Ziare.com

Vesti bune de la Ministerul Muncii: Pensiile cresc cu 5% in 2015

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 14:17

   

Vesti bune de la Ministerul Muncii: Pensiile cresc cu 5% in 2015
Pensiile vor creste cu 5% din ianuarie 2015, iar indemnizatiile pentru persoanele cu handicap vor fi majorate cu 16%, a declarat luni, la o conferinta despre pensiile private, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Majorarea pensiilor va fi mai mare decat cea prevazuta de lege, care vizeaza o indexare cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap are in vedere cresterea indicelui preturilor de consum in ultimii sase ani, cand aceste drepturi nu au mai fost majorate, a explicat Rovana Plumb.

"Aplicam legea. Conform formulei de calcul din lege, pe rata inflatiei (...) plus 50% din cresterea reala a castigului mediu salarial brut, iese un procent de majorare de 4,5%.

Ponta: In noul buget, avem posibilitatea sa indexam pensiile cu pana la 5%

Avand in vedere ca avem crestere economica, ca s-au creat mai multe locuri de munca, avem 5,3 milioane de asigurati, 5,3 milioane de pensionari, ca avem o colectare care ne permite un procent majorat, am anuntat si vom merge cu 5%. Am discutat cu Ministerul Finantelor, respective cu ministrul de Finante si ministrul Bugetului, astfel incat, incepand cu ianuarie 2015, sa avem o majorare a pensiilor de 5%", a afirmat oficialul Ministerului Muncii.

Ea a precizat ca, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creste la 975 lei, de la 900 lei in prezent. "Sigur ca exista un angajament al Guvernului astfel incat in 2016 sa ajungem la 1.200 lei. In urma discutiilor cu institutiile financiare internationale vom avea o majorare semestriala anul viitor cu cate 75 de lei", a spus Plumb.

Despre sistemul pensiilor private, Rovana Plumb a mentionat ca este in derulare o analiza cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale, iar mesajul Guvernului este ca se merge pe un sistem multipilon si nu se pune problema nationalizarii Pilonului II al pensiilor private obligatorii.

"In momentul de fata suntem in discutii, transferurile catre Pilonul II sunt de 4,5% (din salariul brut, contributia virata fondurilor de pensii - n.r.). In urma discutiilor pe care le vom avea cu ASF, in ce masura vor creste sau nu transferurile", a afirmat ministrul Muncii.

Contributiile catre fondurile de pensii private obligatorii sunt prevazute sa creasca cu 0,5 puncte procentuale pe an. Rovana Plumb a mai spus ca, in momentul de fata, sistemul public de pensii nu are niciun fel de risc pentru plata pensiilor.

Ea a mentionat ca, la finalul lunii septembrie, in Romania erau inregistrati 5,3 milioane de asigurati si 5,794 milioane contracte active de munca, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi.

Ministrul Muncii a aratat de asemenea ca in perioada ianuarie 2013 - septembrie 2014, prin masurile adoptate de Guvern, au fost create 200.000 de locuri de munca noi si a crescut rata de ocupare.

Romania se afla pe o pozitie foarte buna, a subliniat Rovana Plumb, in ceea ce priveste rata somajului, de 6,71%, fata de 12% in zona euro si 11% - media UE, iar prioritatea zero a Romaniei este cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor, unde Romania este mult sub media UE.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

trebuie sa fii cel putin naiv, ca sa nu folosesc un termen mai

adecvat, ca sa nu vezi ca acum, inainte de alegeri, Ponta aduce multe vesti bune care se refera la mariri de pensii si salarii, cresteri spectaculoase ale nivelului de trai (in ciuda institutiilor internationale Basiste care sustin contrariul).
pai nu era cam tot asa inainte de alegeri ? cate promisiuni si-a tinut ponta ? a contabilizat careva ?

 

@julian

Asta nu intereseaza pe nimeni! Crezi ca neamtul care ia 2% se gandeste ca inflatia ii anuleaza marirea de salariu? Crezi ca atunci and boc a taiat salariiile, nu era inflatie sau nu cresteau preturi?
Ai 14 candidati, nu te obliga ABSOLIUT NIMENI sa votezi cu ponta. Nici macar daca esti pensionar.
Vezi? Asta inseamna democratie.
Si nu te mai amari ca aia din povestea lui Creanga cu drobul de sare, ponta n-o sa castige alegerile.

 

nu ma amarasc. nu cred in povestea cu drobul de sare, dar

nu-s foarte sigur ca nu va iesi ponta desi ma pregatesc sufleteste pentru asta.
e clar ca nu-l votez pe Dottore...

Foarte sigur nu poti sa fii de nimic niciodata.

Cred ca sanse reale are Johannis, dar asta nu inseamna ca sunt optimist pentru viitor.

yupiiiiiiii!!!!!!

:))

 

cu zaharelul

Ce sa faca si guvernul Ponta, duce alegatorii cu zaharelul. Asta va face orice guvern va venii dupa alegeri. Nu este nici pe departe meritul lui.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor