Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana Plumb

Marti, 24 Martie 2015, ora 12:59
7809 citiri
Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana Plumb

Romania ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte tari ale Uniunii Europene in anul 2018 sau 2019, dupa ce, in prealabil, vor avea loc mai multe cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru 1 iulie 2015, a declarat, marti, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.

"Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie sa reprezinte 50 la suta din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul tarii noastre, vor avea loc in perioada urmatoare cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru data de 1 iulie a.c., cand salariul minim va creste de la 975 lei, cat este in prezent, la 1.050 lei.

Urmatoarea majorare este fixata pentru ianuarie 2016, cand salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, masura de care vor beneficia 1,7 milioane de salariati, 30 la suta dintre acestia provenind din mediul privat si restul din sectorul bugetar. In urma adoptarii noului Cod fiscal si a noii Legi a salarizarii, estimam ca am putea avea un salariu minim de nivelul Uniunii Europene in 2018-2019", a afirmat Rovana Plumb, in cadrul unei conferinte de presa.

Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Potrivit Ministrului Muncii, in Romania exista la ora actuala mai multi salariati decat pensionari, fiind vorba de 5.264.000 de persoane care se afla in campul muncii, fata de 5.000.000 de persoane retrase din activitate.

"Pana la sfarsitul acestui an, vrem sa avem un program informatic care sa permita coroborarea datelor oferite de Registrul General de Evidenta a Salariatilor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia de Evidenta a Populatiei si Agentia Nationala de Inspectie Sociala. Din informatiile pe care le avem, la ora actuala exista mai multi salariati decat pensionari, fiind vorba de 5.264.000 de persoane care se afla in campul muncii, fata de 5.000.000 de persoane retrase din activitate.

Cresterea cu 64.000 a numarului de salariati s-a produs in primele doua luni ale acestui an, la sfarsitul lui 2014 numarul salariatilor fiind egal cu cel al pensionarilor", a mai spus oficialul din Ministerul Muncii.

Indicele de fericire

Rovana Plumb a precizat, totodata, ca indicele de fericire al cetatenilor romani fata de propria viata a crescut la 7,2 puncte, depasind media europeana de 7,1 puncte.

"Comisia Europeana a anuntat indicele de fericire al cetatenilor europeni fata de propria viata, in cazul romanilor aceasta valoare crescand la 7,2 puncte, depasind astfel media europeana de 7,1 puncte. In perioada urmatoare, intentionam sa venim cu o noua viziune, una europeana, astfel incat sa trecem de la conceptul de 'resursa umana', la cea de 'capital uman', care inseamna investitie.

Vrem sa dezvoltam o politica salariala corecta, echitabila, pentru a face legatura intre munca si performanta. In prezent, proiectul se afla in dezbatere intre ministerele Muncii, Finantelor Publice si Dezvoltarii Regionale, iar ulterior vom avea consultari cu partenerii sociali", a mai spus ministrul Muncii.

Citeste si:
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România. Fostul liberal susține că ideea pensiilor...
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...