Trei invataminte ce pot fi trase din esecul Rovanei Plumb

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 18:00
13979 citiri

Rovana Plumb a fost audiata de Comisia Juridica a Parlamentului European. Era un test prealabil audierii pentru portofoliul de comisar. Candidata a picat examenul. Cazul ar trebui sa dea de gandit.

Iata cui:

In primul rand, PSD-ului. Plumb e, dupa Corina Cretu, a doua candidata pesedista la un portofoliu in Colegiul comisarilor. In ambele cazuri, desemnarea a avut o ratiune foarte personala: Cretu era prietena sotiei premierului Ponta; Plumb e amica Vioricai Dancila. Cat au fost colege la PE, le vedeai adesea tinandu-se de mana.

E, insa, o diferenta intre cele doua candidaturi: asupra Corinei Cretu nu plana vreo suspiciune de coruptie, in vreme ce Plumb a folosit Parlamentul pentru a bloca o urmarire penala ceruta de DNA, iar declaratiile ei din ultimele saptamani privind averea personala si imprumuturile facute catre diverse persoane sau catre propriul partid au starnit stupoare si neincredere.

V.V. Dancila a insistat ca o asemenea candidatura sa fie, totusi, trimisa la Bruxelles, desi a primit avertismente atat din tara, cat si din strainatate, ca exista un risc serios ca Plumb sa nu treaca examenul de integritate.

Ar fi bine sa reflecteze la acest caz si Presedintele. Acesta cere public abia acum, dupa ce Rovana Plumb a fost picata, ca el sa fie consultat inainte de trimiterea unei alte candidaturi. Era bine sa faca asta de la bun inceput.

Inainte ca numele Rovanei Plumb sau al lui Dan Nica sa fie trimise la Bruxelles, am avertizat public ca, atata vreme cat presedintele e cel care reprezinta Romania in Consiliul European, seful statului nu poate lipsi din formatul discutiilor referitoare la numele de comisar trimis de la Bucuresti.

Ca parte a institutiei care a decis numirea Ursulei von der Leyen ca viitoare presedinta a Comisiei Europene, Klaus Iohannis nu poate fi ignorat. N-a fost solicitat de Guvern, dar nici nu s-a implicat public in acest dosar inainte ca Dancila sa puna la posta scrisoarea catre Ursula von der Leyen.

Umbla vorba ca presedintele ar fi avertizat-o in mod discret, in culise, pe sefa Guvernului ca greseste. E o lectie pe care actualul presedinte ar fi putut-o asimila din 2014 incoace: blocarea pesedistilor nu are sorti de izbanda fara o presiune publica.

Stiu ca nici atunci nu e sigura-sigura, dar macar exista o speranta. Poate de data asta...

Ce s-a petrecut in PE ar trebui sa dea de gandit si parlamentarilor de la Bucuresti. Felul in care a lucrat Comisia Juridica din PE e inedit. Nu a mai existat vreun candidat la o pozitie de comisar european care sa fi fost blocat prin interventia acestei comisii. Au fost altii respinsi dupa audierile din comisiile de specialitate.

Am participat eu insumi, in 2009, ca deputat european, la blocarea Rumianei Jeleva: era incompetenta si Comisia de Dezvoltare a cerut ca Bulgaria sa numeasca pe altcineva.

In cazul Plumb, deputatii europeni au inteles sa exercite un veritabil control parlamentar. Au luat in seama ce continea regulamentul si au ales proceduri care sa poata fi folosite pentru a apara interesul public. Asta inseamna sa-ti respecti mandatul si sa onorezi institutia in cadrul careia ti-l exerciti. Deputatii si senatorii romani fac rareori asta.

Daca Guvernul n-ar mai gandi desemnarea comisarului pornind de la un interes privat, ci de la interesul public, daca presedintele ar asuma conducerea negocierilor in acest dosar complicat, iar parlamentarii care se ocupa cu afaceri europene la Bucuresti si la Strasbourg ar fi asociati demersului, sunt convins ca am putea avea o propunere de comisar cu care sa ne mandrim, nu de care sa ne fie rusine.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Rovana Plumb respinsa comisar european , #comisar european