Rovana, Romania si falimentul stangii

Joi, 26 Septembrie 2019, ora 21:31
6511 citiri
Rovana, Romania si falimentul stangii
Foto: Facebook/Rovana Plumb

In PE s-au respins explicatiile averii Rovanei Plumb si candidatura ei din partea Romaniei la un post de comisar al UE. Dar cum de a candidat, spre marea rusine a PSD, a stangii, a tarii pe care a reprezentat-o?

S-a dovedit ca nici urciorul Rovanei Plumb nu e etern. S-a spart intr-un tarziu, la 26 septembrie 2019, dupa o audiere in Comisia Juridica a Parlamentului European.

Care n-a repetat isprava parlamentarilor romani din arcul guvernamental pesedisto-aldeist, din 2017. Tovarasii de coalitie guvernamentala romaneasca ai Rovanei Plumb o facusera atunci scapata de investigatiile din dosarul Belina, ale DNA, refuzand sa-i ridice, asa cum ar fi fost normal in orice stat civilizat si in orice democratie cat de cat normala, imunitatea. Mai mult. Razbunarea puterii pesedisto-aldeiste pentru varii solicitari de ridicare a imunitatii demnitarilor acuzati de coruptie n-avea sa intarzie nici ea prea mult, ci sa se materializeze in demiterea, de catre Tudorel Toader cel de trista amintire, a Laurei Kovesi din functia de sefa a DNA.

In Parlamentul European, Rovana Plumb, iata, nu s-a mai descurcat. Dimpotriva. A clacat jalnic in fata membrilor Comisiei Juridice din PE. Unde intima infractorului Dragnea, care ca ministru al ecologiei trecuse Belina in patrimoniul Teleormanului aflat, practic, in buzunarul vestei ex-liderului PSD, n-a reusit sa-si salvgardeze nici macar un rest de credibilitate.

Ar fi distrus-o, potrivit unei relatari reluate de G4Media, pretentia de a nu sti, chipurile, de o decizie a Autoritatii Electorale de a nu rambursa cheltuielile electorale ale PSD, desi decizia inseamna pierderea exorbitantei sume de 800.000 de lei donati partidului-stat de catre Rovana. Din ce? Din bani care ar fi fost, potrivit ei, imprumutati.

Cu doar cateva saptamani inainte de audieri se distanta pana si un ziar german de stanga de cea trimisa, spre rusinea sefei executivului roman, a tarii si a partidului socialist european, sa ocupe rentabila functie de Comisar al Transporturilor. Suddeutsche Zeitung o semnala pe aleasa guvernului Dancila ca o vulnerabilitate si "principalul copil problema" al grupului socialist din PE, date fiind incoerentele din legendarele ei declaratii de avere.

Deloc de mirare ca, dupa ce nu i-a putut lamuri credibil pe deputatii juristi din PE, in favoarea Rovanei Plumb s-au exprimat la vot doar 6 membri ai Comisiei Juridice, alti 15 votand, in premiera in PE, in contra candidaturii ei.

Or, atat PSD si Dancila, cat si Partidul Socialist European ar fi avut toate datele necesare sa stie ce fac, propunand-o pentru un post de Comisar. Ar fi avut ziare ca Neewsweek la dispozitie, care a publicat cifre, informatii si date concrete legate de situatia aiuritoare a averii lui Plumb. Informatii, acreditand ca ex-ministrul pesedist pare capabil, cum scriam recent, de o magica inmultire a banilor, nu mult mai putin uimitoare decat miraculoasa inmultire neotestamentara a painilor si pestilor.

Sa nu fi priceput urmasii lui Dragnea, ori aleasa lui pentru functia de premier, ori PSD, care face mare caz de nationalism, ori social-democratii de la Bruxelles si Berlin, care fac mare caz de europenism, cat de toxic e sa te afisezi cu Plumb? Ca romanii si europenii sunt tot mai putin dispusi sa tolereze in functii de conducere venali, penali, corupti sau incapabili sa-si apere credibil reputatia?

Cum se explica oare ca socialistii si social-dempocratii europeni au tolerat-o pe aleasa lui Dragnea ca vicepresedinte al grupului lor din Parlamentul European? Nu le-a fost oare chiar deloc rusine? Li s-a parut ca ajunsi in proximitatea falimentului politic pe Batranul Continent nu-si pot permite luxul de a fi si demni si onesti? In acest caz sunt intre ei nu numai ticalosi, ci si multi prosti.

Si cum de a fost posibil ca crestin-democrata Ursula von der Leyen s-o accepte in echipa? Nu i-a soptit nicio pasarica despre cei 170.000 de euro donati PSD, care nu apareau in declaratia de avere a femeii, propulsate de PSD-ul-mandru-ca-este roman de trei ori in functii ministeriale? N-a dezvaluit nimeni dregatorilor europeni ca PSD e inca PCR, de la Ana Pauker la Rovana Plumb si dincolo de ea?

E bine ca majoritatea deputatilor din Comisia Juridica a PE i-a blocat sosiei pesediste a primului ministru de externe femeie din istoria Europei ascensiunea in Comisia Europeana. Sufocate de birocratie si acuze de inadecvare la democratie, institutiile europene dobandesc astfel o imperioasa gura de aer in materie de credibilitate. Dar cum stam la capitolul credibilitate a PSD, a Romaniei, a socialistilor europeni, a desemnatei sefe a CE, Ursula von der Leyen?

Autor: Petre M. Iancu

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#Rovana Plumb respinsa comisar european , #PSD