Declaratia de avere a Rovanei Plumb, care a trezit suspiciuni la Bruxelles, a costat-o postul de comisar si doua apartamente

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 16:25
9172 citiri
Declaratia de avere a Rovanei Plumb, care a trezit suspiciuni la Bruxelles, a costat-o postul de comisar si doua apartamente
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

In cea mai recenta declaratie de avere a Rovanei Plumb, depusa in iulie dupa ce a fost aleasa europarlamentar din partea PSD, apar 4 terenuri, 2 case, 2 apartamente, o casa de vacanta, bijuterii de 7.000 de euro si imprumuturile de 800.000 de lei si tot atatia euro, care au ridicat suspiciuni la Bruxelles.

Dar sa le luam pe rand. Rovana Plumb detine o padure de 2.600 mp in comuna damboviteana Pietrosita si un teren intravilan de 2.260 mp in comuna Buciumeni, tot din Dambovita, ambele primite prin succesiune in 2013. Impreuna cu sotul sau a cumparat in 2005 un teren intravilan de 1.898,16 mp in orasul Pantelimon. In declaratie mai este trecut si un teren intravilan de 354,5 mp pe care sotul sau l-a primit prin succesiune in orasul prahovean Comarnic in 2005.

A platit imprumutul cu apartamente care nu sunt ale ei

La capitolul cladiri apar 5 imobile. O casa de 671 mp pe care a construit-o impreuna cu sotul in Pantelimon in 2007. Ea a primit prin succesiune in 2013 si o casa de vacanta de 48 mp in 2013 in aceeasi comuna damboviteana Buciumeni. Este trecut si sotul sau cu o casa in Comarnic, de 95,56 mp, obtinuta prin succesiune in 2005 si un apartament de 50 mp cumparat in 1982 in Sectorul 2 din Bucuresti.

Rovana Plumb mai detine un apartament in Bucuresti, in Sectorul 6, de 80 mp, primit prin succesiune. Partea ei este de 5 optimi, iar fiul sau e proprietar pe restul de 3.

Apartamentele din Bucuresti, cel a sotului si cel detinut impreuna cu fiul, sunt cele pe care Rovana Plumb a anuntat luni ca le-a dat in contul imprumutului de 800.000 de lei. Este posibil si ca pe apartamentul sotului Plumb sa aiba adresa din buletin, avand in vedere ca in declaratiile de avere depuse cat a fost ministru ea figureaza cu domiciliul in Sectorul 2.

Dupa scandalul Audi-ului inmatriculat in Bulgaria, Plumb a renuntat la orice masina

Mai departe, in document sunt trecute bijuterii (lanturi, bratari, cercei) in valoare de 7.000 de euro, dobandite acum 11 ani, in 2008. De atunci nu si-a mai cumparat nicio bijuterie care sa depaseasca suma de 5.000 de euro.

De remarcat ca, dupa scandalul masinii inmatriculate in Bulgaria, in declaratia Rovanei Plumb nu mai apare niciun autovehicul. In 2014, Romania Libera a scris ca Rovana Plumb ar fi fentat plata taxei de mediu pentru un bolid de cateva zeci de mii de euro. Autoturismul Audi Q7 al Rovanei Plumb a fost inmatriculat in Bulgaria, schimbandu-si proprietarul in acte, dar nu si utilizatorii: Rovana Plumb si familia acesteia.

Rovana Plumb a negat informatiile, insa soferul si mai multi martori au sustinut ca bolidul e folosit de fiul si sotul social-democratei. Ulterior, Rovana Plumb a remis presei o dovada eliberata de ANAF, potrivit careia taxa de mediu a fost platita pentru masina in cauza, in valoare de 30.778 de lei.

Plumb nu are nicio economie care sa depaseasca 5.000 de euro, lasand libere campurile de la conturi, depozite bancare, fonduri de investitii sau forme echivalente de economisire si investire, inclusiv cardurile de credit.

Si cu banii dati, si cu apartamentele pierdute si fara functia de comisar

In schimb, la campul "plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate" apar cei 800.000 de lei dati partidului din care face parte pentru campania la alegerile europarlamentare din mai.

Mai jos, la categoria datorii, vom vedea ca ei au fost luati cu imprumut in 2019 de la Loghin Elena si trebuie sa ii dea inapoi pana in 2021. Acesta este imprumutul care a costat-o pe Rovana Plumb si functia de comisar european, si doua apartamente.

La alegerile europarlamentare din luna mai, fiecare candidat a putut veni la partid cu contributii private, pentru finantarea campaniei electorale, in limita maxima de 1,56 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), adica 750 de salarii minime brute de 2.080 de lei. Conform legii, banii erau depusi intr-un cont special, iar dupa alegeri, daca toate actele erau in regula si cheltuielile electorale justificate cu documente, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) le-a decontat sumele respective. Singurele nereguli au fost gasite la PSD, astfel ca AEP a decis sa nu deconteze cele 3 milioane de lei din contributii private, deci nici cei 800.000 de lei ai Rovanei Plumb.

Acest imprumut a ridicat suspiciuni si la Bruxelles, Rovanei Plumb cerandu-i-se explicatii suplimentare. In final, Comisia JURI a decis definitiv ca nu isi poate da consimtamantul ca Rovana Plumb sa fie comisar european pentru Transporturi, avand in vedere ca nu respecta normele de integritate.

Cum obtii un credit de 800.000 de euro pe 23 de ani?

Plumb mai are si un credit facut la BRD in 2007 in valoare de 800.000 de euro pe care trebuie sa il achite pana in 2030. La un astfel de credit, rata lunara este peste 6.000 de euro, chiar si in conditiile unor dobanzi preferentiale.

La categoria venituri, ea a obtinut in 2018 o luna indemnizatie de la Camera Deputatilor - 9.703 lei, doua luni de la Ministerul Dezvoltarii - 24.556 de lei si 8 luni salariul la Ministerul Fondurilor Europene - 105.030 lei. Sotul Rovanei Plumb este pensionar si primeste 2.285 de lei pe luna.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#declaratie avere Rovana Plumb, #credite Rovana Plumb, #case apartamente Rovana Plumb , #comisar european
Comentarii
Poza Semnat
Semnat
rank 5
Poate ca acum ar trebui luate la puricat si " succesiunile"!