Cat costa pomenile electorale? Liderii PSD se incurca in calcule, dar ii acuza pe "tehnocratii aroganti" ca mint romanii

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 20:36
5505 citiri
Cat costa pomenile electorale? Liderii PSD se incurca in calcule, dar ii acuza pe "tehnocratii aroganti" ca mint romanii
Foto: Arhiva Facebook/Rovana Plumb

In timp ce Guvernul atrage atentia ca impactul resimtit de bugetul de stat in urma majorarilor salariale din educatie si sanatate ar putea arunca deficitul cu mult peste tinta asumata, deputatul Rovana Plumb, vicepresedinte al PSD, sustine ca cifrele inaintate de Executivul Ciolos sunt exagerate si-l numeste pe ministrul Muncii "tehnocrat arogant care nu tine cont deloc de nevoile oamenilor"

"Referitor la cresterea salariilor personalului din educatie si sanatate, tehnocratii vorbesc in mod eronat despre un impact bugetar de 4 miliarde. In realitate, acest impact este unul contabil si nu corespunde cu realitatea economica. Din acesti 4 miliarde, 42,9% se intorc la bugetul de stat contributie si impozit pe venit. Din ce ramane: 80% se duc in consum, 20% raman la economisire. Impactul net in final este de 55-60%; aproximativ 1,8 miliarde de lei, nu 4 miliarde.

Dragos Pislaru este un tehnocrat arogant care nu tine cont deloc de nevoile oamenilor. In septembrie, le anunta pe tinerele mame ca s-ar putea sa nu fie bani la buget pentru a achita indemnizatiile de crestere a copiilor. Acum, ii mai minte o data pe romani si spune ca nu sunt bani la buget pentru a creste cu 15% salariile personalului din educatie si sanatate. Am demonstrat cu cifre si calcule bugetare de ce aceasta crestere este sustenabila bugetar (...) Romanii au dreptul sa beneficieze de pe urma muncii lor, pentru a se alatura clasei de mijloc. Tehnocratii aroganti au insa alte planuri", considera vicepresedintele PSD.

Marti, aceeasi Rovana Plumb estima ca amendamentele adoptate in comisiile Camerei Deputatilor la Legea de adoptare a OUG 20/2016, care prevad majorari salariale pentru toti angajatii din sistemul de sanatate si din invatamant cu o medie de 15%, vor avea un impact bugetar de aproximativ 4 miliarde de lei pentru anul viitor.

"In ceea ce priveste impactul bugetar pe amendamentele care au fost depuse, tinand cont ca sectorul de activitate din Sanatate, personalul din acest sector de activitate va avea o crestere in medie de 15% de la 1 decembrie 2016, iar pesonalul din invatamant o crestere pe medie cu 15% de la 1 ianuarie, aproximam un impact bugetar fata de ceea ce este in plata acum de aproximativ 4 miliarde de lei. 4 miliarde de lei inseamna 0,5% din PIB", declara in urma cu doar o zi Rovana Plumb.

Pislaru ii explica Rovanei Plumb adunarea si o provoaca la o dezbatere pe economie

Ministrul Muncii Dragos Paslaru i-a raspuns miercuri Rovanei Plumb, si ea fost ministru al Muncii, clarificandu-i acesteia "cateva lucruri de matematica elementara", care "nu tin decat de a face niste insumari".

"Trecand peste elementele care tin de atacuri personale si de lucruri care nu fac cinste unui membru al Parlamentului sau unui politician care se considera vizionar si guru in economie, sunt cateva lucruri de matematica elementara, care trebuie clarificate pentru toata lumea si care nu tin decat de a face niste insumari.

Impactul de 4,85 miliarde, care a fost calculat de Ministerul de Finante, este, asa cum am spus, pe cresterea masei salariale. Impactul care se poate calcula net cu efect direct in deficitul bugetar este prin a lua in calcul pe parte de venituri, cam 40%, in medie, si asta inseamna ca, per total, impactul net este 2,9 miliarde de lei. Acest impact aditional, de 2,9 miliarde de lei, care este din start mai mare decat tot bugetul alocat initial OUG 20, daca se adauga la cele 2,6 miliarde, care erau in OUG 20, ne dau 5,5 miliarde de lei.

Deci indiferent de cum faci acest calcul, nu poate sa iti dea valoarea care este vehiculata de doamna Plumb, de impact total de 4 miliarde, de unde rezulta ca din start discutam de 1,5 miliarde pe care doamna Plumb, cu expertiza sa in economie, nu le ia in calcul", a declarat Pislaru pentru News.ro.

Conform lui Dragos Pislaru, Rovana Plumb "incearca sa tina o disertatie referitor la faptul ca banii se duc in consum, 80%, iar 20% in economisire si sa ne explice de fapt ca prin activitatea economica se intorc din nou venituri la bugetul de stat", iar orice macroeconomist care are o minima informare cu privire la regulile prudentei bugetare si care intelege cum se fac bugetele nationale stie ca "efectele de runda a doua", la care face referire, nu se iau in calcul la deficitul bugetar.

"Aceasta este o informatie pe care orice economist junior este obligat sa o asimileze in cursurile introductive legate de partea de buget si calcul macroeconomic", a mai comentat ministrul Muncii.

El precizeaza ca, "in momentul de fata, Comisia Europeana arata clar ca fara sa schimbi nimic in Romania, la modul in care lucrurile functioneaza si avand in vedere ca exista masuri noi de reducere a fiscalitatii, de la 1 ianuarie 2017, stabilite chiar de catre PSD in anul 2015, este irelevanta gandirea in ceea ce priveste cresterea economica".

"Legatura directa trebuie sa o ai cu bugetul, iar bugetul este alimentat din surse care nu sunt alimentate de cresterea economica, ci de niste resurse pe care le ai. Daca scazi din nou TVA cu un procent, scoti taxa pe stalp, scazi valoarea accizelor, vei ajunge in mod inerent sa constati ca veniturile la buget scad, nu cresc, asa cum spune doamna Plumb. Deci este iar un exercitiu elementar de a face niste calcule in ceea ce priveste bugetul.

Avand in vedere ca deja Comisia Europeana a atras atentia Romaniei ca risca sa treaca de tinta de deficit bugetar de 3%, daca mai adaugam si aceasta valoare de 5,5 miliarde, vom constata cu usurinta ca ajungem sa depasim acest deficit bugetar, iar daca adaugam si celelalte masuri, la care a facut referire premierul Ciolos, care au tinut de pensii speciale, cresteri si alte lucruri care s-au dat ca pomeni electorale aditionale in tot acest an, vom constata ca ne indreptam catre o depasire de peste un procent din PIB deficit bugetar si acest lucru nu reprezinta decat un calcul elementar", argumenteaza Dragos Paslaru, care o provoaca pe fosta detinatoare a portofoliului Muncii "la o dezbatere fata in fata pe teme economice".

"Daca doamna Plumb ajunge sa imi explice mie cum se fac bugete in tara asta sau oriunde in lume, atunci inseamna ca eu ma voi ocupa de chimie si, desi am fost olimpic la chimie, poate voi avea de invatat de la domnia sa, ca in materie de asistenta sociala si munca, in mod cert nu am avut ce invata avand in vedere ce a lasat in minister", conchide Dragos Pislaru.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, 2 octombrie, că nu va mai solicita devansarea termenului de 18 octombrie la care Curtea Constituţională va dezbate sesizarea USR şi Fortei Dreptei pe...
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că le-a prezentat colegilor şi prietenilor săi, Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, primarului comunei Tia Mare, Virgil...
#Rovana Plumb calcul deficit majorari salarii, #pomeni electorale PSD , #PSD