USL va cere rezolutie impotriva Romaniei in PE - posibile sanctiuni

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 13:03
5942 citiri
USL va cere rezolutie impotriva Romaniei in PE - posibile sanctiuni
Foto: TVR Info

Eurodeputatul PSD Rovana Plumb a anuntat, sambata, ca liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, vor cere in Parlamentul European o dezbatere pe tema "derapajelor democratice" din Romania si o rezolutie impotriva autoritatilor de la Bucuresti, care s-ar putea incheia cu sanctiuni precum ridicarea dreptului de vot.

Rovana Plumb a reamintit sambata, intr-o conferinta de presa, ca socialistii europeni au informat inca de saptamana trecuta presedintia UE, detinuta de Danemarca, precum si Comisia Europeana, si a precizat ca actiunile de acest gen vor continua.

Ponta: Vom cere sanctionarea Guvernului in Parlamentul Europei

"Impreuna cu presedintele Victor Ponta, in urmatoarea saptamana si impreuna cu liderul PNL Crin Antonescu vom continua sa prezentam in cadrul PE prin organizarea unei dezbateri publice, asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul Viktor Orban din Ungaria.

In cadrul PE urmeaza sa avem o dezbatere, finalizata cu o rezolutie in ceea ce priveste siuatia din Romania. Nu ne vom opri la palierul PE, vom merge catre executiv si catre Consiliu, pentru ca privirile sa se indrepte catre Romania", a anuntat Rovana Plumb.

Aceasta a subliniat ca "daca derapajele democratice vor continua, este clar ca in cadrul PE se poate invoca art. 7 din tratat, care inseamna sanctiuni institutionalizate impotriva Romaniei".

Ungaria a cedat presiunilor UE si isi schimba Constitutia - forintul prinde aripi

"Nu dorim sanctiuni, dar solicitam expres ca Traian Basescu si acest guvern sa plece", a subliniat europarlamentarul social-democrat.

Intrebata de jurnalisti care sunt sanctiunile pe care le poate primi Romania, Rovana Plumb a explicat: "declansarea oricarei proceduri de infrigement, blocarea fondurilor europene si ridicarea dreptului de vot - dreptul de exprimare in Consiliul European a pozitiei de stat membru".

"Modelul de dezbatere o sa fie similar cu cel al Ungariei", a mai precizat aceasta, inca o data.

Prezent la conferinta de presa, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat si el ca toate procedurile in acest sens au fost declansate in Parlamentul European.

Astfel, la fel ca si in cazul Ungariei, va urma o audiere publica a reprezentantilor partidelor, dar si ai societatii civile din Romania, dupa care va fi o dezbatere, la care va fi audiat si premierul Emil Boc, asta daca va dori sa participe, asa cum a facut premierul ungar Viktor Orban saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#sanctiuni Romania PE, #Romania Ungaria sanctiuni UE, #Basescu Orban Parlament European , #stiri Rovana Plumb