Verzii din PE ii solicita Ursulei von der Leyen sa ceara noi candidati in locul comisarilor-desemnati respinsi

Joi, 26 Septembrie 2019, ora 18:56
3015 citiri
Verzii din PE ii solicita Ursulei von der Leyen sa ceara noi candidati in locul comisarilor-desemnati respinsi
Foto: Arhiva Ziare.com

Ursula von der Leyen, presedinta aleasa a Comisiei Europene, trebuie sa le ceara guvernelor ungar si roman sa propuna noi candidati pentru postul de comisar european daca cei doi candidati, Laszlo Trocsanyi si Rovana Plumb, nu isi pot solutiona conflictele de interese sesizate de membrii Comisiei Afaceri juridice (JURI), a declarat joi eurodeputata Heidi Hautala, citata intr-un comunicat al grupului Verzi/Alianta Libera Europeana (ALE) din Parlamentul European.

Comisia JURI a PE nu le-a dat unda verde joi celor doi candidati la posturi de comisari europeni ai Romaniei, Rovana Plumb, si Ungariei, Laszlo Trocsanyi, sa participe la urmatoarea etapa a procedurii de audiere, care urma sa aiba loc saptamana viitoare, din cauza unor conflicte de interese.

"Faptul ca Plumb si Trocsanyi au fost blocati in Comisia Afaceri juridice arata ca Parlamentul isi ia rolul in serios, in pofida naturii foarte politizate a acestui proces", a declarat eurodeputata Heidi Hautala, membra a Comisiei JURI din grupul Verzi/ALE, citata in comunicat.

"Comisia si-a utilizat bine mandatul limitat, dar sa ai doar o oportunitate in termen de cinci ani pentru a monitoriza conflictele de interese nu este de ajuns. Avem nevoie de un organism permanent independent care sa investigheze si sa propuna sanctiuni in chestiuni de etica.

Desi alti comisari-desemnati au trecut evaluarea din Comisia Afaceri juridice, grupul Verzi/ALE va continua sa-i monitorizeze cu atentie pe toti cei care ridica intrebari legate de etica la audierile viitoare", a adaugat Heidi Hautala.

"Cu exceptia situatiei in care cei doi candidati isi pot solutiona conflictele de interese, Ursula von der Leyen trebuie sa le ceara guvernelor ungar si roman sa propuna noi candidati", a mai spus eurodeputata din Comisia JURI.

Nu in ultimul rand, Verzii precizeaza in comunicatul citat ca noile atributii ale Comisiei JURI au fost initiate de grupul Verzi/ALE si au dus la instituirea unui nou filtru de monitorizare in cazul potentialelor conflicte de interese ale comisarilor-desemnati.

#Rovana Plumb respinsa comisar european , #comisar european