Rovana Plumb n-a inteles ce inseamna conflict de interese

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 07:54
10723 citiri
Rovana Plumb n-a inteles ce inseamna conflict de interese

Stirea ca Rovana Plumb si-a achitat pe loc o datorie astronomica facuta la o persoana fizica, pentru a-i da la PSD si a ajunge in fruntea listei pentru europarlamentare, a creat controverse ciudate.

Doamna Plumb face o declaratie care se vrea de o naivitate ingenua: "datoria nu mai exista, deci nu mai exista nici conflict de interese". Prietenii din PSD sunt de aceeasi parere, dar Comisia JURI de la Bruxelles nu, si il instiinteaza pe pesedintele PE, David Sassoli, ca doamna Rovana Plumb nu indeplineste conditiile de integritate si conduita pentru a deveni membra a CE. Fait accompli, cum zice francezul.

Comisia n-a precizat daca o intereseaza sau nu faptul ca, intre timp, candidata propusa de PSD in numele Romaniei a returnat cumva imprumutul. Este si normal sa n-o intereseze. Dar atat doamna Plumb, cat si doamna Dancila s-au facut ca nu inteleg care este problema, crezand ca singura ingrijorare era faptul ca eventualul viitor comisar european are o datorie neachitata, iar daca o achita, va fi ok.

Din scrisoarea sefei JURI, doamna Lucy Nethsingha, rezulta altceva. Ingrijorarile comisiei "sunt generate, pe de o parte, de imprumutul primit de comisarul-desemnat de la o persoana care lucreaza in domeniul turismului, iar pe de alta parte, de faptul ca, pe baza informatiilor primite de Comisia juridica, nu este clar cum acest imprumut va fi inapoiat in mod deschis si transparent".

Din capul locului: principala ingrijorare nu este faptul ca imprumutul n-a fost restituit, ci acela ca a fost facut, in anumite conditii, precizate de altfel in scrisoare.

Sa nu fi inteles oare Rovana Plumb ceea ce vede oricine? In mod evident, aici se pun doua probleme, amandoua importante. Prima este aceea ca respectivul comisar-desemnat de PSD a primit imprumut de la o persoana care lucreaza in domeniul turismului.

Nu este o taina: in PE, activitatea de transporturi, al carui comisar eurpopean doreste sa devina Rovana Plumb, include si turismul.

Asadar, o persoana fizica implicata in domeniul turismului imprumuta o suma astronomica unei persoane care ravneste sa ajunga mai intai europarlamentar, iar apoi intr-un inalt post european, al carui domeniu de activitate include si... turismul! Daca nici acesta nu este un conflict de interese, atunci ma intreb care altul o fi?

Iar daca doamna Plumb si-a achitat datoria, platind, peste noapte, in natura cu doua apartamente, aceasta nu inseamna ca nu a existat conflictul de interese si nici ca el nu exista: indiferent daca datoria a fost sau nu returnata, interesul acelei generoase persoane fizice care se joaca cu sutele de mii a ramas, doamna Plumb a fost servita si ramane evident cu obligatia s-o serveasca la nevoie pe binefacatoarea care i-a pus la dispozitie atata banet.

A doua problema nu este nici ea de neglijat. Comisia JURI se intreaba cum va fi inapoiat acest imprumut, deschis si transparent. Raspunsul a venit luni si aparent este deschis, dar e greu sa accepti ca descurcareata doamna Plumb, dupa ce a gasit un nabab care da de-a azvarlita cu 800.000 lei, riscandu-i intr-un joc politic, cade brusc la invoiala si renunta la comoara in schimbul a doua apartamente. Mai plauzibil e ca faci asemenea sacrificiu cand contezi ca va fi patit cu varf si indesat in ziua cand partenera de afaceri va ajunge la butoanele transporturilor europene, inclusiv turismul.

In opinia mea, faptul ca doamna Rovana Plumb a reusit sa plateasca rapid in natura uriasul imprumut nu face decat sa amplifice dimensiunea conflictului de interese, dovedind ca persoana fizica operatoare in turism este atat de interesata s-o vada decidenta tocmai in problemele turismului la nivel eurpean, incat a fost dispusa sa faca orice targ, lipsindu-se de intregul banet, pentru niste apartamente.

Scrisoarea prin care candidata PSD este respinsa definitiv de Comisia JURI nu pare insa sfarsitul epopeii. Oalele sparte s-ar putea sa le plateasca doamna Viorica Dancila, cea care s-a apucat sa se faleasca public ca va infrunta institutiile europene, desigur contand pe puterea, inteligenta si priceperea domniei sale.

Pe plan extern, asemenea declaratii te fac de ras, dar pe plan intern aflam ca presedintele Iohannis o cheama pe doamna prim ministru la consultari, miercuri. Daca ar avea intelepciunea sa se duca, doamna Dancila ar trebui sa propuna un alt candidat, unul necontroversat, fara indoiala integru, care sa fie acceptat de presedinte si de Parlament. Iar Parlamentul nu inseamna numai PSD, ca pe vremea lui Dragnea, ci intreaga institutie in plenul ei, inclusiv Opozitia. Daca propunerea nu este agreata si de Opozitie, ea nu mai poate fi socotita a Romaniei, ci a PSD sau eventual numai a doamnei Viorica, personal.

Doar ca pentru dansa pare ca ar fi devastator sa piarda un asemenea chilipir precum promovarea in Comisia Europeana a unei persoane desemnate numai cu manuta ei, asa cum ii place. Caci daca i se ia aceasta putere pe care singura si-a arogat-o, daca ajunge sa nu mai poata imparti functii in stanga si-n dreapta, chiar si devotatii din PSD i-ar putea spune out!

Ce ghinion, tocmai in zilele cand se voteaza motiunea de cenzura!

***

PS. In replica la hotararea de la Bruxelles, Rovana Plumb acuza ca decizia este "eminamente politica". Ce spui, Franz? Insasi doamna Plumb n-a ocupat functii la Bucuresti numai prin decizii "eminamente politice"? Dar intregul Guvern? Dar din doamna Dancila ce ar mai ramane daca n-ar fi sustinuta numai politic?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Rovana Plumb respinsa CE, #Klaus Iohannis consultari Viorica Dancila, #Viorica Dancila consultari Cotroceni , #comisar european