Marius Mioc, dosar in care Rovana Plumb a avut calitatea de martor.

"Este vorba in primul rand despre Oficiile Judetene pentru Protectia Consumatorilor (O.J.P.C.), structuri descentralizate ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (A.N.P.C.), institutie condusa in anul 2004 de martora Plumb Rovana.

Desi aceasta a negat ca ar fi dat vreo dispozitie de a se participa, contra taxelor aferente, la manifestarile teritoriale ale Trofeului Calitatii, din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca de la cabinetul acesteia, sub numele ei, la data de 16.04.2004 a fost transmis in teritoriu un email, prin care se arata ca fiecare O.J.P.C 'va participa' la manifestarile organizate de I.S.C, cheltuielile necesare participarii (taxele de participare) fiind prevazute in bugetul pe luna mai aferent fiecarui O.J.P.C (fil.290 si urm., vol.50 dup) . Acest fapt a fost confirmat de toti martorii audiati in cauza, reprezentanti ai O.J.P.C. din tara, inclusiv plata din bugetul institutiei a taxelor de participare de cate 15.000.000 ROL (...).

Potrivit actelor aflate la dosar, 30 de oficii judetene au achitat aceasta taxa de participare, ceea ce inseamna ca 450.000.000 ROL din bugetul unei institutii publice conduse de un membru P.S.D. au fost destinati finantarii campaniei electorale a inculpatului Nastase".

***

"Mandatarul financiar al campaniei prezidentiale si secretar de stat in cadrul Autoritatii Nationale, Rovana Plumb il cunostea pe inculpatul Vasile Mihail Cristian si, desi nu existau relatii de colaborare directa cu ISC, aceasta a impus inspectorilor generali teritoriali din cadrul ANPC sa participe la Trofeul Calitatii.

Mai mult, pentru a asigura participarea inspectorilor din cadrul oficiilor judetene pentru protectia consumatorilor, Rovana Plumb a prevazut in bugetele pe luna mai cheltuieli necesare participarii la fazele teritoriale ale evenimentelor".

C.B.

#Dan Mihalache Rovana comisar european , #comisar european