Exclusiv A fost Plumb nedreptatita in Parlamentul European? Interviu cu un membru in Comisia JURI

Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 11:57
14444 citiri
Exclusiv A fost Plumb nedreptatita in Parlamentul European? Interviu cu un membru in Comisia JURI
Foto: europarl.europa.eu

Rovana Plumb nu a prezentat garantii convingatoare ca si-a rezolvat conflictul de interese si indoieli serioase au planat asupra felului in care si-a platit datoria. Totusi, alti candidati problematici au primit un tratament mai bland, spune Manon Aubry (France Insoumise), membru al Comisiei JURI, facand referire la Sylvie Goulard sau Josep Borrell.

Citeste Cum raspunde presedinta JURI acuzatiei lui Dancila ca descalificarea lui Plumb a fost o decizie politica

JURI a avizat negativ doi comisari desemnati. Printre ei, Rovana Plumb, care a sustinut ca si-a rezolvat conflictul de interese. De ce nu v-a convins? A spus ca si-a achitat datoria.

Sunt mai multe motive care explica invalidarea candidaturii doamnei Plumb de catre Comisia Juridica.

Principalul motiv tine de insuficienta procesului: Comisia JURI nu dispune decat de doua saptamani si de niciun mijloc de investigare pentru a face propria ancheta.

In aceste circumstante, audierea doamnei Plumb in privinta datoriilor pe care le are nu a putut sa aiba loc decat in ziua in care a fost luata si decizia finala a JURI.

Ea nu a aratat ca ar fi in masura sa isi rezolve datoria si atunci decizia a fost luata in consecinta.

De altminteri, erau imposibil de verificat conditiile in care ea a obtinut acest aranjament cu creditoarea sa - valoarea bunurilor imobiliare cedate, conditiile acestei cedari etc.

Informatiile furnizate de doamna Plumb in ceea ce priveste rambursarea tardiva nu ne permit sa eliminam posibilitatea unui conflict de interese. Crearea unei autoritati independente de control, care sa aiba timpul si mijloacele pentru a controla conflictul de interese al candidatilor comisari, ar putea sa ne ajute sa eliminam incertitudinile, pe viitor.

A luat JURI o decizie politica? Asta a fost replica guvernului roman.

Din punctul meu de vedere, doamna Plumb nu prezinta in mod obiectiv garantia ca putem elimina un conflict de interese.

Totusi, inegalitatea de tratament intre candidatii comisar arata ca procesul este si politizat. Din acest punct de vedere, alti candidati, care vin din zone grele ale Europei de Vest, ca Josep Borrell sau Goulard, ar fi trebuit sa fie tratati in mod egal.

Doamna Rovana Plumb nu a trecut asadar testul de integritate, aici ar intra conflictul de interese. Nu poate fi comisar, a recomandat JURI. Dar e conflictul de interese compatibil cu functia de europarlamentar?

Integritatea functionarilor publici europeni ar trebui sa faca obiectul unui control riguros si impartial si trebuie sa fie aplicate standarde mai exigente deputatilor europeni, chiar daca acestia nu au atata putere ca in cazul comisarilor.

Ma bucur ca am luat in serios acest lucru de data asta si am aratat si faliile mai generale de control al integritatii din interiorul UE.

In acelasi fel, austriacul Johannes Hahn avea niste actiuni problematice de mai multa vreme si, gratie mobilizarii Comisiei JURI, a fost constrans sa le vanda. Vrem sa deschidem o dezbatere asupra crearii unei autoritati de control independenta si riguroasa.

Candidatii Ungariei si Romaniei nu au fost singurii considerati vulnerabili. Cum vi se pare echipa de comisari propusa de Ursula von der Leyen?

Asa cum v-am spus, insuficienta procesului si politizarea lui au atras dupa sine un tratament inegal pentru candidati-comisar diferiti. Asta e inacceptabil. Aceasta Comisie nu prezinta garantiile de integritate pe care cetatenii au dreptul sa le primeasca.

Totodata, serioase dubii raman in privinta independentei unor comisari pentru portofolii majore, ca Goulard sau Borrell.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#Plumb UE comisari , #comisar european