Exclusiv Cum raspunde presedinta JURI acuzatiei lui Dancila ca descalificarea lui Plumb a fost o decizie politica

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 17:24
23560 citiri
Exclusiv Cum raspunde presedinta JURI acuzatiei lui Dancila ca descalificarea lui Plumb a fost o decizie politica
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Candidatura Rovanei Plumb pentru functia de comisar european a fost respinsa din cauza ingrijorarilor privind imprumutul acesteia, precum si din cauza lipsei de claritate a raspunsurilor initiale legate de felul in care acesta va fi rambursat, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com presedintele Comisiei JURI din Parlamentul European, Lucy Nethsingha.

Ea a tinut sa precizeze ca decizia in cazul Rovanei Plumb "a fost in intregime justificata de aceste declaratii financiare".

Presedintele Comisiei JURI din Parlamentul European a respins astfel acuzatiile premierului si europarlamentarilor PSD, care au declarat in repetate randuri ca Rovana Plumb a fost respinsa pe criterii politice.

Interviul a fost realizat la Bruxelles, exact in ziua in care Rovana Plumb ar fi trebuit sa fie audiata in Comisia de specialitate Transporturi, unde nu a mai ajuns, fiind descalificata din preliminarii:

Avizul Comisiei Juridice nu mai este unul consultativ, ca pana acum, ci e obligatoriu. Spuneti-mi, in linii mari, care sunt problemele pe care le-a ridicat candidatura comisarului desemnat Rovana Plumb.

Au existat intrebari legate de un potential conflict de interese, mai exact in privinta unui imprumut personal.

Raspunsurile pe care le-a oferit doamna Plumb nu au fost satisfacatoare?

Comitetul a fost ingrijorat de felul in care existenta acestui imprumut, si mai ales lipsa de claritate a raspunsurilor initiale legate de felul in care acesta va fi rambursat, poate genera indoieli cu privire la conformitatea desemnarii pentru postul de comisar european.

Premierul roman si europarlamentarii romani din partea partidului de guvernare, PSD, acuza ca decizia asta a fost una ba politica, ba in afara procedurii. Cum raspundeti?

Comitetului i s-a solicitat sa evalueze declaratiile financiare ale fiecarui candidat inaintat pentru functia de comisar european. Am solicitat informatii suplimentare in cazul unui numar mare de comisari propusi din diverse tari si partide. In cele mai multe cazuri, am reusit sa rezolvam astfel problemele care ne preocupau, dar, din pacate, nu in cazul doamnei Plumb. Decizia in cazul ei a fost in intregime justificata de aceste declaratii financiare.

Si candidatul din partea Ungariei a primit aviz negativ. Care au fost motivele? S-a spus ca a fost si un fel de troc politic: daca e respins un socialist, sa fie respins si un popular.

In cazul candidatului ungar, au existat de asemenea probleme cu privire la interesele sale financiare, probleme pe care nu am putut sa le rezolvam. Acest proces a vizat strict evaluarea conflictelor de interese financiare si nu a fost despre ce tara sau partid a provenit un candidat sau altul.

Rovana Plumb nu va fi comisar european. Comisia JURI a respins-o definitiv

Rovana Plumb nu va fi comisar european pentru ca nu a reusit sa treaca de Comisia JURI din Parlamentul European, care a votat, luni, sa-i transmita presedintelui PE David Sassoli ca nici ea, nici candidatul Ungariei pentru functia de comisar european nu indeplinesc conditiile de integritate si conduita pentru a deveni membri ai CE.

Avizul Comisiei JURI nu este unul consultativ, ci obligatoriu, astfel ca fara el un candidat nu poate ajunge comisar european.

"Astazi europarlamentari din comisia JURI au votat ca doi dintre cei nominalizati sa fie comisari europeni (Romania si Ungaria) nu vor putea sa-si preia mandatele nefiind in concordanta cu Tratatele si Codul de Conduita", a fost mesajul transmis de purtatorul de cuvant al PE.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#Rovana Plumb respinsa comisar european , #comisar european