Ziare.com

Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi blocat daca Parlamentul nu il sustine

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:00

   

Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi blocat daca Parlamentul nu il sustine
Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat pentru ca, in functie de votul din Parlament asupra proiectului de lege care reglementeaza exploatarea de la Rosia Montana, vor continua sau nu demersurile tehnice de aprobare a proiectului minier.

Votul din Parlament este o decizie politica in functie de care Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) continua sau nu procedura privind emiterea acordului de mediu aferent proiectului de la Rosia Montana, spune ministrul.

"Daca Parlamentul sustine prin votul sau adoptarea acestei legi, atunci MMSC va continua procedura privind aprobarea acordului de mediu. Daca Parlamentul nu sustine acest proiect, atunci va urma blocarea politica a acestui proiect", arata Rovana Plumb.

Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania a fost initiat de Ministerul Mediului (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Culturii (ministrul Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (ministrul delegat Dan Sova) si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (presedintele Gheorghe Dutu). Totodata, documentul fost avizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (viceprim-ministrul Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (ministrul Daniel Constantin), Ministerul Finantelor Publice si Dezvoltarii Rurale (viceprim-ministrul Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea) si Ministerul Justitiei (ministrul Robert Cazanciuc).

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Senatul a aprobat, luni seara, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Tot marti, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat, sesizata in fond. Membrii Comisiei au votat in unanimitate impotriva proiectului, in sedinta secreta.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui sa contina, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la randul ei sesizata in fond.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.

Rosia Montana scoate oamenii in strada

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Aproximativ 20 de persoane s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti din localitatea Rosia Montana (Alba), solicitand inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte circa 300 de persoane protesteaza in centrul comunei.

Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior ca "in mod sigur" compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 369 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

!!!!!!!!!!!!!!!

va ascundeti toti de reponsabilitate dupa 500 de prosti din parlament
nu aveti colona verticala sa va tina capul sus
trebuie sa plecati

 

Doamne, ca tuta rau esti!

Cred ca orice femeie de servici de la ministerul asta are mai multa minte decat Rovana Plumb.
Saraca, a mai pierdut o ocazie sa taca!

 

@ brumburak / ptr. tuta dela mediu..rural..!!?

Fey ..Rovano vedeate-as cu fatza in jos ..plutind in deriva pe lacu..Plumb..uita.. azi mai pe searä..!!?

Daca Parlamentul sustine prin votul sau adoptarea acestei legi,...

.. atunci MMSC va continua procedura privind aprobarea acordului de mediu.
Bravo Rovanica.Adica MMSC este mai tare ca Parlamentul.Cum sa voteze Parlamentul daca nu sunt toate avizele? S-a-ntors tara cu roatele-n sus.

 

Rovana asta e chiar...

de plumb ca se-ndoaie precum teava de la chiuveta dupa cum bate vantul prin uslam. Prestatie jalnica ca dealtfel tot guvernul lui Dottore !

 

@schmit

Rovana e "femeie de fir" deja !
De multe sute de mii de fire chiar.........nu ai vazut ca bacnotele de eur au fire prin ele ?!?!

Da asa e doamna din fi(e)r dar ne feros ..

mole si foarte greu (de cap)

Doamna Plumb...NU aveti putin mändrie pentru functia pe care o..

detineti????
NU sunteti mändrä cä sunteti Romäncä???
Nu puteti gändi singurä??? vä lasati manipulatä?? de alti.
Cänd o sä aveti ceva caracter si demnitate???
Cänd o sä devenit "FEMEIA DE FIR"???
tot ce trebuie sä faceti e sä spuneti
CU mine NU ...niciodatä rosia montanä

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor