Eugen Nicolicea spune ca Insula Belina de fapt nici nu exista: Datorita eroziunii se schimba si cursurile de apa. Corect?

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 21:47
12695 citiri
Eugen Nicolicea spune ca Insula Belina de fapt nici nu exista: Datorita eroziunii se schimba si cursurile de apa. Corect?
Foto: captura Antena 3

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a decis, luni, cu 14 voturi "impotriva" si 9 "pentru", sa respinga cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva ministrului demisionar Rovana Plumb. Dezbaterea nu a fost insa lipsita de scandaluri si replici cel putin incredibile.

Mai exact, atat avocatul Rovanei Plumb, cat si colegii sai de partid, in frunte cu Eugen Nicolicea, au sustinut, de fapt, obiectul dosarului DNA nu exista pentru ca insula Belina nu e insula si bratul Pavel nu e brat.

Situatia a fost intai adusa in atentia presei de deputatul PNL Ioan Cupsa, membru in Comisia juridica.

"S-a facut o noua constructie, o alta aparare din punct de vedere juridic, aratandu-se ca de fapt nu exista acest brat Pavel, de asemenea, insula Belina nu exista, nu este insula si drept urmare Legea 213, Legea apelor romane, textele din Constitutie nu se aplica in legatura cu aceste bunuri imobile.

Aceasta este in mod esential schimbarea de paradigma in ceea ce priveste apararea pe care o face avocatul doamnei Rovana Plumb, Rovana Plumb si colegii sai de partid", a povestit Cupsa, dupa audierea Rovanei Plumb de catre Comisia juridica a Camerei.

Intrebat daca aceasta aparare a Rovanei Plumb a beneficiat si de o expertiza facuta de un expert, Cupsa a precizat ca "expertul" a fost presedintele Comisiei juririce, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

"Nicolicea e expertul. Ni s-a prezentat un ortofotoplan unde s-a sugerat ca nu ar mai exista acest brat Pavel de vreme ce este intrerupt, apa nu mai curge, sunt de fapt 3-4 lacuri mici si, drept urmare, neexistand bratul Pavel, nu mai exista nici insula Belina. Acesta a fost un argument pe care dansii (deputatii PSD-ALDE - n.red.) l-au considerat hotarator", a spus Cupsa.

El a mai aratat ca in apararea Rovanei Plumb s-a invocat faptul ca nu s-a incalcat nicio lege in legatura cu adoptarea respectivei HG si a mentionat ca in Comisia juridica s-a discutat mult despre decizia CCR privitoare la imposibilitatea de verificare a oportunitatii unui act normativ.

Nicolicea: Geografia este stiinta care se ocupa cu ceea ce se intampla acolo. Corect?

La scurt timp a venit in fata jurnalistilor si presedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Eugen Nicolicea, pentru a explica de ce din punct de vedere legal bratul nu mai e brat si insula nu mai e insula.

"Deci albia minora inseamna intre mal si mal, cu insula (Belina - n.red.) din interior. In momentul in care un curs de apa a disparut - bratul Pavel - atunci malul s-a mutat pe partea ailalta a insulei, firesc, deci nu mai exista in albia minora", a spus Nicolicea.

Intrebat de jurnalisti daca s-a "redesenat geografia" in acest caz al insulei Belina si bratului Pavel, Nicolicea a raspuns: "S-a redesenat ceea ce s-a intamplat la fata locului, nu geografia. Geografia este stiinta care se ocupa cu ceea ce se intampla acolo. In decursul apelor, sa stiti si dumnneavostra, ca datorita (sic!) eroziunii se schimba si cursurile de apa. Corect?".

Intrebat daca sustine ca bratul Pavel s-a colmatat si s-au creat patru lacuri care nu mai au legatura cu Dunarea si ca, in consecinta, nu mai exista nicio albie a raului, nemaifiind apa curgatoare, Nicolicea a raspuns: "Nu mai este apa curgatoare".

Chestionat cum dovedeste aceste lucruri, Nicolicea a spus ca poate arata si fotografia zonei.

Solicitat sa comenteze acuzatiile opozitiei, privind faptul ca s-ar fi erijat in avocatul Rovanei Plumb, el fiind presedinte al Comisiei juridice, Nicolicea a spus ca a prezentat lucrurile din punct de vedere legal.

DNA a cerut sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice la data faptei, in legatura cu savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, in dosarul care o vizeaza si pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegala a unei parti din Insula Belina si Bratul Pavel in administrarea Consiliului Judetean Teleorman.

#Nicolicea brat Pavel nu exista, #Nicolicea insula Bellina, #Ioan Cupsa Plumb Bellina Nicolicea , #ministrul Fondurilor Europene